Спонсор на президента отряза път към морето


Спонсор на президента отряза път към морето
Шефката на ВС “Дюни“ явно се забавлява, докато хората край нея негодуват. Според нея, атаките срещу курорта били провокирани от завист на конкурентни фирми в туристическия бранш - Снимки Николай Недев
18 Май 2010, Вторник


Людмил Стойков вдигна „Берлинска стена“ на „Дюни“, за да отидат на плаж, простосмъртните трябва да изминат 15 километра
Точно 21 години след падането на Берлинската стена, олигархът Людмил Стойков - спонсор на президента Георги Първанов и собственик на ваканционно селище "Дюни",  вдигна нов символ на разделението между богопомазани и простосмъртни. Скандалният бизнесмен и политически брокер, чиито съдружници (но не и самият той) са подсъдими за източване на еврофондове, превзе и пътя към морето.



Автор: Фани Христозова

Преди около месец и половина работници от ваканционното селище забили бетонни колони на пътя, разпънали 250 метрова телена мрежа, оградили участъка и така най-безцеремонно отразяли достапа на местните жители и туристите до плажната ивица.
„Пътят е частна собственост. Нямате право да минавате оттук“, обявили от ръководството на „Дюни“ и за ужас на местните жители и размахали документи за собственост.
„Този терен се е използвал за път още преди изграждането на ваканционното селище. Смятаме, че тихомълком е изваден от кадастралната карта, изтъргуван е „под масата“ и е превърнат в път-фантом. Това е престъпление. И то е извършено с мълчаливото съгласие на държавната и местната власт,“, казват обаче хората.

Сега за да стигнат до плажа, натрапниците, които не са гости на комплекса, ще трябва да изминават 15 километра по обиколни маршрути. В противен случай рискуват да попаднат  на здравите момчета, които Стойков е наел да охраняват заграбената държавна собственост (пясъчните ивици представляват публична държавна собственост и по закон достъпът до тях е свободен).
„Как ще стигнем до плажа. С вертолети ли? Оттук нататък ще видим морето на дюни само на картичка “, плаче 76-годишният Стефан Стефанов, чийто дом се намира в непосредствена близост до пътя на ваканционното селище. Който е разписал да продава път, съвест няма, гневи се пенсионерът.
Подкрепя го 66-годишната леля Марийка, която е сред малцината възрастни хора, събрали кураж да дойдат до телените ограждения, за да протестират. Въпреки рехавата им бройка, хорицата бяха посрещнати от полиция, извикана превантивно - повече, за да всява респект.
Пред групата се изправи и изпълнителният директор на „Дюни“ Красимира Иванова. Тя пък беше слязла при простолюдието, понеже чула, че „някой  плюе по курорта“ в присъствието на репортерски екипи.
„Пътят е ограден абсолютно законно. Разполагаме със скици, те са от службата по Геодезия, география и кадастър в Бургас. Фирма "Геос", която е лицензирана по земемерене, трасира имотните граници по координати, които са зададени от кадастъра. Ние не сме нарушили нищо. В общината са издадени всички необходими документи за издаване на строително разрешение. То се е забавило единствено поради факта, че пътно управление Бургас не даде съгласуване на оградата, понеже се наводняваше пътя“, казва Иванова. Тя не се нае да обясни как се е стигнало до този парадокс - пътят уж не е път, а частен парцел, а изведнъж пък разрешителните трябвало да се дават от Пътно управление.
„Според мен, атаката е целенасочена, не е приятно в сезон да ни занимават с такива проблеми. Комплексът придобива европейски вид и това дразни много хора“, счита тя.  
Регионалната дирекция Национален строителен надзор пък изобщо абдикира от случая. В условията на финансова криза, строителната инспекция също издъхва. И въпреки че е започнала масирани проверки за незаконни обекти из цялото Южно Черноморие, на този етап действията й се изчерпват основно със съставяне на актове и констативни протоколи. Понеже нямало средства за премахването на обектите, изградени буквално върху пясъка в абсолютно нарушение на законите. На практика сега се оказва, че всеки, който реши, може да си построи каквото поиска на плажа. И няма сила, която да го спре.

Христо Бърдуков, общински съветник: Виновни са бившите шефове на кооперация „България“

Проблемът с пътя е заложен още при управлението на старото ръководство на кооперация „България“, чиито членове притежават част от земите в този участък. В случая става въпрос за афера,  зад която стои бившето ръководство на кооперацията, в управителния съвет на който беше Генчо Харизанов, който не случайно в момента е в затвора и изтърпява присъда за производство на наркотици. Именно този управителен съвет тогава подмолно продава част от земята. Собствениците се сменят няколко пъти, докато накрая терена не е закупен от Людмил Стойков. И в момента този участък е частна собственост. Общината показа, че има добрата воля да намери решение на проблема. Предлагаме да се организира тристранна среща между представители на Дюни,  собствениците на земи и община Созопол, за да се намери компромисно решение на въпроса къде да се прокара път. Защото нито един собственик няма да се съгласи да се отнеме част от  имота му и там да преминава път.

Текст към снимките:
Снимка 1: Допускаме, че пътят тайно е изтъргуван, казва една от протестиращите - Марияна Бойчева
Снимка 2: Христо Бърдуков - общински съветник


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Общини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
kuk
22.05.2010 19:51:24
0
0

Проблемът е друг, но за некои журналисти е без значение, стига да има скандал.
Собствениците на имоти протестират, защото техните парцели са обградени от имоти притежание на Дюни, което означава, че ако искат път през чуждия имот трябва да наплатят на собственика. Дори и на съд да отидат, по закон дори и с присъда да накарат собственика да отдели място за път, останалите трябва да платят за него.
Частната собственост е неприкосновена, но протестиращите имат предвид само тяхната. За сведение и техните земи са върнати от съмнителната земеделска служба- срещу трима свидетели.
2
sisi
20.05.2010 03:47:26
0
0
Президенте озаптай си хората че на народа ще му писне все някога всичко си има край и тези гадурии който се вършат сега ще свършат и може да стане по вече от Румъния и Гърция до кога де?
1
sisi
20.05.2010 03:44:35
0
0
Страхотно това може да се случи само в България само не знам до кога ще се търпи всичко това и кога ще се вдигне този народ и да каже стоп на безобразията те вече прикалиха. как да дойдат туристи като всичко у нас е наопаци и безаконие и хаос.Писна ми а на Вас? и какво да направим и кога?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки