Една година с ДЕСАНТ


Една година с ДЕСАНТ
25 Април 2010, Неделя


Една година, 12 месеца, 51 броя, 1608 страници, 28 областни центъра в България – това е днешната визитка на ДЕСАНТ. На 24 април 2009 г. екипът ни направи първия си десант на патриотичния печат и даде заявка пред своите читатели, че няма да ги предаде в битката за истината. Една година – много или малко е това?
По мерките на един човешки живот, все още сме в пеленаческа възраст. Но за вестник, особено в наши дни,  когато едва ли не всяка седмица се появява ново и ново издание, да намериш своето място в света на сериозната преса за такова кратно време, е повече от сериозно дълголетие.


Автор: Десант

Естествено предстоят ни години, в които ще продължим да се усъвършенстваме, да се развиваме и да разширяваме своята аудитория. Очакваме нашите читатели да ни подкрепят в нелекия ни път и като грижовни настойници да продължат да ни дават съвети и да вярват в нашето бъдеще.

Нашата битка за истината

Вестник „Десант“ единствен вдигна завесите в Приморско, за да разкрие градът на бедните милионери. Припомнихме ви за бившия феодал на общината Димитър Димитров, кметувал няколко мандата с основната подкрепа на СДС и за вярната му свита от съветници, които са построиха хотели върху заграбена общинска земя на първа линия край морето. Като социални слаби. След серия от наши публикации изплуваха и други данни за оземляване на бедни магистрати. Дали върховните магистрати ще се самосезират за колегата си Николай Урумов от ВАС, който уредил и дъщеря си – крайно нуждаещата се съдия Деница Урумова с общински терен на брега на нос „Боруна“, предстои да видим.


За разлика от магистратската сага, която засега е с неизвестен край, след наши публикации паднаха две началнически глави в горското. Пръв си замина шефът на Районната дирекция на горите Мишо Жеков, който се правеше на сляп за вандалското изсичане на горите в Странджа. След наши разкрития, че фирми, близки до ДПС експлоатират деца в бизнеса с дървени въглища, РИОСВ-Бургас започна проверки на площадките за производство на дървени въглища и издаде заповед за затваряне на така наречените жижни. Пак наша публикация стана причина за разследване на друг горски шеф – Петър Кондов от Приморско. На 9 март той бе осъден от Рйонен съд – Царево на 1,6 години затвор за бракониерска сеч в местността „Узунджата“.  


През юли 2009 година, броени дни след парламентарните избори, успяхме да спрем сделка на община Созопол с атрактивни терени край морето и попречихме на кмета Панайот Рейзи да подари 20 декара до къмпинг „Градина“ на дългогодишния си приятел Николай Банев. След наша публикация Рейзи сам оттегли докладната си от Общинския съвет и до гласуване на срамното му предложение не се стигна.


В статията „Хиляди евро потъват под мост към нищото“ в бр. 17 и последвалото й продължение в бр. 31 разкрихме как далавераджийски се усвояват пари по програма „Фар“ в странджанското село Ясна поляна. След нашите публикации от Министерството на регионалното развитие предприеха стъпки да си върнат обратно от бенефициента по този проект изразходваните неправомерно средства по програмата.
 

Показахме кулата Пиргос, която вероятно е дала и името на град Бургас. През май 2009 г. историкът Божидар Димитров, тогава кандидат-депутат, а сега министър без портфейл, ни напомни за тази занемарена кула, намираща се близо до защитената местност „Пода“. Тя трудно можеше да бъде видяна от главния път между Бургас и Созопол, скрита в треволяци и храсти. Оказа се, че са твърде малко и бургазлиите, които познават този толкова важен някога военен обект. Месец и половина след нашата публикация археологически екип почисти кулата и мястото около нея, сега тя се вижда ясно и се надяваме да привлича все повече вниманието на туристите по Южното Черноморие.

На 14 август, в брой 17 попитахме, за кого работи полицията в Айтос и изнесохме данни за безсилието на хората с пагони да се справят с хулиганските прояви, побоищата и престъпността в града. Наша публикация стана повод срещу шефа на РПУ Айтос Михаил Луков да започне вътрешна проверка. Която 6 месеца по-късно завърши с преместването му на по-нисък пост в град Сунгурларе.


Ние първи и алармирахме, че „Бойко брани приятелския кърг „Империя“ около Лечков“ и още през септември миналата година осветихме далаверите на „императора“. На 16 април т.г. Окръжната прокуратура в Сливен съобщи, че е внесла искане в съда за отстраняването на кмета на общината Йордан Лечков от длъжност заради повдигнатите срещу него 7 обвинения за престъпления по служба.
 

След наша публикация „Турция направиха Камчия блато“, в която разкрихме, как багерите на местната фирма „Билдинг Зах“ ЕООД буквално са изгребали коритото на река Луда Камчия за добиване на инертни материали, бе образувана прокурорска проверка. Която все още не е приключила.


Още една прокурорска проверка започна след наше журналистическо разследване. В бр. 24 от 2 октомври, ви показахме кой е Феим Мурадов – 28-годишният мъж, който върти най-голямата нелегална банка и който измести от лихварския бизнес страшилището от Айтос Лютви Мехмедали, известен повече като Кютука. Мехмедали бе оправдан от съда за лихварската си дейност след три-годишен процес, дали магистратите ще допуснат да се размине и на Мурадов, предстои да видим.


Разровихме се и покрай случай с кражбата на „Рибния буквар“ от котленския музей. В статията „Той сам ли открадна Рибния буквар“ в бр. 42 изказахме нашите съмнения, че единственият замесен в случая е осъденият Станимир Баджаков. След като се разкри, че изданието е било намерено у Тенчо Попов, който бе арестуван заедно с ексминистър Николай Цонев, магистратите се заеха отново да проверяват прокуратурата в Сливен и работилите по случая служби.

Нашият читател Георги Янов ни се оплака от тормоза, на който е подложен години наред от Топлофикация-Бургас. Огласихме неговия случай. Янов бе поканен и в предаването „От упор“ по телевизия СКАТ, след което дойде новината, че се създава инициативен комитет за борба с Топлофикация. Вече се проведоха два протеста в Бургас, стартирана е и подписка за промяна на нормативната уредба, която ощетява клиентите за сметка на монополистите. След предаването пък, дружеството на Ковачки изпрати писма до всички държавни институции с молба, журналистите, дали трибуна на Янов да бъдат разследвани.

Разкрихме скандални заменки от типа „кон за кокошка“ в Свети Влас, свързани с депутата Марио Тагарински. Който, на всичко отгоре е запушил достъпа до единствения водоем в курортния град и поради тази причина не може да бъде разширен. Две години община Несебър не може (или не иска) да накара Тагарински да отпуши достъпа до ВиК-съоръжението. В резултат на нашите разследвания кметът на Свети Влас Иван Николов обеща, че ако до края на март Марио Тагарински не се съгласи на нова заменка, ще бъде стартирана процедура за отчуждаване на парцела му.


И още – показахме истинското лице на един самозабравил се заместник кмет на Бургас – Костадин Марков. В серия от публикации разкрихме как той успя да лапне голяма хапка от малките поръчки на общината, осветихме обръча от фирми на близки до него подставени лица, създали фирми с единствената цел източването на Бургас. Разкрихме и как се правят търгове за „наши“ хора така, че облагодетелствани да бъдат пак същите приятели на Марков. Още чакаме прокуратурата да се самосезира по многобройните ни сигнали.

Текст под снимките:
Снимка 1: След като показахме робските условия на труд край жижните за дървени въглища, РИОСВ издаде заповед за затварянето на повечето от тях
Снимка 2:Освен декарите край къмпинг "Градина", кметът на Созопол Панайот Рейзи беше готов да продаде на безценица и уникалния "Миден плаж"
Снимка 3: Серии от наши публикации за бездейиствието на полицията в Айтос доведоха до отстраняването на Михаил Луков от поста шеф на РПУ-то в града
Снимка 4: Император Нерон от Сливен - така наричат хората свой кмет Йордан Лечков
Снимка 5: В имота на Марио Тагарински поподо единствения водоем в Свети Влас. Чакаме кметът на курортното селище да започне процедура за отчуждаването на парцела
Снимка 6: Улица "Крадливка" - така я наричат в Приморско, заради хотелите на "социално слабите" милионери. Крайно нуждаеща се оказа и дъщерята на върховния съдия Николай Урумов- Деница също съдийка в Благоевград
Снимка 7: Тази кула дава вероятно името на града - Пиргос, се превърна в туристическа атракция след нашата публикация
Снимка 8: Това е Феим Мурадов - наследникът на лихваря Кютука в Айтос
Снимка 9: Костадин Марков си създаде обръч от фирми, на които подарява обществени поръчки. Прокуратурата нехае обаче за това


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5 Снимка 6 Снимка 7 Снимка 8 Снимка 9

В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
kuk
01.05.2010 11:13:04
0
0
Аферим, ашколсум, машалла ефендилер.

А къде ви е гладната редакторка? Да не би да падна жертва на безкористната ви битка с лошите?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки