Цецка безрезервно подкрепи Сърбия за ЕС


Цецка безрезервно подкрепи Сърбия за ЕС
20 април 2010 г. Българската и сръбската парламентарни шефки, издокарани с еднакви тоалети, като униформени, договориха позорна подкрепа за западната ни съседка, игнорирайки тотално българските интереси - Снимка Народно събрание
23 Април 2010, Петък


След като МВнР се отрече от българите в Западните покрайнини, това стори и адвокатката от Плевен Цецка Цачева. Точно преди три месеца българският посланик в Белград Георги Димитров даде пространно интервю за „Дойче веле”, в което изрази безрезервната подкрепа на България за членството на Сърбия в Европейския съюз. В това срамно интервю Димитров в нито един момент не спомена за съдбата на българите в Западните покрайнини, които вече 90 години са подложени на жестока асимилация. Тогава за миг си помислих, че посланикът ни се е изхвърлил и е казал нещо, за което няма задължителната в такива случаи санкция на външното министерство.


Автор: Велизар Енчев

Уви, лъгал съм се. При посещението в София на сръбския парламентарен шеф Славица Джукич-Деянович Цецка Цачева отново заяви същото: България безрезервно подкрепя европейското членство на Сърбия! Сиреч, правителството на Бойко Борисов дори и не мисли да постави на масата за преговори със Сърбия нерешения въпрос за човешките, националните и верските права на българите в тези коварно отнети от България български земи.
По една жестока ирония на съдбата Цачева капитулира пред Белград на 20 април 2010 г. Иронията е в това, че на 20 април 1941 г. армията на Царство България влиза във Вардарска Македония и ликвидира сръбската окупация на тази свещена българска земя, посрещната от хиляди ликуващи българи. Но нека не бъдем толкова взискателни към историческата култура на Цецка Цачева. Госпожата отдавна доказа, че е чужда не само на националните интереси, но и на професионалния морал. През 2008 г. същата Цачева (плевенска активистка на ГЕРБ и юрист на общината) погази етичните норми на професията, едновременно работейки като адвокат за плевенската община и за съдещите я фирми. Този публично известен факт, който Цачева никога не оспори, не възмути Бойко Борисов, когато издигна кандидатурата й за председател на Народното събрание. Вероятно защото и въпросителните около охранителния бизнес на премиера преди десетина години също са несъвместими с най-висшата позиция в изпълнителната власт. В този смисъл издигането на безличната Цецка за парламентарен бос изобщо не е скандално.
Национална телевизия СКАТ бе първата българска медия, която коментира критично просръбската позиция на парламентарния ни шеф и даде гласност на протестната декларация на Демократичния съюз на българите - Босилеград (ДСБ), адресирана до Министерския съвет, Министерството на външните работи, Народното събрание и българската общественост.
С подобни изявления българските управници не само амнистират, но и насърчават сръбските власти да продължат асимилационната политика срещу българите, грубо погазвайки техните човешки и малцинствени права, заявява ДСБ, припомняйки следното: През изминалия век българските държавници на няколко пъти предадоха българите в Западните покрайнини, пропускайки възможността да се застъпят за техните права. От приподписването на Парижкия мирен договор през 1947 г., до безусловното признаване на Съюзна Република Югославия през 1992 г, България пропусна всички шансове да постави въпроса за положението на българското малцинство, да поиска спазването на правата му и създаване на условия за неговото политическо, стопанско и културно развитие. Вместо това, на българското малцинство бе определена ролята на „мост на сътрудничество между двете страни”, като неговите интереси бяха пожертвани в името на идеологически и бизнес интереси.
Българската общественост трябва да узнае за още един възмутителн факт, разкриващ лицемерието на актуалната сръбска политика. Само седмица, преди Славица Джукич да пристигне в София, в Сръбската скупщина бяха отправени тежки обвинения към България и българите в Западните покрайнини. Нито един сръбски депутат от т.нар. демократични и проевропейски партии не реагира на антибългарската пледоария на депутата от Радикалната партия, настояващ за забраната на Демократичния съюз на българите в Западните покрайнини. Нещо повече – със знанието и съгласието на сръбския парламент, за 29 май т.г. е насрочено „полагане на костите на 4000 сръбски мъченици, избити от българските окупатори през Първата световна война” в новоизградената паметна костница в град Сурдулица”.  
След такива обвинения в геноцид (които при това нямат нищо общо с историческите факти), всяка уважаваща себе си страна е длъжна да откаже официално посещение, докато не получи обяснение и извинение от най-високо ниво. Но понятията „националната чест” и „национално достойнство” са чужди думи в политическата лексика на Цецка Цачева и Бойко Борисов. Макар че изобщо не познават балканската история, те умело копират предателската политика на земеделския трибун Александър Стамболийски и на верните на Коминтерна български комунисти. Без дори да са чували за култовите думи на Стамболийски към сръбския премиер Никола Пашич, с които той се отказва от българите в Кралството на сърбите, хърватите и словенците (1918-1941), Цачева и Борисов днес правят същото с нашите сънародници в Сърбия. Без дори да са чели за коминтерновския курс на БКП преди Втората световна война, с който нашите комунисти прегръщат белградската идея за „македонска нация”, Цачева и Борисов се изявяват като лоялни следовници на политиката по националния въпрос на Сталин и Тито.
Един пасаж в протестната декларация на Демократичния съюз на българите в Босилеград звучи покъртително:„Издигайки добросъседските отношения със Сърбия над правата и интересите на българите в Западните покрайнини, България за пореден път предава сънародниците си в Сърбия, но и европейските ценности, които е длъжна да защитава като европейска страна. Кандидатурата на Сърбия в ЕС беше идеална възможност българското малцинство да получи статут на европейско малцинство и възможност за всестранно политическо, икономическо и културно развитие срещу българската подкрепа на членството на Сърбия в ЕС. Напълно погрешно би било да се очаква, че положението на българите в Западните покрайнини автоматично ще се подобри с членството на Сърбия в ЕС. Най-добър пример за това е положението на българите в Беломорска Тракия, които не получиха правата си, въпреки че Гърция е член на ЕС”...
Тези убийствено точни слова на българите в Западните покрайнини трябва да са официална политика на премиера Бойко Борисов, на Цецка Цачева и на българското МВнР. Но не са! И няма да  бъдат, докато начело на държавата са хора, обладани от болното желание да се харесат на Белград, Брюксел и Вашингтон.
Какъв национален срам! Предадените от България българи да ни учат на държавност, дипломация и национално достойнство.

Открито писмо
До г-жа Цецка Цачева,
Председател на НС на Р. България

 На 19-ти април по време на пресконференция, по повод посещението на председателя на сръбската Скупщина Славица Джукич-Деянович, Вие декларирахте, че Народното събрание на Република България “безрезервно подкрепя” присъединяването на Република Сърбия  към ЕС. В тази връзка бихме искали отговор на следните въпроси:
1. Кога българският парламент е гласувал подобно решение?
2. Такава ли е позицията на правителството и управляващата партия?
3. Ако не е, това означава ли, че Вие еднолично определяте външната политика на държавата?
4. Знаете ли при какви условия живее българското малцинство в Сърбия и как правата му са ежедневно потискани?
5. Чували ли сте за “Западните покрайнини” или подобно на бившия министър-председател Жан Виденов, ги смятате за Източна Сърбия?
Г-жо Цачева, ние считаме това, което сте сторили в понеделник, за тежък дипломатически гаф! Това често се случва, когато неподготвени хора се озоват на надхвърлящ компетенциите им пост. Ще бъдете извинена единствено, ако проявите доблест и подадете оставка!
Да живее България!

ВМРО – Бургас



4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
български националист
25.04.2010 21:56:25
0
0
Позор!
Сърбите ни мразят неистово много и винаги са били врагове и душмани на България.
3
Георгиев
25.04.2010 00:14:49
0
0
Здравейте,
Прочетох една публикация в блог бг която ме потресе - че Валери Симеонов е уволнил Катя Касабова от в. Десант и едва не е уволнил Вал. Касабов!

За бога какво става тук!! Г-н Симеонов върнете г-а Касабова или поне се сдобрете! Умолявам ви! Не разваляйте всичко постигнато от СКАТ досега. Една такава ситуация ще срине доверието в СКАТ! Вие сте на върха в момента с подписката за референдум срещу Турция в ЕС.
Специално аз съм много разтревожен, че може да се получи конфликт между вас и г-н Касабов и всичко да отиде по дяволите! нека разумът надделее! Имате отговорност към хиляди ваши симпатизанти!
2
Дракалиев
24.04.2010 22:14:04
0
0
Здравейте, казвам се Дракалиев и съм лидер на ВМРО-Бургас. Преди време пак бях лидер на ВМРО в Бургас, ама се бях надупил на бившия кмет Йоан Костадинов. Той ми го подаваше мазно, а аз гласувах по команда всичките му докладни в местния общински съвет. За благодарност ми даде теренче до Дома на Нефтохим, където скоро ще почна да си строя хотел. Няма да го строя веднага, защото, сещате се, криза е. Догодина обаче го почвам. А вие си се ядосвайте на Цецка Цачева колкото си искате. Ядосвайте се на Сърбия, на Македония и на всичките глупости, с които ще ви разсейвам вниманието, докато си построя хотелчето. Пък като го построя, ще ви тегля една майна и ще си гледам живота. Айде, със здраве и да не забравяте да се ядосвате на Цацке Цачева!
1
Ботев
23.04.2010 13:39:59
0
0
АБЕ, АМАН ВЕЧЕ ОТ НЕЩАСТНИЦИ, ИЗЖИВЯВАЩИ СЕ НА ГОЛЕМИ ПОЛИТИЦИ!!! ТАЯ ЦАЧЕВА, КАКВА И Е РАБОТАТА ДА ПЛЯМПА ГЛУПОСТИ, КАТО Е ТОТАЛНО БЕЗХАБЕРНА?! ДА СИ БЯХА СТОЯЛИ НА БЯЛО СЛАДКО И ГОВОРИЛИ ЗА ПЛЕТКИ, ПО-ХУБАВА РАБОТА ЩЕШЕ ДА СВЪРШИ!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки