Търг за наши и в Пазарджик


Търг за наши и в Пазарджик
Сградата на СОУ „Георги Бенковски“ изглежда освежена и прясно измазана. Но и тя влиза в списъка на предстоящите ремонти, оценени на 5,5 милиона лева - Снимки Николай Недев
02 Юни 2010, Сряда


Кметът Тодор Попов подписа договор за 5,5 милиона лева със софийска фирма, въпреки спряната процедура от комисията за защита на конкуренцията и от съда
Починът да се раздават крупни суми чрез обществени поръчки на приближени бизнесмени  (познат до болка в Бургас, благодарение на заместник кмета по строителство Костадин Марков и неговите приятелски фирми), сега успешно се разиграва и в Пазарджик. Чрез манипулиран търг, обявен от Комисията за защита на конкуренцията като незаконосъобразен, кметът Тодор Попов все пак сключи договор със софийско дружество за саниране и ремонт на 4 училищни сгради на общата стойност от 5,5 милиона лева.


Автор: Севдалина Пенева

Скандалният търг е проведен на 30 октомври. Въпреки, че става дума за строително монтажни работи, в конкурсните условия, кой знае защо е записано, че участниците трябва да притежават удостоверение за вписване в публичния регистър при Агенцията по енергийна ефективност. И за да са на сто процента сигурни, че малко фирми ще успеят да пробият странните изисквания, общинарите, сложени в комисията лично от кмета Попов, са измислили общо пет дискриминационни условия. Естествено така, че на всичките да отговаря единствено „Елимб Обединение“ АД – София.
С решение № 1278 от 3 декември 2009 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отменя като незаконосъобразно решението на кмета на община Пазарджик от 31 юли м.г. за откриване на обществена поръчка за ремонт на 4-те сгради, в които се помещават 5 общински училища.
На 13 април тази година състав на Върховен административен съд потвърждава, макар и частично, решението на комисията и отхвърля жалбата на Тодор Попов срещу КЗК. При такова развитие на събитията, редно би било Попов да отмени конкурса, спечелен от „Елимб“ и да открие нова тръжна процедура. Реалността обаче е съвсем друга.
Седмица след решението на ВАС, на 21 април, прокметският информационен сайт „Памедия“ излиза с любопитна дописка. От нея научаваме, че „Тодор Попов и представителят на „Елимб Обединение“ Тони Баев подписаха договора за ремонта на четирите училищни сгради“. Публикуван е и следният коментар на Баев: „Търпеливо изчаквахме всички фази на обжалването и сега вече можем да започнем работа“.
Като основание да се финализира сделката, заинтересованите лица посочват, че „върховните съдии отменят решението на Комисията за защита на конкуренцията“. Новината хвърля в шок дисквалифицираните фирми, подали жалба срещу общината. Подобна демонстрация на сила и несъобразяване със съда означава само едно – че над Тодор Попов е разпънат политически чадър, който му отвързва ръцете да върши всякакви безобразия, негодуват строителните фирми в града. Докато те обаче се чудят, дали да продължат с протестите си, директорите на езикова гимназия „Бертолт Брехт“, СОУ „Георги Бенковски“, основно училище „Св. Климент Охридски“ и гимназия „И. Аксаков“ вече изпразват сградите за предстоящите скъпи ремонти.
Коя е фирмата, спечелила доверието на кмета Попов, в Пазарджик никой си няма и идея. Дружеството е регистрирано през декември 2006 година, но реално започва да трупа производствен опит покрай общинските търгове в Пазарджик. Първият спечелен от „Елимб“ конкурс е през 2008 г.. По това време там на щат се водят само десетина работници, за които не е пречка цялостно да ремонтират детските градини „Здравец“ и „Калина Малина“ в града.
След този „пробив“ общинските поръчки към „Елимб“ буквално започват да валят. А част от печалбата, кой знае защо, отива към фирмите подизпълнителки „Стройгруп интерн“ ООД, „Василев Индъстриз“ ООД, „С и М Билдинг“ ЕООД и „Г и П инженеринг“.

Кой дърпа конците в строителната политика на община Пазарджик, кой стои зад цитираните фирми, както и как общински съветник от Атака влезе в конфликт на интереси, очаквайте скоро в ДЕСАНТ.

Текстове към снимките:
Снимка 1: Кметът на Пазарджик Тодор Попов, издигнат от инициативен комитет и припознат за свой от СДС, по образование е юрист. И като такъв, не се страхува да потъпква съдебни решения (снимка официалния сайт на община Пазарджик)
Снимка 2: Кметският крайслер е като трън в очите на местните хора, за които подобен лукс с общински пари е неоправдан


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки