Красивото не винаги е по-полезно


Красивото не винаги е по-полезно
Екзотичните плодове ни мамят с блясъка си
28 Май 2010, Петък


Лъскавите плодове по сергиите крият опасност за здравето
Нашите пазари вече са отрупани с всякакви плодове и зеленчуци. От сергиите лъскави ябълки в най-различни нюанси на жълтото, зеленото и червеното примамват зажаднелия за свеж плод купувач. Алени череши, ягоди, круши, сливи и дори грозде, дини и пъпеши допълват пищния асортимент. Но както ни нашепва старата народна мъдрост „Не всичко, което блести е злато”. В случая здравословно.


Автор: Дина Харизанова

Работата е там, че изобретателните чуждестранни производители и търговци, за да не се развали продукцията по дългия път до нашите магазини, ги покриват с тънък слой парафин.
В последно време американските лекари забелязват у жителите на съединените щати, които са големи фенове на „лъскавите” плодове, признаци на странно заболяване, при което се нарушава работата на вътрешните органи и се влошава общото самочувствие. Като причина за тези неразположения те изтъкват натрупването в организма на гланциращия до блясък фруктите парафин. Всъщност работата не опира толкова до восъка, колкото до съдържащите се в него вредни примеси на ароматни въглеводороди.
Така че доста по-полезни за здравето са не толкова красивите, а по-малко вредните родни плодове с матова и не толкова атрактивна повърхност. Тук принципът „Изберете българското” важи може би с най-пълна сила, не само от патриотични чувства, колкото от грижа за собственото ни здраве.
Трябва да отбележим, че е установено, че в сортовете ябълки, отглеждани в топлите екзотични южни страни, съдържанието на витамин С, както и на другите витамини, е значително по-ниско, отколкото в родната продукция. Причината се крие в това, че всички плодове, докарани на нашите пазари от далечни страни, се берат недозрели и те продължават да доузряват не под лъчите на слънцето, черпейки благодатни сокове от дървото, на което са отраснали, а по време на дългото си пътуване и в складовите бази. Затова и те не съдържат много полезни органични киселини, минерали и ферменти, които се образуват само при узряването им в естествени условия. Така например само в зрелия ананас се открива ензимът бромелин, който разгражда животинските белтъчини в човешкия организъм и затова толкова се цени при опитите за отслабване. Но в ананасовите плодове, които стигат до нашата трапеза, бромелин е на практика невъзможно да се открие.  
А и, както всички знаем, ние сме в непрекъснато взаимодействие с окръжаващата ни среда и генетично нашият организъм е програмиран за хранене с „родни” продукти. Затова и той доста по-трудно „преглъща” вносните плодове. Това обяснява и зачестилите случаи на алергични прояви към непривичните екзотични фрукти, изглеждащи наистина прекрасно сервирани на трапезата ни.


но няма нищо по-вкусно и по-полезно от току що откъснатата от дървото ябълка

В категории: Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки