"ЛУКойл" мами с горивото


Рафинерията пробутва евтино гориво като скъпо, а чистата печалба на всеки реализирани 1000 литра възлиза на 704 лв.
03 Май 2010, Понеделник


В рафинерията крият, че наместо стандартен дизел предлагат смеска с биопродукти
“ЛУКойл” изнамериха начин в кризата да припечелят допълнително на гърба на потребителя. Източник от ръководството на компанията разкри, че на единствената работеща пълначна станция за дизел в бургаската рафинерия в момента се подава не стандартна нафта, а смеска с евтино биогориво.


Автор: Пролетина Николова

Никъде обаче не е упоменато, че в съдържанието на продукта има и биокомпонент като по този начин са заблудени и дистрибуторите, и крайните клиенти. Биогоривата излизат по-евтино на производителя, защото не се облагат с акциз.
Добавяйки ги към стандартните продукти, без при това да намалят цената, тарикатите от “ЛУКойл” трупат чиста, и скрита от данъчните власти, печалба.
На всеки реализирани 1000 литра тя възлиза на 704 лева. Толкова е разликата между продажната цена на едро между стандартния дизел и този с биодобавка.
Според данните на нашия източник, причината “ЛУКойл” да прави всичко това е както користна, така и чисто технологична. Еврозаконодателството задължава производителите на горива в страните-членки на ЕС постоянно да увеличават дела на биокомпонентите в тях. “Нефтохим” също е длъжен да произвежда наред със стандартния дизел и такъв с биодобавки, тоест с олио или животинска мас. Той обаче трябва ясно да декларира пред дистрибуторите и търговците какво точно гориво пълни в цистерните им.
В момента на цялата територия на нефтокомбината в Бургас има само една работеща пълначна станция за нафта. “ЛУКойл” вече години наред не иска да отпусне пари, за да изгради втора, въпреки постоянните самохвалства по пресконференции, че инвестира милиони в обновяването на рафинерията. Тъй като няма друга тръба, по която да подава биодизел, комбинатът го пробутва като стандартен по единствената. А търговците пък нямат наличната апаратура, за да проверят още при пълненето на цистерните какво точно се излива в тях. Държавните органи у нас също избягват да се занимават с “ЛУКойл” от страх да не си навлекат гнева на премиера Бойко Борисов, който под път и над път парадира с близкото си приятелство с боса на “ЛУКойл” за България Валентин Златев.
Същевременно истинското дизелово гориво, произведено само от нефтена суровина, се транспортира единствено по националните тръбопроводи на “ЛУКойл” към десетината петролни бази в страната. Това означава, че онези бензиностанции, които зареждат от базите, продават стандартен дизел, а тези, които предпочитат да товарят направо от комбината в Бургас, често, без самите да подозират, пробутват на клиентите си евтина смеска, но на висока цена.
Най-прецакани са бензиностанциите и, съответно техните клиенти, в Югоизточна България, тъй като основно те зареждат от заводската тръба.
Биогоривото замърсява по-малко околната среда и се смята за алтернатива за бъдещите векове, когато петролът в земните недра ще е вече на приключване. Засега обаче то все още не е най-препоръчителното гориво за онези дизелови автомобили, които са от по-висок клас. Тъй като този вид нафта е значително по-мътна и лепкава обикновено поврежда дюзите на такива двигатели. Тя не се препоръчва и за модели “common-rail”.
Тъй като нито един български държавен орган в последните десет години, когато на власт бяха все приятели на Валентин Златев: Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов, не се осмели да проверява качествата на горивата на “ЛУКойл”, няма как въз основа на негово заключение собственици на скъпарски коли с повредени двигатели да заведат дела срещу петролната рафинерия за измама с горива.
Същевременно обаче самият “ЛУКойл” е изключително чувствителен към всяка критична нотка в българските медии и гони до дупка журналистите, осмелили се да критикуват компанията. Последният случай е от началото на април. Тогава в седмичника “Шоу” се появи неподписан текст, в който се разказваше за различните варианти, разглеждани в “ЛУКойл” за справяне с кризата.
Единият от тях включвал и закриване на бургаската рафинерия,
като производството на горива се измести към Румъния. Факт е, че в последната половин година “ЛУКойл” закри почти всички производства в “Нефтохим” и остави само това, което произвежда бензин и дизел. Същевременно на улицата бяха изхвърлени стоттици работници.
Още в деня на излизане на вестника с публикацията пи-ар агенцията на “ЛУКойл” – “Ди енд Ди”, оглавявана от бившата синдикалистка Диана Дамянова, бе впрегната да издирва автора. Десетки журналисти в Бургас и в София бяха тормозени по телефона от агенти на “Ди енд Ди”, за да признаят дали имат информация кой може да стои зад такава публикация. Не е ясно какво точно са смятали да сторят с автора от “Ди енд Ди”, когато и ако изобщо го открият.
По стара традиция “ЛУКойл” не води дела срещу журналисти, а се саморазправя с тях по значително по-изтънчени методи. Единият е
да се притиска главният редактор или издателят на медията да уволни съответния репортер (както се случи с Георги Коритаров). Другият е журналистът да бъде окарикатурен с най-гнусни измислени сюжети в някое жълто издание, на което преди това е било добре платено, за да пусне написания от хората на Диана Дамянова материал. Третият е да се издири някаква личност, за която съответният журналист е писал преди и да бъде убедена да му заведе дело. Така журналистът се сдобива със съдебен процес, направляван от хората на Диана Дамянова и Валентин Златев, но без самите те или “ЛУКойл” да са страни по него. Тази практика, разработена от години в Русия, бе приложена още през 2000 година срещу няколко непослушни репортери и у нас. Тя сработи чудесно и това е една от причините в България почти нито една медия да не смее да се занимава с “ЛУКойл”.

Текстове под снимките:
Снимка 1: Валентин Златев /вляво/ се чувстваше доста добре в компаниета на бевшия премиер, челвения Сергей Станишев, и точно толкова недосегаем, както при сегашния Бойко Борисов
Снимка 2: На чаша вино с Румен Петков за откриването на поредната бензиностанция. Чиито клиенти едва ли знаят за врътката с евтинито гориво
Снимка 3: Сивият кардинал на ЛУКойл - Диана Дамянова в действие, винаги готова да смачка някой непослушен журналист


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3

В категории: Общини

9
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
9
до пролетинчо
25.06.2010 16:24:23
0
0
Вземете да разкажете на хората за парите, които вземате заедно с Павлинчо, Валентин Василев, оная крадла Светла и комплексарчето Ван Хелзинг / който и да той или тя/ от Петко Данчев. Всичко се знае и идва времето да спрете с гнусните си лъжи. А така наречената "бяла книга" е написана от Чара, защото текста е същия от времето когато тя плюеше лъжи на Юрген Рот , ама едно към едно. А сега Павлинчо само я представя, като "написана от него". Тия лъжи педалчето "Павлинчо" да ги разправя на приятеля или приятелката си „ПРОЛЕТИНА НИКОЛОВА” от в. Десант, КОЯТО всъщност май работи и в друго бургаско издание. А като има кой да ви вярва, че всичко което вършите е безкористно нека си живее в заблуда.
Не ми е ясно само защо тези писачи не казват нищо ЗА ЗАВОДА НА СЪЩИЯ ТОЗИ ПЕТКО ДАНЧЕВ ,който е за производството на опаковки и опаковъчни материали от алуминиеви, полипропиленови, каширани и други фолиа. Защото се знае, че този завод ежедневно източва вода от язовира в Правец. Защо не пишете срещу ПЕТКО ДАНЧЕВ ПО ТОЗИ ВЪПРОС, той не плаща нищо за това, а без да източва вода от него завода не може да му работи. Това сигурно е много изгодно и доходоносно за правчани и общината. А ВИЕ си мълчите и се ослушвате …………… защо ли ? Тук май става въпрос чисто и просто за пари и гонене на интересите на Петко Данчев. Нали сте големи родолюбци и идеалисти, защо във вашата книга /бяла, жълта или розова/ не пише за злоупотребите на Петко Тапетко или не смеете да пишете срещу ръката, която Ви храни и дава пари. Какво е дал на Правец вашият гуру – Петко Данчев ,защото не знам през годините назад Правец да е облагодетелстван от бизнеса , който развива за сметка на интересите на града. Не го крийте, а това че му обслужвате интересите няма нищо лошо, но не правете хората на по прости от колкото са и не се опитвайте да печелите пари и / или други дивиденти за сметка на хората от Правец и обществото като цяло. Манипулацията е до време …………….. после идва часът на истината и тогава не знам къде ще се криете и с какви очи ще гледате хората, ако имате съвест изобщо.

А да, щях да забравя - Павлично, Пуфи или както ти е по удобно за ушите. що се отнася до Валентин Василев и жена му Светла Василева, Данчев нека когато се срещат уж тайно с разни близки хора на Петко Данчев да не са толкова тъпи и безхаберни, че да ги виждат Правчани. Поне го правете като хората бе.
8
Ким Филби
09.05.2010 17:23:13
0
0
Васил Златев, баща на Валентин Златев /ген. директор на Лукойл/ и
Муамар Кадафи на фона на Спортната зала в Правец
http://prikachi.com/images.php?files/1144156W.jpg

Пипалата на Октопода (Златеви) в Правец са полазили цялото обществено здание: общинa (municipio), полиция (prefettura), съд (tribunale), университет (universita), банкa (banca), училищe (scuola), затвор (carceri)!!!, министерство (ministero), болница (hospedale)...
http://www.liceodavincitv.it/didatt/ipertesti/fasc/origini/immagini/foto/piovra.gif

Как се заграбват чужди имоти и се създаваши СИСТЕМАТА НА СТРАХА Правец
http://photofile.ru/users/hrabriya_shivach/video/v14184280f97/view/

Какви ги вършеше бившата номенклатура на Правец /документи/
http://i29.tinypic.com/25pny43.jpg
http://i25.tinypic.com/24cw0tx.jpg
http://i28.tinypic.com/2hzsl8j.jpg

Пипалата на съвремения правешки октопод /Златеви/ лазат към властта
http://www.liceodavincitv.it/didatt/ipertesti/fasc/origini/immagini/foto/piovra.gif


7
Жената
05.05.2010 22:41:18
0
0
Това съм аз, бе - Диана Дамянова. И хубаво му правете сметката. А още един не ма е познал, а съм му уредила два месеца секс само с мен.
6
олелеее
05.05.2010 20:11:57
0
0
Коя е тая жена с бозавото сако? Леле, като я видях и така се стреснах, че още утре отивам да търся врачка да ми бае за уплах.
5
минувач
04.05.2010 19:03:47
0
0
До той
Чети, какво пише в статията!
Всеки може да copy & paste!

".....с биогоривата от 01.03.2010 до 15.05.2010 в България
Всичкия дизел трябва да бъде с 2% биопродукт, а от 01.03.2011
до 15.05.2011 и в бензина трябва да има биопродукт -
биоетанол.... "

ЗА ДРУГО СЕ ГОВОРИ ТУК!

Чукча не читател, чукча писател! [unknown]
4
той
04.05.2010 11:48:25
0
0
Лукойл, че мами мами
но не и с биогоривата от 01.03.2010 до 15.05.2010 в България Всичкия дизел трябва да бъде с 2% биопродукт, а от 01.03.2011 до 15.05.2011 и в бензина трябва да има биопродукт - биоетанол
3
.
04.05.2010 08:00:06
0
0
директива наЕС -ДО 5ГОДИНИ 20 ПРОЦЕНТА ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ГОРИВА ДА ИДВА ОТ БИОДИЗЕЛ-НАЙВЕЧЕ ОТ РАПИЦА.ЗА ЦЕЛТА СА НУЖНИ ГОЛЕМИ НЕОБРАБОТВАЕМИ ЗЕМИ С ПОДХОДЯЩ УМЕРЕН КЛИМАТ-САМО В БУРГАСКИ ОКРЬГ ПЛОЩИТЕ СА НАД 85 ХИЛЯДИ ДЕКАРА
2
минувач
04.05.2010 05:19:56
0
0
Златев не мами само с това!
Вижте препродажбите на земи за не една и две бензиностанции през офшорки!
Вижте общите фирми на баща му със Столична община! Кога са създадени, при кой кмет, какви обекти са изпълнили, вкючени ли са офшорки в холдинговата структура на Златеви със столична община! Вижте в тази фирма през кои години и за какви обекти нарастват многократно работещите хора!
Пуснете една сиела и ще разберете
1
van helsing
03.05.2010 21:24:13
0
0
Диана Дамянова е министър на пропагандата и (дез)информацията в Бойковото правителство. Тя е женският български еквавилент на Йозеф Гьобелс!

Гьобелс е автор на мислите, превърнали се в "пътеводна светлина" за Дианчето:

"Една лъжа, повторена сто пъти, става истина."
"Ние трябва да казваме истината, истината и само истината. Но - не цялата истина."

Добре си е повярвала, но нека си припомни участта на нейния таен кумир.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки