Вендета до гроб за педя земя


Вендета до гроб за педя земя
Преди 10-тина години, тази къща в Топчийско е била наполовина по-малка. В недовършената лятна кухня се натъпкали гостите за сватбата на Дурхан, който минавал за беден - Снимки Николай Недев
05 Май 2010, Сряда


Депутатът от ДПС Дурхан Мустафа и фамилията му побъркали семейство в Планиница, за да им заграбят имота
Историята на Кадрие и Мустафа Мехмед от руенското село Планиница не е сензация. Нито пък е единствена по рода си. Тази история би могла да мине за типичната селска битка за парче земя, в която няколко фамилии са готови да се избият и за декар ливади. И да влачат вендета до гроб заради копа люцерна. Разказваме ви я обаче, защото тя повдига завесите, как тече животът в бастионите на ДПС, в които държавата отдавна е абдикирала и органите на властта не смеят да се бъркат. 


Автор: Севдалина Пенева

И още – защото в нея ключова роля играе един депутат, изтеглен в парламента, за да се скрие от не дотам дългата ръка на закона. Става дума за бившия кмет на община Руен Дурхан Мустафа, срещу когото бе образувана проверка за източването на суми в особено голям размер от държавните фондове. Точно преди парламентарните избори м. г., разследване на ДАНС и на комисията за финансов надзор е трябвало да приключи с арест и повдигане на обвинение за престъпления по служба - за липсващи в общината около 1 милион лева, отпускани щедро от тройната коалиция за почистването на коритата на несъществуващи реки.
Оказа се, че депутатът Дурхан е забъркан не само в големите игри, но и в унизително дребни далавери. Заради едно нищожно парцелче, той е превърнал живота на семейство Мехмед в ад и за няколко години е смачкал беззащитните хорица с подкрепата на полиция и съдебна власт.
Всичко започва през 2005 г., когато Дурхан Мустафа е в средата на първия си кметски мандат в община Руен. Изненадващо, през пролетта на въпросната годинаq тъстът му Ахмед Осман от Планиница си харесал ливадата на съседите и решил, че ще им я отнеме. Като начало, за да угоди на бащата на жена си, Мустафа изпратил местни полицаи от Руен и членове на Поземлената комисия да вземат оригиналните документи за собственост на парцела от дома на набелязаните жертви.
„Нали са хора на закона, всичко им дадох. Казаха уж, че ще ми ги върнат, но това не стана. Докато се чудихме за какво им бяха тези книжа, един ден дойдоха тук някакви общински служители, влязоха в двора и започнаха да мерят. Побиха колчета на два метра от къщата и казаха, че целият ни двор, който съм наследила от дядо си, а той - от своя дядо, бил общински парцел. И че вече бил продаден на тъста на кмета Дурхан“, разказва Кадрие.
Тя и мъжът и обаче отказали да се подчинят на общинарите, които устно им разпоредили да не пристъпват оттатък чертата, където вече не било тяхна собственост. Така през септември същата година се стигнало до кървава разправа.
„Тъкмо се бях върнал от работа, седях на пейката пред къщата и си почивах. Беше надвечер. Изведнъж чух дъщерята Зюлфие да вика за помощ, вдигна се огромна глъчка. Старият Ахмед и цялата му рода нападнали Зюлфие и синът ми Хазим, причакали ги на пътеката към къщи. Докато стигна до тях, Хазим беше проснат на земята, налагаха го с колове. Пребиха и мен“, спомня си за фаталния 13 септември 2005 г. Мустафа Мехмед.
Целият в кръв, с разкъсани дрехи, той качил децата си на колата и тръгнал да ги води на лекар в Бургас. Не смеели да потърсят медицинска помощ в Руен, където всички се подчинявали на кмета. Натъпкани с лекарства и превързани, няколко часа по-късно тримата тръгнали да се връщат у дома. Не сварили обаче да си влязат, още на вратата те били закопчани от полицаи, пратени от Дурхан Мустафа. Униформените отвели бащата и сина, както били боси, по чорапи. Държали ги цяла нощ в участъка на РПУ Руен, без да им каже някой в какво са обвинени.
„Заключиха ги, за да не можем да се оплачем и да не смогнем да си извадим медицински свидетелства за раните. Трябваше да ни попречат, но не предполагаха, че вече сме освидетелствани от съдебен лекар в Бургас“, добавя Зюлфие. Тя и семейството й са описали подробно случката в сигнал до Военна прокуратура в Сливен, с искане полицаите, които си превишили правата, да бъдат разследвани. Нищо такова не се случило обаче. От прокуратурата пристигнало писмо с отказ срещу служителите на реда да бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба.
Изтормозеното семейство се обнадеждило, че нещо в техния живот ще се промени, когато миналата година се разчуло, че Дурхан Мустафа е разследван. Наивно си мислили, че той ще попадне където му е мястото – зад решетките, а роднините му най-сетне ще ги оставят на мира. Вместо това, кметът на Руен бил изстрелян директно в парламента и се сдобил с депутатски имунитет. А тъстът Ахмед и синовете му добили кураж да продължат с тормоза.
В който, независимо, че ДПС вече уж не е на власт, водеща роля продължават да имат държавните институции.
Сега обаче тактиката е друга. Срещу Кадрие и Мустафа валят глоби след глоби, една от друга по-нелепи. Че кокошките им излезли от двора, че колата им била паркирана на неправилно място (в селото всъщност няма нито една читава улица, на места пък къщите са свързани с коларски път)... Наскоро Мустафа отвързал кравата да пасе близо до спорния имот. На петата минута селският полицай му се обадил по телефона да му каже, че срещу него ще бъде подаден поредния сигнал за парична санкция. За наказание. Така, както ДПС наказва непокорните, които не признават властта на феодалите в непокътнатите бастиони на Доган.

Текстове към снимките:
Снимка 1: Само след четири години кметуване обаче, сегашният депутат от ДПС натрупал завидно иматно състояние. Докато близките му крадат чужди имоти, той си вдигна къща-палат в родното си село
Снимка 2: Ето за тази ливада щяха да ни изпотрепят роднините на Дурхан, казва Кадрие
Снимка 3: Мъжът й мустафа още не може да приеме, че след побоя полицаите задържали него, а не нападателите му
Снимка 4: Дурхан Мустафа


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
27.07.2010 19:30:11
0
0
sonun geliyor hazırlıklı ol çekirge bir iki sıcrarmış sen biraz fazla sıcradın
yaptıklarının bedelini nasıl vereceksin
4
17.07.2010 19:59:25
0
0
nereye kadar kaçacaksın bakalım fare deliine de girsen bir gün gelecek ki yaptıkların hesabını vereceksin. durmak yok yola devam.
3
snotan
13.06.2010 12:06:02
0
0
smotan durhan gotveren durhan ciganin durhan
2
guve
14.05.2010 06:48:43
0
0
ех десант десант,пак се осрахте
поне проверявайте истинноста
на написаното,а не да говорите ги пишете глупости
1
исмет
06.05.2010 17:11:50
0
0
сикибитлийска работа свършена по сикилмишки
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки