Истината за хубавите домати


Истината за хубавите домати
Днес доматите масово се отглеждат в изкуствен субстракт и в изкуствени условия
24 Април 2010, Събота


Днешните зеленчуци зреят насила, народно добавени гени ги правят дълготрайни, а в шопската салата хрупат като моркови
Защо доматите, които се продават по сергиите са като пластмасови? Къде изчезна оня,  едновремешният, сочен и ухаещ на слънце червен зеленчук? Впрочем според един от най-известните селекционери и създател на най-разпространените у нас сортове „Балкан“, „Ком“ и „Рила“, проф. Христо Георгиев – доматите не са зеленчуци, а плодове, и то от типа на ягодата.


Автор: Дина Харизанова

Тъкмо в тази подробност се корени и същината на проблема с вкусните домати. И най-малките деца ще опишат ягодата като един нежен и сочен плод. Хубавият вкус на домата също се определя от това дали той е сочен и нежен. Какво обаче хрупаме сега – твърди, сухи и безвкусни доматоподобия. Безвъзвратно отминаха времената, когато на пазара плодовете и зеленчуците се продаваха лично от градинарите, които са ги отгледали. Сега основно по сергиите седят търговци, които зареждат от зеленчуковите борси. А продукцията там е предимно внесена от по-топлите страни и брана незнайно кога. Сортовете са специално създадени с цел да издържат на дългото транспортиране и лашкане от посредник до посредник в течение на дни, докато заемат мястото си на щандовете. Първи производството на домати с добавен ген, който забавя узряването им, започнаха Израел, но тази практика бързо се наложи в щатите, където тези, хайде да ги наречем по инерция зеленчуци, са внасяни основно от Мексико. Там естествено ги берат зелени и твърди, натъпкват ги в хладилни камери и си гарантират добър търговски вид в продължение поне на 3-7 седмици! За да им придадат привлекателен  червен цвят, преди да бъдат изложени на сергиите тези запъртъци се обгазяват с етилен, който стимулира образуването на ликопен, който ги обагря в алена руменина. Изкуствено „почервенелите” по този начин домати, отвътре си остават зелени, недоузрели, твърди и без никаква влага, камо ли сок. Цитираният по-горе проф. Георгиев ги нарича саркастично „фуражни домати”. Той допълва в едно свое интервю, че вкусът на доматите не се определя само от сорта, а и от начина и условията на отглеждането им. «Дори и от хубав сорт – казва той – може да получите лоши домати,  ако листата му изгорят, ако не се полива редовно, ако не са наторени, ако не ги опазите от болести и насекоми, ако сте ги откъснали зелени да узряват по-късно и т.н.»
Масова практика напоследък е търговците да се изхитряват и да твърдят, че продават «български домати». За съжаление, дори да казват истината, вече и родните производители отглеждат същите тези «фуражни сортове» и не рискуват с истинска сочна, зряла на слънце продукция, която най-вероятно ще се скапе за два дни, ако не бъде тутакси пласирана.
Такава е жестоката действителност – хубавите домати не са дълготрайни и не издържат на дълго съхранение. И ако искате все пак да се насладите на истинския вкус на дъхава шопска салата, грабвайте мотиките и хуквайте на село. Насадете си една леха от прекрасния български сорт «Идеал», който ражда по-малко, но с великолепно качество плодове, или някой от другите представители на нашенската селекция – „Рила“, „Дружба 1300“, „Трапезица“, „Балкан“, „Ком“, „Бонус“, прекрасното „Биволско сърце“ и пр.


И вкусът на шопската салата вече е друг

В категории: Съвети за земеделието

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки