Свобода на вероизповеданието


Свобода на вероизповеданието
Априлската сесия на ПАСЕ ще бъде посветена на ..... хомосиксуалистите
30 Април 2010, Петък


САЩ играе ролята на ментор и поучава другите страни, но не вижда собствените си проблеми
Неотдавна Американският държавен департамент публикува своя редовен доклад за състоянието на човешките права в България. Вестник „Десант” предоставя на своите читатели тази част от него, която касае свободата на вероизповеданията у нас. Според американското правителство, обаче.



Автор: Десислава Главева

„Въпреки че Конституцията гарантира свободата на вероизповеданието, законът и правителството ограничаваха това право спрямо някои религиозни групи, нерегистрирани от съда. Около 85% от населението на България са православни християни. Мюсюлманите съставляват най-голямото малцинство, което се оценява на 13%. Според Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, в страната има около 150 000 протестанти от евангелистките църкви, 30 000 християни от Арменската църква и 3 000 юдеи.
Законът определя Българската Православна Църква (БПЦ) като "традиционно" вероизповедание и изисква от останалите религиозни групи да бъдат регистрирани от правителството, за да бъдат признати за правни субекти и да извършват религиозна дейност извън местата си за богослужение. Към края на годината в България е имало повече от 100 регистрирани вероизповедания. Държавният бюджет заделя около 3.3 милиона лева за регистрираните вероизповедания, вкл. БПЦ, мюсюлманското вероизповедание, юдейската общност, Арменската апостолическа църква, протестантите и други групи. Близо 2.8 милиона лева са били отпуснати на БПЦ, най-вече за ремонт и поддръжка на църковна собственост. Правозащитни организации критикуват преференциалното отношение към БПЦ и изразяват тревога от изискването религиозните общности да подават писмено заявление, в което да заявяват своята вяра, като според правозащитниците това е нарушение на свободата на вероизповедание.
На 22 януари 2009 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че правителството е нарушило правата на Алтернативния православен синод, като е прогонило негови енориаши от техните храмове през 2004 г. Съдът даде на страните три месеца, за да постигнат взаимно приемливи решения за компенсации. Към края на годината страните не бяха постигнали решение за такива компенсации. Очаква се решението на ЕСПЧ за размера на компенсациите.”
Странно е, че тъкмо Държавният Департамент на САЩ се изказва за свободата на вероизповеданието у нас, след като самата Америка далеч не е пример в това отношение. Да, на нейна почва виреят всевъзможни секти, но в същото време налице е подмолно гонение именно срещу християнството.
Неотдавна например една преподавателка по литература в американски колеж получи мъмрене, след като препоръчала на студентите си да прочетат Новия Завет, защото изучавали руските класици. В училищата и колежите се разглеждат множество спорни произведения, но очевидно за Свещеното Писание място няма. И тъй като това е недостатъчно за Америка, трябва да се налага и на останалите страни, особено православните.
Как може да стане това? Именно чрез либерализирането на законовата уредба, където да се дава възможност на всяка нова религиозна общност да се регистрира, без да подава писмено заявление за своята вяра. Така на практика ще се узакони всяка религиозна общност, която може дори да е опасна за обществото, а в същото време държавата няма да бъде в състояние да я спре.
Както ще бъде безсилна да се противопостави, ако отвън й наложат да вкара в уцилищата... изучаване на хомосексуализма. Това пък вече поискаха съвсем наскоро европейски депутати.
Априлската сесия на ПАСЕ ще бъде посветена именно на правата на различните малцинства, в това число и сексуалните. В края на месеца се очаква провеждането на много важно заседание, касаещо духовните основи на нашата цивилизация, свързано с правата на малцинствата, в частност - на сексуалните такива”, заяви  депутатът от Руския парламент Сергей Марков в Москва на среща на руски и украински депутати по линия на междупарламентарните връзки. По думите на депутата, европейските му колеги от някои страни, предлагат всички държави-членки на ПАСЕ да бъдат задължени да въведат в училищата преподаване на предмет, свързан с особеностите на хомосексуалното поведение. ”Главната схватка на сесията на ПАСЕ ще бъде посветена именно на този въпрос”, заключи Марков пред Интерфакс-Религия.


На 2 май Църквата отбелязва Неделята на Самарянката
Христос отивал с учениците Си от Галилея за Иерусалим. Пътят Му минавал през Самария, където имало кладенец, изкопан някога от патриарх Иаков. Тъй като било горещ летен ден, докато учениците отишли да купят храна, Спасителят приседнал на кладенеца да си почине. В това време дошла една жена самарянка от близкия град да си налее вода от извора. Между двамата се провел изключително интересен диалог, записан в Евангелието от Иоана. В тази беседа със самарянката Христос разкрил две истини: едната е, че Той е изворът на живата вода, която завинаги утолява духовната жажда на търсещата човешка душа. А другата – че нашето поклонение на Бога трябва да бъде с дух и истина. Това ще рече, че когато се молим или участваме в богослужението, трябва да участва не само тялото, както е било при самаряните и езичниците, но повече духът. Например езичниците устройвали срамни пиршества и оргии. Днес пък множество християни заместват истинската вяра и служение на Бога с най-различни обреди или просто отиват на църква само да запалят свещ. Но точно за това говори Спасителят, че не е поклонение с дух и истина. Да запалим свещичка е хубаво, но недостатъчно. Свещопаленето трябва да се съедини с молитва, трябва по-често да сме в храма, да спазваме постите, да се изповядваме и причастяваме. Друг обряд, който се е наложил у нас по времето на турско робство е курбанът, но това също не е угодно Богу поклонение. Защото не животно иска Бог от нас да заколим, а да заколим греховния човек в себе си, сиреч да се преборим със звероподобието си, със страстите и похотите, като постоянно се стремим да очистваме вътрешния си човек.
Жената самарянка се е казвала Фотина (Светла) и приела мъченически венец за Христа при император Нерон заедно със седемте си сина. А камъкът и каменният пръстен от кладенеца, на който седял Христос император Юстиниан пренесъл с голяма почест в Цариград и ги поставил в притвора на храма „Света София”. Там тези светини извършвали различни чудеса, изцелявали болни, избавяли от магии и множество други.


Истинските поклонници се покланят с дух и истина, казва Христос и на всекиго от нас

В категории: Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки