В Несебър: Вече 8 заместници на кмета


В Несебър: Вече 8 заместници на кмета
Тази банка била в имот на несебърския градоначалник. Вдясно от нея е бутика „Nikol” на Нурдживан Ахмед – съпругата на кмета - Снимки Николай Недев
19 Май 2010, Сряда


Кметът на града държава Николай Димитров искал да се сравнява единствено със София
Несебър най-сетне се изравни със София. Но не по значимост, а по броя на заместник кметовете в общината. Невероятно но факт – тяхната бройка в иначе малкото курортно градче вече е осем. Точно толкова, колкото са и в столична община. Осмото попълнение влиза в редиците на замовете на следващата сесия на Общинския съвет, научи ДЕСАНТ. При такава тълпа от чиновници на щат, ни е трудно да познаем какъв точно ще е ресорът на новата бройка. И с какво ще помага на управлението на самозабравилия се кмет на града държава Николай Димитров.


Автор: Тихомир Смоленов

За да си подсигури пълната подкрепа на общинските съветници, през последните две години той не остави нито една политическа партия или група в ОбС без свой заместник, като изключим партия ДЕЛА.
Точно тримата съветници от ДЕЛА се оказаха и препъникамък за съмнителното раздаване на общинска земя край морето. Димитров и председателят на Общинския съвет Благой Филипов (и двамата свързани със строителните предприемачи братята Йордан и Динко Диневи чрез бизнес партията им „Море“) не успяха да зарадват нежния олигарх Петя Славова с място в новия град за лелеяния от нея делфинариум. 13 от общо 21-те съветници гласуваха „за“ докладната на градоначалника. Това обаче се оказа недостатъчно, тъй като съгласно Закона за общинската собственост са нужни 2/3 от всички гласове – в случая 14.
Димитров е изпаднал в конфликт на интереси, тъй като негова сграда на главната улица „Хан Крум“ в Несебър е дадена под наем на банката на Петя Славова „Инвестбанк“. Точно до нея се намира бутикът на Нурдживан Ахмед – съпругата на кмета. 4,8-те милиона лева от сделката за делфинариума пък Славова превела на открита в собствената й банка сметка на общината, възмущава се Атанас Терзиев от ДЕЛА.
Въпреки всичко Николай Димитров се очаква да направи втори опит да прокара скандалната докладна на следващото заседание на местния парламент. Дори се обсъждал вариант за свикване на извънредна сесия. Надеждите на кмета са, че тримата съветници, които отсъстваха от последното заседание, този път ще се явят и ще подкрепят документа. Става въпрос за двамата либерали Пейко Янков и Христо Тодоров, както и единият от тримата представители на коалиция „Победа“ - Георги Георгиев.
В същото време от ДЕСАНТ поискахме да се запознаем с дискусионната докладна, но това се оказа сериозен проблем, въпреки че от два месеца председателят на Общинския съвет Благой Филипов, който е от партията МОРЕ на братя Диневи, се опитва да ни убеди, че е за прозрачност и че в най-скоро време докладните ще започнат да се публикуват на сайта на общината (което впрочем е обичайна практика в Община Бургас). 
Когато обаче позвънихме на секретарките на Съвета с молба да ни предоставят документа,  те ни отговориха, че трябва да се допитат до началника си. За наша изненада, след няколко часа ни се обадиха, за да ни кажат, че нямали практика да „публикуват“ докладните. Препратиха ни към мобилен телефон на служител в Община Несебър, който обаче не ни отговори. Не настоявахме повече, защото кметът Димитров и без това е забранил  да се разговаря с журналисти на ТВ СКАТ и в-к ДЕСАНТ, заради критиките, които търпи от двете медии.

Текстова към снимките:
Снимка 1: Николай Димитров (вдясно)  и председателят на ОбС-Несебър Благой Филипов се чудят как така докладната им, обслужваща най-богатата жена на България, не можа да събере необходимите гласове
Снимка 2: Петя Славова засега няма повод да черпи за делфинариума


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки