И новата власт даде рамо на Галеви


И новата власт даде рамо на Галеви
17 Май 2010, Понеделник


Цветан Цветанов си затваря очите за свой служител в Дупница, който открито свидетелства в подкрепа на Пламен Галев и Ангел Христов на процеса срещу тях, твърди адвокат Антон Сираков
Адвокат Антон Сираков е роден на 24.05.1952 г. в гр. Кюстендил. Завършил е тогавашната кюстендилска Политехническа гимназия и Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Офицер е от запаса (сега резерва) на Българската армия. От 1977 до 1990 година е работил като юрисконсулт и съдия-изпълнител, след което е адвокат. Само преди месец той регистрира партия „Нова сила”, в която влязоха много от членовете и симпатизантите на „Атака”, възмутени от Волен Сидеров. Сираков обаче придоби особена известност, покрай делото срещу Галеви, тъй като бе почти единственият адвокат, осмелил се да защитава техните жертви


Автор: Лора Бориславова

- Г-н Сираков, в момент, когато МВР и Прокуратурата удрят организираната престъпност, Вие лично атакувате част от „Октопода” като защитник на потърпевши в процеса срещу братя Галеви. Какви са Вашите наблюдения?
- Не споделям Вашия оптимизъм. Предстои да разберем дали имаме наистина опити за борба с престъпността или разчистване на територии за престъпност, близка до управляващите. През последните години бяхме свидетели на доста показни акции, от които престъпността не намаля – да си спомним само прословутия цикъл „Комар” по времето на министър Богомил Бонев. Колкото до братя Галеви – не знам дали са част от т.нар. „Октопод”, но е сигурно, че не са от главата на „Октопода”. Отношението на властта към „Галеви” не се промени със смяната на управляващите. Мярката за неотклонение на „Галеви” бе изменена, според мен абсолютно неоснователно и незаконно, по времето на предишното правителство. Но от страна и на сегашното не бе спомената и една дума на укор към съдията, изменил тази мярка. А знаете как сегашното правителство критикува съдебната система въобще и в частност съдиите, които не заиграват веднага по свирката на управляващите. Затова пък към съдията, който запорира имотите на Галеви, законът бе приложен с цялата му строгост.

- Но днешната власт отрича действията на предишната тройна коалиция.
- Само на думи. Ето, в съдебната зала по време на делото срещу Галеви бяха разкрити факти, че някои от подсъдимите „возят” в своите джипове свидетели по делото и след това „возене” свидетелите получават амнезия, но същите подсъдими продължават да бъдат на свобода. В едно съдебно заседание беше разпитан свидетел, който е на значителна длъжност в полицията в Дупница. Този човек е забогатял по необясним начин, направил си е хотел, но го представя като „къща за гости”, по който начин се избягват данъци. Този човек се среща открито с Галев и Христов, демонстративно пие кафета с тях. А след като беше разпитан от съда отиде и седна до подсъдимите. Дали пък не ги е питал доволни ли са от неговите свидетелски показания? Подсъдими и полицаи заедно - как може да си обясните това!? Този полицай очевидно не е някаква черна овца за министър Цветан Цветанов, защото продължава да е на същата висока длъжност... Няма да му спомена името, защото нямам наказателен имунитет, но нещата са видими и ясни.* Та питам: какво се е променило от времето на тройната коалиция? Надеждата ми е в хората, които все пак се осмелиха нещичко да кажат. Надявам се истината да излезе наяве.

- Добре, но какво ще стане, когато и ако истината излезе наяве?
- Ако истината излезе на бял свят, тя ще има значение не само за Дупница, не само по отношение на Пламен Галев и Ангел Христов. Дано стигнем и до техните покровители. Защото това е необходимо за България. Въпросът не е толкова в рекета на таксиметровите фирми и стоянки или на няколко заведения в Дупница. Въпросът е дали са верни слуховете, че в Дупница има организирана престъпност, например дали в този град се произвеждат амфетамини. Така че, ако това се установи, тя истината ще има значение не само по отношение на Пламен Галев и Ангел Христов. Дано стигнем и до техните покровители, защото това е необходимо за България.

- Според Вас, има ли връзка Октоподът с братя Галеви?
- Това ще проличи от присъдата по делото срещу тях. Според мен, поне засега, тези, които стоят зад Галеви, не са изчезнали.

- А кой стой зад тях?
- И да знам, не мога да кажа открито, защото не мога да го докажа. Но тези, които държат властта, трябва да попитат, например, Румен Петков. Защото именно той отиде да изяснява отношенията на Галеви с тогавашния кмет на Дупница Първан Дангов и на практика всъщност да легитимира Галеви като официални управници в Дупница, загърбвайки законно избрания кмет Дангов. Сега Дангов е в немилост от страна на БСП, която е и формалната партия на Румен Петков. А на Румен Петков никой не му задава неудобни въпроси. Той е депутат от опозицията, а сегашният представител на управляващите и председател на народното събрание Цецка Цачева, според някои упорити слухове, принадлежи към неговия кръг, на Румен Петков. Или, ако щете, към кръга на покойния Андрей Луканов. Слухове, знаете... Но от това, което съм видял лично предполагам с доста голяма доза увереност, че зад Пламен Галев и Ангел Христов стои именно бившият вътрешен министър Румен Петков. Човек, който не  е престанал да изпуска властта от ръцете си. Наследи я от Андрей Луканов. Ето ви един въпрос за размисъл -  защо жена, която на пръв поглед е лишена от качества и професионализъм да е политик и още повече председател на каквото и да е учреждение, заема в момента второто в държавната йерархия управленческо място? Възможен отговор може да е, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е човек от  масонския кръг на Луканов. Ако не е това, то значи тя има по-перфектна юридическа и обща грамотност. В което лично аз се съмнявам, след като наскоро, след срещата с председателката на сръбската Скупщина, я чух да твърди пред медиите, че се е срещнала с председателя на парламента на Югославия.

- Но процесът срещу братя Галеви все пак продължава. Не смятате ли, че това е насърчително?
- Въпросът е в това, че досега хората в Дупница просто не смееха да се обаждат за това, което се случва в града, и то заради обстановката в страната. Но ако погледнем специално процеса за организирана престъпна група срещу братя Галеви, то не виждам кой знае колко насърчителни неща. В съдебната зала няма да чуете най-същественото - кой стои зад Пламен Галев и Ангел Христов, хора, които иначе са достатъчно добре познати в континентална Европа.
- Срещу кмета на Дупница Атанас Янев, който е дясната им ръка, също има обвинения. Едното е свързано с бившия лидер на ГЕРБ в Дупница Крум Милев, които неотдавна правителството издигна за шеф на областна дирекця „Земеделие” в Кюстендил. Разследват кмета, че е сключил неизгоден договор с фирмата на Милев и баща му. Виждате, обвинението стига и до активисти на ГЕРБ, макар че за сега Милев не е обвиняем.
- Ами ако стане обвиняем и бъде осъден, тогава ме поканете пак да говорим.

- Да се върнем на процеса срещу братя Галеви. Очаквате ли той да приключи безпроблемно и справедливо?
- В съдебната зала се разкриха факти, че подсъдимите обработват свидетелите по делото, но подсъдимите продължават да бъдат на свобода. Никой не задава въпроса виновен ли е този, който промени мярката за неотклонение на Пламен Галев и Ангел Христов от „задържане под стража” в „парична гаранция” и им даде възможност свободно да притискат свидетели, така че те да се страхуват. Въпреки това видяхме хора, които все пак се осмелиха нещичко да кажат. Малко, но нещо. Надявам се това да продължи, има още над 70 свидетели, които ще дадат показания.


* бележка на редакцията: Свидетел по делото “Галеви” е служителят на икономическа полиция – Дупница Славчо Мутафчийски. Той живее в Сапарева баня, кдето е превърнал дома си в къща за гости “Ася”. Мутафчийски е бил пратен на проверка в дискотека “Браво”, когато там хора на братята пребиват нейния шеф Славчо Терзийски. Провинението му било, че допуснал нелепа грешка с дъщерята на Пламен Галев – Светла. Тя седнала на резервирана маса с надпис “Кремен”, вместо на другата, където имало поставен надпис “Светла”. И двете маси е трябвало по всяко време да бъдат свободни, за да може хай-дамите да ги ползват, ако посетят “Браво”. Първата маса се пазела за приятелката на Галев – Юлияна. Но била кръстена на нейната сестра Кремена, която е съпруга на застреляния подземен дупнишки бос Ангел Стефанов Гяволето. Помолена от шефа на заведението, Светла отказала да се премести на “нейната” маса. А малко по-късно гардовете на Галеви пребили Терзийски, задето не изпълнявал стриктно “задълженията си” да бди всяка от двете гранд-дами на Дупница да седи точно на определеното място. След побоя Терзиев се лекува две седмици във ВМА. Но пък събпал смелост и сега е един от основните свидетели на прокуратурата срещу Галеви и отделно е завел срещу тях граждански иск. Полицаят Мутафчийски, пред очите на когото е Терзиев е пребит, обаче твърди пред съда, че не е видял нищо. В делото Галеви са обвинени и за побой над сина на дупнишката журналистка Лидия Павлова, както и за рекет над шеф на местна таксиметрова фирма в Дупница.


В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
21.05.2010 19:30:58
0
0
скат събираха подписка за защита на убиец служил при галевите после набързо я смотаха
2
17.05.2010 19:50:08
0
0
Ти друго мнение нямаш ли бе?
1
националист от Бяла,Сливен
17.05.2010 18:39:02
0
0
Очевидно е парламентарното мнозинство в 41-то българско НС!!! То се състои от депутатите от ГЕРБ и Атака. Новите "герои" от трибуната на парламента са депутати - Боже опази!Очевидни са причините БАТЕ Бойко да не иска включването на Иван Костов и другарче в основните механизми на управлението. Костовистите винаги са били политическа глутница от кърлежи/хиени, чиято единствена цел е тотална авторитарна власт. Генералът-пожарникар не желае подпалвачите на Иван Костов в пазвата си.Затова най-изгодната партия при възлови гласувания в Парламента е на Волен. Атакистите са гладни за парички и 5-10 % от държавните поръчки им са предостатъчни. Това е спазарената цена и вече е обществена тайна, кои обръчи от фирми около Атака са се троснали на сватбената парламентарно-финансова трапеза.Проблемът на псевдонационалистите обаче е много по-сериозен, отколкото си мислят селските хитрeци, които са овладели с /не/тлъсти сумички ръководството на пробългарската като идеи и електорат партия - в центъра и по места. Не е тайна, че управлението на Атака във Варна, Добрич, Шумен, Велико Търново, Сливен и практически навсякъде беше купено с пари, давано на определени хора, свързани с една фамилия, с шивашки етимологично турски оттенък.Но Атака печелеше популярност и подкрепа с идеите си за национална защита. На българския капитал, генофонд, производство, образование, култура. Изобщо тя декларираше, че се бори за всеки българин и ЗА! неговия джобен и духовен интерес. Сега обаче, заради проевропейската идеология и политика на ГЕРБ, атакистите застават в твърде разкрачено и наведено положение, удобно да им се пъхне нещо в разтвореното място. Сам Волен Сидеров оповестяваше през всички кампании и свои медийни регулярни изяви в студио "Атака", че е за преразглеждане на приватизационните сделки, особено на енергоразпределителните дружества, БТК, мобилините оператори, енергийните мощности - изобщо всички сериозни продажби/кражби, с които Западът ограби поне 100 млрд Евро, построени от нашите бащи и дядовци през времето на Бай Тошо. Да дам и пример: "бедна" Белгия купи от "богата" България завода за калцинирана сода и содови продукти "Соди-Солвей" в Девня за 416 млн лева, а сегашната му цена е над 4 млрд Евро, тогава при продажбата беше над 3 млрд Евро, това заявяваха в анализите си и Тренчев/"Подкрепа" и КНСБ и всички експерти в химическата ни индустрия. Същото е положението с БТК, енергодружествата, да не забравяме цветната ни металургия със стратегическите находища и производство на мед.Ние, националистите не можем да искаме национално мислене от гербаджиите. Например Цецка Цaчева - другарката/госпожа, навремето при влизането си В БКП тя се е клела в полетарския интернационализъм и сега се кълне в евроглобализма. Не знае горката /макар че 101 % ще се усети в най-скоро време/, че Европа иска само едно, което го е искала вече 6 века - да краде богатствата на света. Както го е правила в Африка, Азия и Америка, избивайки и превръщайки в роби негри, инидийци, индонезийци и индианци - сега на новата вълна на неоколониализма и неолиберализма смуче източноевропейските икономики.Затова доброволното мълчание на Атака за паница леща в рамките на новото парламентарно мнозинство е = на ПРЕДАТЕЛСТВО. За да може някое мамино синче или приятелка-нимфоманка на семейството да смучат кокаин или платен секс - с назначаване като депутат или просто като съответна прибрана сума - но не за партийна работа на Атака, а за лични разходки до Катар или зимни френски курорти. Когато стане ясно на народа, че ГЕРБ се проваля икономически - г-н Сидеров може да поизлъже изтъняващия си електорат по СКАТ, че не е подкрепял антибългарската полотика на бойковистите - но народът ще му каже: "Га яде баницата на трапезата на БАТЕ, вкусно ти беше, а, пък сега - аз не щях. Хайде в катрана!!!!!!!!"
Естествено, национализмът често е бил употребяван от нахални мошеници. Каквито в момента са начело на Атака. Но национализмът е свещена кауза и + това - в съвременния свят нещата са прозрачни. Колкото и да не им се иска на днешните ръководители на Атака. Ето сега, бившите сливенски атакисти искат да правят нова партия ООН - Организация на обединените националисти, защото са убедени, че сегашната Атака си е най-явна креатура на прозападното управление на България. Разбира се, най-подходящият, ако не и единствен подходящ кандидат за лидер на истинските български националисти е Антон Сираков - първият зам.-председател на Атака при основаването й на 17 април 2005 г., известен и с антиционисткото си предаване "Между редовете".
Та пак - за Цецка Цачева и гербистите. Нима те ще защитят истинските национални интереси? Те тръгват сега по най грешния път - на реваншизма и преследването на политическия противник. Не че сума ти депесари /за съжаление и българи-еничари/ и пишман капиталист/социалисти от БСП не са за затвора. Особено, които продадоха българските гори! Но в момента това е единственият акцент в икономическото, политическото и духовното управление на ГЕРБ. А единственият акцент трябва да е - модерна, високотехнологична, конкурентноспособна на световно ниво българска икономика. Гадно, популистко и крайно неплодотворно национално и най-вече икономически е да се занимаваш с политически дела. Защото корупцията на Запад е десетки пъти повече - отколкото в Майка България. Смъртно греховно престъпление спрямо милата ни родина в момента е да се ръфаме българи с българи /защото при очертаващия се все по-ясно и неизбежно икономически крах на ГЕРБ, най-много след 4 години, ще им се отвърне със същото - процеси, затвор дори да не са така виновни/, а свято дело е да се направи най-важното:
България да се освободи от грабителското икономическо европейско робство и да развие своята мощна модерна промишленост.
Защото колко може да са откраднали Тройните, при толкова нискоефективно производство в български ръце, когато 85 % от българската промишленост и 95 % от суровините ни са в ръцете на чужденци? 1 млрд лева? Надали, най-много на година да са 500 млн. А една фирма от сорта на Нокиа или Хонка - защо да нямаме в България такива, защо не и то не 2, а 20, както го направи Република Корея - може да носи пари на България 5 млрд Евро на година.
Отговорността на Атака е двойна. Сега, като послушно другарче на ГЕРБ, тя ще мижа за антибългарските престъпления/глупости на правителството, а и няма да се бори за модернизацията и спасението на страната.
Но цената за предателството е само една - всенародното проклятие
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки