Земеделието ни загива в омагьосан кръг


Земеделието ни загива в омагьосан кръг
Тези крави не крият завистта си към любимото на премиера каракачанско куче, за което комисар Кунева договори тлъсти субсидии. Млекодайните добичета обаче си останаха само с трева зелена в уста
05 Май 2010, Сряда


Защо българите в селските райони няма да получат пари от еврофондовете? Защото нямат пари!
Основният документ, по който се предопределя развитието на българското селско стопанство през следващите години, е Договорът между България и останалите 26 члена на ЕС за присъединяване към Съюза. Законодателството на Евросъюза в най-чувствителната стопанска област – земеделието обхваща около 50% от цялото законодателство на ЕС. Правилата за усвояване на европарите от България се залагаха още в преговорния период в Глава 7 “Земеделие”, която беше най-голямата по обем глава за преговори.


Автор: Петър Петров

Затова нека не се сърдим днес на евробюрократите за практическото блокиране на процеса за усвояване на средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), която е отделна и независима от седемте Оперативни програми (ОП).
Нека си спомним кои бяха преговарящите от името на правителствата (на Костов, Кобурготтски и Станишев) през периода 2000 – 2006 г. - Александър Божков, Владимир Кисьов и Меглена Кунева-Пръмова. И тримата нямаха и нямат никакво понятие от селско стопанство. Това важи особено за Меглена Кунева-Пръмова, която и сега да попитате откъде идва млякото, ще отговори – от картонена кутия или от кофичка (ако е кисело). Резултатът от проведените преговори от тази групичка е плачевен. България е на едно от последните места в ЕС по усвояване на средства по ПРСР. Причината се крие както в некадърността на преговарящите, така и в самите им правителства, които в най-общ план станаха съучастници в изкривеното усвояване на средства по програма САПАРД за подготовка на българското селско стопанство. Вместо тези пари да отидат за изграждане на средни и дребни земеделски стопанства, голяма част от тях се вложиха в построяването на вили, хотели, ваканционни селища и винарски изби без нито едно лозе около тях. Така се стигна до днешния парадокс да има пари от ПРСР, да има внесени и одобрени проекти за над един милиард лева по мерките от ОС 1 на ПРСР, дори да има сключени договори с Разплащателната агенция (РА), а пари пак да не се усвояват.
В същото време Европейската комисия заявява от една страна: „Принципът за общностни преференции се изразява в еднаквите преференции за произведените земеделски продукти, в която и да е точка на ЕС”, а от друга  отсича: „За новите страни-кандидатки преките плащания на площ ще са в размер на 25 % от тези в настоящия ЕС”. Това е и основната пречка нашето селско стопанство да не може да излезе на големите европейски пазари. Днес то е задължено да купува от ЕС техника на космически цени, без да получава подкрепа под формата на субсидии като страните, от които купува машините.
В крайна сметка парите по ПРСР в България не могат да се усвоят поради следните причини:
Средствата за подготовка и изграждане на заможни селски ферми от периода на предприсъединяването са отишли по брега на морето, крайградските зони за отдих или в офшорни зони.
В България няма регламент за националните доплащания, които да направят произведената земеделска продукция конкурентна спрямо субсидираните продукти във всички страни около България и в ЕС като цяло.
Няма възможност фермерите да се възползват от паричния ресурс по ПРСР заради бедността си – те не могат първо да направят банково обезпечение, да получат кредит, за да осъществят проектите си и след това да получат субсидията по договорите си от РА.
В България липсва гаранционен фонд, както в останалите страни членки на ЕС, който да подкрепя дребните и средни селски стопани да усвояват еврофондовете.
Поради изброените по-горе обстоятелства българите няма как да поискат европари, защото от службите, където те представят своите бизнес планове и които отпускат мечтаните евросредства, в един глас ще им кажат – първо намерете пари, с които да си купите скъпото оборудване и да си построите конкурентни стопанства. След това ние ще проверим акуратността на извършеното от вас и документацията ви. А едва тогава, след период от 3 до 12 месеца, ще ви преведем 50% или 40% от парите, които сте вложили.

Абсурдите, договорени от Кунева
Животновъдите имат право на субсидия - 300 лева за куче (каракачанска порода) и нито един лев за крава от стадото, което кучето охранява. Имат право на пари за ливадите, но там има строги изисквания на ЕК за броя на тръните в тях. Субсидията за ливадите е за тяхната поддръжка, а не както БСП, НДСВ и ДПС обясняват на избирателите си - говедовъди, че им се давали пари за крави. Те не получават нито стотинка за животните си.
В Приложение 3. на Договора за присъединяване е договорена квота за производство на праскови за преработка в размер на 17 843 т. – т.е. 6 % от квотата на Гърция, която е 300 000 т. Това количество може да се получи от един блок насаждения с размер 600 на 700 метра. За крушите нямаме квота – изпуснали са в бързината да я договорят. Квотата за доматите за преработка е 156 343 т. - това количество може да запълни капацитета на две предприятия – в Пловдивско и Ямболско.
Съгласно Приложение 4 от Договора ни за присъединяване, захар може да произвеждаме в размер на 4752 т при потребление от 198 000 т.
Имаме квота за лен и коноп – едни от най-масовите култури, отглеждани като възобновяем източник на суровини – в размер на 48 тона/год. – това са два тира. За сравнение Унгария има 2061 тона, Белгия 10 380 тона годишно.



В категории: Съвети за земеделието

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
исмет
07.05.2010 13:24:14
0
0
няма пари,щото има много лапачи и комисионери по веригата до селянина,само искат да прибират пари мурджовците а други да работят без пари,не са виновни министерствата ,А ЛАПАЧИТЕ ТАМ ,ШПИНГИТЕ КОИТО РАБОТЯТ ВЪТРЕ ,разните гладни съветници случайно попаднали там,ЕЙ ЗА ТВА НЯМА ДА ИМА НИЩО ,ЗАРАДИ НЯКОЛКОТО НЕЩАСТНИ МУРДЖОВЦИ ВЪВ ВЛАСТТА.ПОМИЯРИ
2
ku4kar
07.05.2010 06:21:59
0
0
Ми кво се чудите бе? Хората ни дават по 300лв. на куче.Ама каракачанско. Я се поразмърдайте. За 100 кучета-30000. Тука е заровено кучето.
1
дреалист
05.05.2010 18:59:25
0
0
"Новината е видяна 12 пъти"
... жалко за което
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки