След октоподите операция „пиявици“ във Велико Търново


След октоподите операция „пиявици“ във Велико Търново
За рожден и имен ден Георги Георгиев обича да затваря най-големия хотел във Велико Търново и го превръща на вертеп - снимки авторката и личен архив
02 Май 2010, Неделя


МВР се прави, че не знае, кой изкупува летища от военните за жълти стотинки. И още – как Георги Георгиев от Ловеч разсипа най-големият хотел в старата столица
Как се съсипва най-големият и до скоро най-престижен хотел на Велико Търново, който носи името на старопрестолния град? Как се пазаруват летища за жълти стотинки? Отговорът би трябвало да знае най-добре 39-годишният ловешки бизнесмен Георги Георгиев. Човек с голям размах, но лишен от далновидност.


Автор: Здравка Христова

Той получи наготово пари от баща си, натрупани от гледане на бройлери и умножени през петролния бизнес с прохождащите бензиностанции в зората на демокрацията, мина през бизнеса с натурални сокове, изпра борчески пари в няколко строежа на бизнесцентрове и хотели. Накрая си направи дори и авиокомпания. А хотелът – гордост за града, вече не му е интересен.
Интерхотел „Велико Търново“ е поставен под възбрана от местната фирма “Тедима” ЕООД, показа проверка на “Десант”. Искът е за 5000 лв., а обезпечителната мярка е наложена, защото комплексът дължи пари на фирмата за ел. материали. Към мярката на частното дружество се е присъединила и държавата. Тя пък си търси дължимите й около 200 000 лв. Изпълнителният лист по държавното вземане се движи от частния съдебен изпълнител Дияна Колева.
Очаква се всеки момент съдия-изпълнителят да обяви имоти на интерхотела за продажба.
Оказа се, че бвшият хотел на “Мултигруп”, сега собственост на ловешката фирма “Генимекс ойл”, е длъжник и на Комисията за финансов надзор. Сериозни затруднения имало и с изплащането на банковите кредити, теглени от Георгиев за ремонти и разширение.
Данните от последните финансови отчети на интерхотела, публикувани в търговския регистър, са за 2008 г. От тях е видно, че хотелът е с дългове общо за 3,4 млн. лв. Задълженията по банкови и търговски кредити са 2,1 млн. лв. и още 1,2 млн. лв. неразплатени към доставчици и частни кредитори. Отчетената печалба за годината е само 10 хил. лв. при 820 хил. лв. за предходната годна. 
Миналото лято без заплати останаха 67 души от персонала там. Просрочените възнаграждения бяха издължени едва, след намесата на Инспекцията по труда. Пак в разгара на сезона стаите на гостите останаха без вода, заради борч от 130 000 лв. към местното „ВиК Йовковци”. 
Последният удар дойде от веригата “Дедеман”. От там вече са отказали да инвестират в затъналия в дългове хотел. Който отгоре на всичко в момента прилича повече на изоставена строителна площадка.

Точно преди две години бизнесменът от Ловеч започна разширение и като начало разкопа центъра на старата столица, до паметника на Асеневци.  После заряза мащабните си планове и остави търновци да се дивят на безочието му. Заради грозната гледка, която той им завеща, никой във Велико Търново вече не се смее на личните му неудачи, заели достойно място в градския фолклор.
Заради прекалената си доверчивост и липса на всякакъв контрол, Георгиев допусна да го окрадат свои хора. След документално доказани кражби за около 200 хил. лв., от “Интерхотела” позорно си тръгнаха любовниците - управителят Пламен Караджов - бившо ченге на „Държавна сигурност”от Ловеч и близък на Георгиев, и икономическата шефка на хотела Румяна Тодорова. За кратко в началото на тази година на хранилката беше и ексгубернаторката на Търново Гергана Трифонова. За да запознае Георгиев с местния депутат от ГЕРБ Христо Христов, бившата областна управителка поиска от бизнесмена 1000 лв. Не след дълго и тя беше натирена.
Но и парите на Георгиев накрая свършиха. Остана само дупката под взривените скали за основите на новите пристройки. И спомените за шумните оргии, организирани до скоро в недоремонтираната сграда. През 2008 г. например, мистър Георгиев затвори хотела и доведе за Гергьовден плеяда чалгаджии - Глория, Анелия, Галена и Тони Стораро. Пред невръстните си синове и майка им, великият бизнесмен вадеше тлъсти пачки и ги завираше в дълбоките, преливащи от плът деколтета на чалга-лъвиците. Както винаги и този път лични гости му беше кохорта от манекенки на водещи агенции, разказаха присъстващи на купона. Снимането било забранено.
Като всеки новобогаташ и Георги Георгиев е увлечен по авиацията, само че ловешкият бизнесмен е по-широко скроен – направо си пазарува летища. Най-евтино това става през военните, доказа го не веднъж, а два пъти Георги Георгиев. За пазаруването на аерогарите беше направена дори офшорна фирма зад Океана.
Американската “Инфинитекс” с регистрация в САЩ вече притежава 12 дка на международното Летище - Горна Оряховица. Срещу 270 хил. лв. компанията купи през април 2008 г. собствеността на “Воинтех” на аерогарата. Постигната цена е една от най-ниските, възнегодуваха брокери на недвижими имоти.
Сделката е сключена между “Фърст Априлци” и “Воинтех” (вече обявена в несъстоятелност). Купувачът е на 100 % собственост на американската офшорка. От своя страна „Инфинитекс” притежава 31 % от капитала на ловешката фирма “Генимекс ойл”, която е собственик на “Интерхотел Велико Търново”.
Срещу 270 хил. лв. “Воинтех” се раздели с 9,897 дка земя, 1,78 дка хангар, 487 кв. м склад и парашутна сграда от 170 кв.м. Продажбата е направена чрез търг, на който са се явили три фирми. Данъчната оценка на имотите, които търговското дружество на военните продаде, е 173 хил. лв. по документи. Наши източници твърдят, че на практика са платени не повече от 35 хил. лв. Така, без да си мръдне пръста, Георгиев всеки месец прибира наеми от авиокомпанията „Ер скорпио” за хангара, строен през 1943 г. за нуждите на немската авиация.
“Фърст Априлци” има намерения да развива авиация, каза тогавашният управител на дружеството Иван Драгановски. После човекът призна, че бил нает във фирмата, само за да сключи сделката с военните за продажбата на летището.
В същото време стана ясно, че имоти на ликвидираното военно дружество “Воинтех” са разграбени и продадени на безценица. Прокуратурата трябва да се намеси, нададе вой сега Кирил Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ. От апортираните 26 млн. лв. в материалните активи на “Воинтех”, в ликвидационния баланс са отчетени 21 млн. лв. Къде са останалите 5 милиона? Новите управляващи се сетиха след дъжд качулка да проверяват как бяха продадени 122 самолета, 200 яхти, 400 гребни лодки, 30 кораба и скутера, над 3000 леки и товарни автомобила, които били на клубовете на “Воинтех”.

По схемата замина и летище “Междене” край габровското с. Ничковци. Оценка е била направена само за земята, класифицирана като “земеделска”. Сградите – хотел на 3 етажа и хангар не фигурирали в сделката. И тук собственикът се казва Георги Георгиев, докопал се до летището чрез фирмата си “Генимекс”. Единствениата високопланинска летателна площадка в България е било продадена през 2007 г. за 425 хил. лв., по времето на военния министър Веселин Близнаков. Летището е разположено върху 148 дка и включва писта с дължина 1,5 км, от които 800 м са бетон.
Според експерти цената на километър бетонова писта е равна на километър магистрала, или около 2-3 млн. евро. Летището включва още сграда, 2 хангара за самолети на обща площ 2855 кв. м. Така излиза, че летището е продадено на 10 пъти по-ниска цена. Това е станало с пряко договаряне, а в документите в Министерството на отбраната пише: “Няма информация за купувача.”

Дългите пипала на октопода

Георги Георгиев е в близки приятелски отношения със сочения за бащата на ловешката мафия 50-годишния Алейдин Алиев – Алчо. Фактът е публична тайна за ловчанлии, но и за органите на реда, които за сега си затварят очите.
В края на март т.г. Ловеч беше блокиран от полиция и масирани обиски във фирмите на Алчо и по къщите на аверите му. Търсеха се доказателства за незаконно хлебопроизводство, добив и износ на дървесина и злоупотреби с еврофондовете. Алчо беше обявен за общодържавно издирване и закопчан на 8 април т.г. Името на Алейдин Алиев нашумя в началото на 90-те години, когато Алчо беше дясна ръка на Стефан Мирославов- Крушата, който беше ликвидиран на 4 септември 1993 г.
Седмици търсихме за коментар Георги Георгиев. Той не отговаря на мобилния си телефон, от фирмите му отказват да посочат къде е, нито да ни свържат с него.

Текстове под снимките:
Снимка 1:
Стотици кубически метра скална маса бяха взривени за основите на новата пристройка към хотела. Проектът остана на книга. Скъсана е подпорната стена на р. Янтра
Снимка 2: Бившият шеф на аерогарата в Г. Оряховица Христо Христов се диви на колосалното количество авиооборудване и резервни части, с които бяха напълнени складовете на „Воинтех” преди да ги купи американската офшорка на Георгиев
Снимка 3: Сестрата на Георги - Дора Георгиева се води по документи управител на интерхотела. И тя като брат си е фенка на Теди Кацарова
Снимка 4: Складовете и парашутната зала, които ловешкият бизнесмен купи от военните на летището в Г. Оряховица са пред самосрутване


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Иван
04.08.2010 19:51:10
0
0
Ама страшни журналисти сте,само по слухове пишете..... на Гошо ГЪЗА схемите ако хванете главата си режа....най-малкото ще ви кажа,че има две дъщери,а не "синове"....едната е на 12г. другата е по-малка,някаде към 4-5 годишна по моя преценка,пишете без нищо да сте проверири.За този човек понятие си нямате колко далавери можете да извадите,само дето сте журналисти колкото и аз съм.....т.е. никакви... !!!
1
Пиявица
02.05.2010 11:33:35
0
0
Смятам да ви изсмуча всички.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки