В неделя е Празникът на Всички светии


В неделя е Празникът на Всички светии
Всички знайни и незнайни светии, записани в Книгата на живота
29 Май 2010, Събота


Това е истинското честване за разлика от бесовския Хелоуин
На този ден Църквата чества всички светии – тоест всички православни християни от всички краища на света, от всички народности, от всички времена – мъже и жени от всички възрасти и положения, които са обичали Бога с цялото си сърце и са Му послужили с живота си, достигайки святост. Сред тях има огромно множество, неизвестни за нас светци. За да не останат непочетени, император Лъв Мъдри установил този празник през 9 век, за да може да се почита и тяхната памет. Повечето от техните имена няма да намерите в църковните календарчета, но те са записани в обширните църковни календари.


Автор: Десислава Главева

А останалите напълно неизвестни за нас, са записани в Книгата на живота у Бога.
На този ден наистина честваме всички светии, просияли с чист и праведен живот. Не е така обаче с католическия Хелоуин, който се празнува на 31 октомври/1ноември и когато се честват уж всички светии, а всъщност се почитат дявола и неговите паднали ангели. Тогава на практика се извършва поклонение на бесовете с целия този маскарад, горящи тикви и магически ритуали. Но това няма нищо общо нито със светостта, нито с Христа. Жалко е, че през последните години много българи също се повлякоха по този западен обичай, копирайки целия модел на празнуване, а в същото време не познават собствените си празници.

Категории светци
Праотци - това са старозаветните праотци и патриарси като Адам, Ной, Авраам, Исаак, Иаков и пр.
Праведници – тези, които са водели свят и праведен живот преди идването на Христа – Иов, Рут, Иудит и пр.
Пророци – избрани мъже, които са разкривали Божията воля и са предсказвали бъдещи събития – светите пророци Даниил, Иезекиил, Иеремия, Илия и много други.
Апостоли – пратениците Христови, благовестили вярата на всички народи – 12-те апостоли и другите 70 – например светите апостоли Петър, Иаков, Иоан, Матей, Павел, Лука и др.
Равноапостоли – това са подобните на апостолите, просветявали с Християнската вяра отделни страни и народи – свв. Константин и Елена, св. княз Борис, светите Братя Кирил и Методий, св. Олга, св. Патрикий и пр.
Мъченици – загинали мъченически за Христа и вярата – св. Георги, св. Димитър, св. Мина, св. Неделя, св. Варвара и много други. Тук влизат и свещеномъчениците, които са били с духовен сан и също са мъченици – например свещеномъченик Власий и свщмчк Харалампий. Също така изповедниците, които са били мъчени или пращани в изгнание, но не убивани – например св. Теофан Начертани.
Светители – такива са учителите на Църквата и нейни защитници от ересите – св. Николай, св. Атанасий, св. Иоан Златоуст, св. Василий Велики и пр.
Препоподобни – приелите ангелския монашески образ светци – св. Антоний Велики, св. Сава, св. Иван Рилски, св. Мария Египетска и пр.
Безсребреници – безвъзмездните лечители, които са изцерявали и изцеряват болните със силата Божия – св. Пантелеимон, св. Козма и Дамян, св. Кир и Иоан и пр.
Юродивите заради Христа – техният подвиг е много особен. Правели са се на безумни заради Христа, понасяйки унижения и хули като такива, но винаги са водели много добродетелен живот и са били велики чудотворци – св. Андрей Христа ради юродиви, св. Симеон Емески и пр.


В категории: Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки