Още магистрати в списъка на „бедните“ хотелиери


Още магистрати в списъка на „бедните“ хотелиери
На това уникално място на нос Боруна в Приморско с имоти се уредили трима магистрати. Поне ние открихме толкова. Очакваме прокуратурата да изкара именатаи на останалите си облажени колеги - Снимки Николай Недев
15 Май 2010, Събота


И 86-годишната Елка Икономова, майка на съдията от ВАС Андрей Икономов, получила общински парцел край морето в Приморско като „крайно нуждаеща се“
„Приморско трябваше да се превърне в атрактивен туристически център, а за това бяха нужни постоянни жители. Привличахме ги, като им давахме отстъпено право на строеж, за да се задържат в града. Не ги знам всичките, които получиха общински парцели, на мен ми носеха само да подписвам документите накрая. Но си спомням, че разбърквахме имената и теглехме жребий кой терен на кого ще се падне. Между тях имало и магистрати? И какво от това?“


Автор: Севдалина Пенева

Сензационната изповед е на бившия кмет на община Приморско Димитър Димитров, който три поредни мандата търгуваше влияние чрез раздаване на общински терени на съдии, прокурори, политици и генерали. И поради тази причина – недосегаем за Темида.  
В брой 49 от 12 април Десант изнесе шокиращи данни за младши съдия от Благоевградски окръжен съд Деница Урумова (дъщеря на Николай Урумов от ВАС), която докато е била още студентка получила право да строи „сграда за жилищна нужда“ на най-красивото място в крайморския град – направо на скалите на Боруна. За целта магистратската щерка се регистрирала адресно на ул. „Стара планина“ №7 през лятото на 2007 г. и цели 7 дни се водила жител на Приморско. Колкото да бъдат предвижени документите й на социално слаба. Като крайно нуждаеща се Урумова получила 469 квадратни метра срещу символичната сума от 1 829 лева на самия нос в курортното селище. В молбата си младата Деница е писала, че „дели жилищна площ с още 4 човека“ на посочения от нея адрес, затова спешно трябва да се разшири.
Оказа се, че всъщност бъдещата съдийка обитавала един и същ адрес с майката на друг съдия от ВАС - Андрей Икономов. В различни години обаче. През април 2004 г. на прословутата улица „Стара планина“ 7 била регистрирана (само на книга) и Елка Икономова. По това време тя е била на 80 години, но въпреки напредналата й възраст, също получила право да строи край морето.
Молбата за кандидатстване за отстъпено право на строеж, подписана от възрастната жена на 12 януари 2004 година, съдържа и други любопитни подробности. Неизвестно защо, Елка Икономова посочила в текста и втори адрес, на който също се водила, че уж живее – на ул. „Ропотамо“ №4. Проверка на ДЕСАНТ установи, че това е домашният адрес на бившата заместник кметица по времето на Димитров и настояща общинска съветничка Маргарита Серафимова (която пък картотекирала през този период като крайно бедни себе си, сина си и свекърва си и раздала на всички по един хубав парцел до дюните на Северния плаж и в тузарския квартал на Приморско в местността „Узунджата“).
Независимо от съмнителните обстоятелства, посочени в молбата, майката на върховния магистрат се сдобила с 430 кв.м. за сумата от 1 677 лева. Теренът й се намира на 50 метра от този, на който Деница Урумова в момента строи хотел на 5 етажа.
„Това име Елка Икономова не ми говори нищо. Ако ме насочите, да ми подскажете нещо, къде живее, с какво се занимава, мога и да се опитам да се сетя“, заяви изненадващо Серафимова, която по документи в полицията се води хазяйка на Икономова.
Как точно Димитров е джуркал имената на оземлените през годините хора на закона не знаем, но по необяснимо стечение на обстоятелствата съседка на Икономова в терен-близнак е дъщерята на Панайот Генков, който също е член на Върховен административен съд. На 30 април община Приморско учредила отстъпено право на строеж на Ваня Панайотова Генкова върху общински имот – пак от 430 квадратни метра и за същата сума от 1677 лв. В декларацията си това съдийско чедо пък посочило постоянен адрес на ул. „Странджа“ 9А. Където тя, както и останалите магистратски роднини, никога не е живяла реално. Този номер тогава, а и до ден днешен обитава мъж на име Димо Парушев, научи вестникът.  
Пак „случайно“ през същата година възрастната Икономова и младата Генкова решили за по-удачно да обединят терените си и на така уедрения парцел си построили огромен хотел. Половината апартаменти от който в момента са обявени за продажба.
Кой управлява в момента почивния комплекс, са опитахме да разберем от самия съдия Андрей Икономов. „Това са глупости, моето име не е излизало никъде, затова не мога да имам отношение. Доколкото знам, майка ми ми беше казала, че ползва услугите на консултанти. Пък и тя е в отлично здраве жената (в момента Елка е на 86 години)“, заяви той. След което добави, че е добре първо „да изчакаме да чуем заключенията на съответните органи“.

След публикация на Десант ВКП и ВСС започнаха проверка, как са били раздавани отстъпените права на строеж в Приморско през периода 2003 г. – 2007 г. и има ли замесени в скандалните сделки имена на магистрати. Всъщност тези на Елка Икономова, Ваня Генкова и Деница Урумова се знаят още от октомври миналата година, когато временна комисия на Общинския съвет в Приморско излезе с подробен доклад, как и на кого са били неправомерно раздавани общински терени на първа линия до морето.
Още тогава ОбС изпратил копие на протокола в Районна прокуратура - Царево. Където странно защо, отказали да образуват предварително производство, защото „давността е изтекла“.
След което съветниците пратили сигнала до Върховна касационна прокуратура и лично до главния прокурор Борис Велчев, който разпределил проверката на върховния прокурор Мила Георгиева. Това станало в началото на тази година. Тъй като по подсъдимост случаят трябва да се гледа в Бургас, Георгиева от своя страна го препратила в Бургаска окръжна прокуратура. А тя самата останала само като наблюдаващ прокурор. В крайна сметка разследването било възложено на местен полицай в Приморско, който подходил към случая съвсем избирателно. От десетките примери за неправомерно възлагане на отстъпено право на строеж и незаконни заменки, служителят си харесал само един – в който бившият кмет Димитър Димитров „оземлил“ с общински терени семейството си.
Едва след като публикувахме материала „Бедна съдийка вдига хотел“ през април, ВКП разпореди нова проверка. Независимо от тях инспекция извършва в момента и етичната комисия на Висшия съдебен състав. Членове на комисията дошли да се запознаят на място с документацията в края на миналия месец, след което обаче изненадващо си дали отвод.

Имената, на които се натъкнали в архивите, били на техни приятели.
Което на практика подсказва, че едва ли в страната ще се намери и един съдия, който да посмее да се изправи срещу настоящите си колеги.
Андрей Икономов е председател на Пето отделение на Върховния административен съд от 2004 г., във ВАС е от 1998 г. Член е на Висшия съдебен съвет. Името му ще се запомни с две погубни за българската природа съдебни решения. През 2006 г. оглавяван от него тричленен състав на ВАС отмени статута на защитена територия на "Камчийски пясъци". През юни 2007 година пък той прогласи заповедта за обявяване на Природен парк „Странджа“ от 1995 г. за нищожна и даде карт бланш на инвеститори да изсипват бетон в защитената зона. И в двата казуса той използва едни и същи аргументи - а именно „неточни граници на парка“.
Името на Панайот Генков пък влезе във водещите новини в средата на март тази година, когато няколко медии тиражираха информация, че той е бил в тузарския столичен ресторант „Проя“, заедно с Ангел Христев, известен повече като брат Галев от Дупница.

Текстове към снимките:
Снимка 1: Така изглеждаше носа в началото на април. Съдия Деница Урумова тъкмо беше положила основите на хотела си
Снимка 2: Въпреки двата проверки на ВПК и ВСС, магистратската щерка строи с бесни темпове. Снимката е правена на 30 април
Снимка 3: "Коя е тази Елка Икономова?",наивно пита бившата зам.кметица Маргарита Серафимова
Снимка 4: Че майка ми е в отлично здраве, защо да не си управлява сама хотела, чуди се на въпросите ни съдия Андрей Икономов - Снимка Новинар
Снимка 5: Магистратът от ВАС Панайот Генков влезе във водещите новини през март т. г., когато бе засечен с брат Галев в столично заведение - Снимка bTV


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5

В категории: Разследвания

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
pp
22.05.2010 05:50:15
0
0
А кой ще разследва сегашната управа.И те не са чисти.Града се управлява от няколко мутрички,един позабравен Биг Брадър,един бивш крадец и един разбойник,които са сателитите на г- жа кметицата.
7
приморско
22.05.2010 05:44:26
0
0
Защо ще ги моли кметицата, нали всички те са подали декларации което значи че са излъгали.А за подаден документ с невярно съдържание в тази държава се носи наказателна отговорност.АМИ ДА ГИ ДАВАТ НА ПРОКУРОРА НЕ ДА ГИ МОЛЯТ.
А не е ли цялата тази пукотевица форма да се притъпи недоволството на хората от общината.Факт е че сме недоволни и то мноооооого недоволни от сегашното управление.Малко рано тръгват да си проправят път за изборите.Явно много ги е страх да не се върне Димитров.В крайна сметка той беше по-добрия кмет.
6
bednqk
19.05.2010 07:00:51
0
0
propusnahte socialno slabite deca kd Krasimir Petrow
5
bednqk
19.05.2010 07:00:47
0
0
propusnahte socialno slabite deca kd Krasimir Petrow
4
журналист
18.05.2010 10:20:34
0
0
Трябва да разровим и в Община Несебър дали съдиите от ВАС нямат отстъпени права на строеж за по 3000 лв. Николай Урумов реши доста дела в полза на общината при явно нарушение на законите. Не може сегашния кмет Николай Димитров, а и предишния - Николай Трифонов, да не са му дали апетитни парцелчета по 500 квадрата. Те оземлиха доста съдии, прокурори, шефове на сметната палата и всички от които зависят.
3
х
17.05.2010 07:53:08
0
0
А може би се забрави как преди няколко години разкриха съд в Приморско? Добре, че отмениха това решение.
2
?????
16.05.2010 10:29:25
0
0
А дали не са нищожни и тези договори???? Закон за задълженията и договорите - чл.26. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.

Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.

1
dj
15.05.2010 13:54:40
0
0
Поредната доза пумия в пумиярската ни държавица и поредните нагли крадци, тия са за затвора, за кушлев и за дисциплинарно уволнение, както и мазния крадлив кмет
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки