Депутатите си пишат етичен кодекс


Депутатите си пишат етичен кодекс
11 Май 2010, Вторник


Вече ще са лишени от скъпи подаръци и няма да могат да пробутват роднини на държавни постове
Родните депутати никога не са се славили с добро възпитание, още по-малко пък са се съобразявали с изискванията на обществения морал. От няколко мандата насам в парламента се говори за изработването на етичен кодекс на народните ни избранници, но едва сега това е напът да стане. Размърдването по въпроса стана по-активно особено след като лидерите на "Атака" и на РЗС Волен Сидеров и Яне Янев спретнаха пред всички медии в кулоарите на НС грозен и циничен скандал, в стил "Луфтханза".


Автор: Найден Добруджански

Сидеров нарече Янев хомосексуалист, той пък му отвърна, че би могъл да се докаже пред жена му като мъж.  Грозното изстъпление направи написването на етичен кодекс наложително, защото се оказа, че Комисията за борба с корупцията, която се занимава и с парламентарната етика, не може да предприеме нищо съществено.
Върху кодекса вече работи шефът на комисията – синият депутат Димо Гяуров. В неговия проект е заложено депутатите да нямат право да искат или приемат подаръци, услуги или пътувания, които могат да породят основателно съмнение в обществото, че са поставени под зависимост. Ще бъде определен и лимит на цената на подаръците, които народните избраници и без друго получават, като тепърва ще се дискутира какъв да е таванът на тяхната стойност. Досега правилото бе, че парламентаристите не могат да приемат подаръци на стойност над една пета от основното им месечно възнаграждение. Всичко по-скъпо трябваше да се предава в Народното събрание, а според проекта за нов кодекс вече трябва да бъде уведомявана и Комисията за борба с корупция и конфликт на интереси.
Също така депутатите няма да могат да използват положението си за привилегии или освобождаване от задължения и избягване на наказателни преследвания. Нарушение на кодекса ще е и ако депутат препоръча за държавен пост или повишение свой близък. Народните представители трябва да се въздържат от поддържане на неподходящи или неуместни лични и социални връзки, които биха поставили под съмнение тяхната независимост.
Изцепки като цитирания скандал между Волен и Яне се очаква да останат в историята, тъй като на членовете на парламента ще е забранено да отправят лични нападки, оскърбителни думи или заплахи, както и да разгласяват данни, отнасящи се до личния живот и увреждащи доброто име на своите колеги или на гражданите.
Подобни норми са наложени навсякъде в ЕС. В Европарламента (ЕП) също има разпоредби, свързани с поведението и морала на неговите членове. Всички дейности, за които евродепутатите получават възнаграждение, са уточнени в декларация, която се вписва в специален регистър. Подобен документ няма да бъде излишен и в нашия парламент. Санкциите в него обаче едва ли биха стреснали родните депутати. Публична тайна е, че последното нещо, на което те разчитат като доход, е заплатата им. От лобиране, което ще бъде в противовес на правилата в кодекса, се изкарва много повече. И все пак се очаква кодексът да е един регламент, който ако не друго, поне ще е основание за дебат по действията на този или онзи депутат. А понякога санкцията на общественото мнение може да е много сурова.


В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Болен Луфтхансата
11.05.2010 18:05:25
0
0
"Нойес Дойчланд": Борисов прилича на Живков"

Популист като Живков, мускулест като Шварценегер и скандален като Берлускони - така левият германски в. "Нойес Дойчланд" описва българския премиер Бойко Борисов. Статията е озаглавена "Шах в парка, битка в държавата".

След като описва идиличната картина в софийската Градска градина с шахматистите-аматьори, авторът на статията Михаел Мюлер се спира на срещата за световната шахматна купа между Топалов и Ананд и по-точно на "възмутителното" поведение на премиера Борисов, който на откриването на състезанието в София игнорирал индийския световен шампион и едва след 10 минути благоволил да се ръкостисне с него. Според германския шеф на екипа на Ананд "такова нешлифовано поведение било рядкост". По-нататък в статията авторът Мюлер описва генезиса на политическата партия ГЕРБ и на Бойко Борисов, когото описва като "скандално-мускулеста смес от италианския премиер Берлускони и калифорнийския губернатор Шварценегер". Що се отнасяло обаче до популизма и прагматизма му, той приличал най-много на Тодор Живков, на когото служел преди 1990 г. в държавния апарат за сигурност, а след това като главен бодигард.

"Това общо впечатление се задълбочава от току що излязлия джобен бестселър "Тайният проект Бойко Борисов" с фрапиращи факти. Тъй като издателството било заставено със съдебно решение да остави няколко страници празни, а авторът предпочел анономност, книжката станала особено търсена. "Любимото занимание на Борисов е да криминализира политическия противник, което е впрочем и единственото удържано досега негово предизборно обещание" - пише авторът на статията, след което предупреждава, че ако ултра-националистическата партия "Атака" на Волен Сидеров, подкрепяща властта на Борисов в парламента и държавата по договор и със завидно усърдие, се сдобие с повече влияние, щяло да се стигне до безпрецедентно падане на глави. Авторът цитира и коментар в българската преса, в който се търсят исторически паралели от Цезар през Де Гол, та чак до Хитлер, Сталин и Мусолини, които във всеки един отделен случай представлявали "отговори на хаоса в държавата" и доказвали, че "едноличната власт в определени моменти била неизбежна и нужна". Тази еднолична власт понастоящем се представя на външния свят преди всичко със самоотразяване и акционизъм, пише авторът на статията и продължава така: Страстният каратист Борисов обича да се показва със себеподобни. Или пък с културисти. С един такъв бе дошъл и на световното първенство по шахмат. Дали може и той да вдигне 300 кг от лежанка, пита го премиерът. Да, отговаря той, но сега не съм загрят. Борисов кима професионално и с разбиране. С него начело България май ще трябва да се готви за студени дни, заключава авторът на статията.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки