Диагноза по лицето


Диагноза по лицето
Лицето е огледало на здравето. Вглеждайте се по-често в него
14 Май 2018, Понеделник


Докато се оглеждаме в огледалото, може да видим първите сигнали за евентуални здравословни проблеми



Автор: Донка Събева

Според китайската медицина, натрупала своята мъдрост и опит в продължение на повече от 5000 години, лицето е огледално отражение на здравето. И ако човек се замисли, действително едва ли може да имаме цветущ външен вид, ако нещо в организма ни не е наред.

„Здравето и красотата са неразлъчни”, твърди Лопе де Вега в една своя пиеса. Опитните китайски лечители могат по състоянието на пет зони на лицето да поставят приблизителна диагноза на здравното състояние на всеки човек. Тук ще разкрием някои от техните тайни.

Какво ни казва челото?

Според древната източна медицина то отговаря за работата на сърцето и тънките черва, както и за състоянието на ума и духа. Зачервяването му свидетелства за проблеми със сърцето. Ако то е с по-тъмен оттенък от останалото лице, това е признак за известни, макар и незначителни, храносмилателни проблеми.

Хората, които лесно се подават на стрес и силни емоции, имат повече бръчки и бразда между веждите.

Слабият синьозелен оттенък на челото може да предскаже сърдечен пристъп, особено ако е съпроводен от силно сърцебиене, световъртеж, затруднено дишане и болки в лявата ръка.

Носът

отговаря за работата на стомаха, далака и задстомашната жлеза. Внезапно появилата се пъпка на върха му или отстрани може да не е съвсем безобидна. Освен козметично притеснение, тя говори за известни смущения в храносмилателната система.

Ако сте яли наскоро остра, мазна или пържена храна, вероятно причината по-скоро е в нея.

Червените петна и капиляри около носа издават злоупотреба с алкохол или голям стрес, който затруднява работата на тракта.

Брадата

се асоциира с работата на черния дроб и отделително-половата система, както и с хормоналната система и жлезите.

Зачервявания, раздразнения, потъмняване или наличието на по-светли петна около устата и по брадичката насочват вниманието към проблеми с дроба или пикочния мехур.

Периодични обриви в долната част на лицето говорят за хормонален дисбаланс.

Обърнете внимание и на областта

между носа и горната устна.

Хоризонтални гънки, лишеи или промяна на цвета в този участък сигнализира за сериозни репродуктивни проблеми, миома на матката и дори безплодие. Според китайската медицина хората с малки брадички генетично са предразположени към слаби бъбреци.

Дясната буза

ни дава сведения за работата на белите дробове и дебелото черво. Проблемите с тях се отразяват като промяна в цвета, появата на лишеи и кожни проблеми върху нея.

Малки пъпчици, зачервяване или екзема може би предвещават скорошно настъпване на простуда или бронхит. Ако лишеят е червен, това е предупреждение за близък пристъп на астма или алергия, което помага да се предприемат навременни мерки.

И лявата буза

може да ни отвори очите за някои проблеми в работата на черния дроб и жлъчката, както и за състоянието на нервната ни система. Така например видимите капиляри и зачервяване, особено около носа, са сигнал за възможно възпаление или застой на токсини в слезката.

Жълтеникавият оттенък под лявото око предупреждава или за камъни в жлъчката, или за високо ниво на холестерин и триглицериди.

Нашият организъм е намерил много начини да ни сигнализира за настъпващите здравословни проблеми. Не винаги болката е единственият признак на дадено заболяване. Тя по-скоро е реакция във вече острия или хроничен стадий.

Не е нужда да я чакаме тя да ни стресне, като оглеждайки се в огледалото, можем да видим много по-рано симптомите и да предотвратим развитието на връхлитащата ни болест.



В категории: Новини , Здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки