Ще си ходи ли и Славов от Ямбол?


Ще си ходи ли и Славов от Ямбол?
23 Април 2010, Петък


Фирма, приближена на Емил Георгиев – Биндера, прибрала 1 200 000 лева от незаконосъобразен търг, одобрен с подписа на Георги Славов
Проверка на Агенцията за държавен вътрешно-финансов контрол изкара на бял свят нови закононарушения за ремонта на 8 улици в ямболската циганска махала. Досега на кмета Георги Славов са съставени 3 акта за административни нарушения, но се очаква стартирането на наказателно дело за нанесени вреди на общината. Дознателите в Ямбол вече ровят по случая.


Автор: Яна Георгиева

„Десант“ информира за скандала с циганските улици още през януари т. г. Дотогава министър Симеон Дянков упорито прикриваше далаверата на съпартиеца си от Ямбол, макар че във финансовото ведомство са имали информация за опорочения търг още през 2008 г. чрез официален сигнал от Комисията за защита на конкуренцията за образувана преписка по жалба на „ПСФ Мостинженеринг" АД срещу кмета Георги Славов. Никой от чиновниците в министерството също не си бе направил труда да проследи развоя на събитията.
Проверката на АДФИ бе образувана след сигнал на ямболски журналисти до Министерството на финансите и запитване от депутати. Миналата седмица депутатът Огнян Пейчев внесе поредно питане до Симеон Дянков с простичкия въпрос кой ще поеме отговорността за нанесените вреди на Община Ямбол и има ли вероятност България да бъде санкционирана за пореден път, като се има предвид, че в началото на 2011 г. ЕС трябва да направи пълен преглед на усвояването на еврофондовете и да разпредели парите до края на 2013 г. Вече втора седмица министърът мълчи по този въпрос.
Скандалният търг е обявен на 17 септември 2008 г. На 27 октомври кметът Славов разписва решението на изборната комисия и обявява за победител консорциум „СК Път строй инвест – Техностройпът”. С подписания на 11 декември 2008 г. договор общината се задължава да плати 1 018 790.9 лв. без ДДС (с 203 758 лева повече от отпуснатите по проекта средства) за ремонта на улиците „Рожен”, „Мальовица”, „Царевец”, „Драва”, „Ямболска стачка”, „Балкан”, „Капитан Петко войвода” и „Абланово”. Проверката на АДФИ установи, че кметът е подписал договора в нарушение на чл. 32 ал.1 т. 2 от НВМОП, тъй като при сключването му единият участник в консорциума – “Технопътстрой” ЕООД не е представил документи, удостоверяващи липсата на обстоятелства по чл. 47 ал.1 и 2 от ЗОП, така че общината е трябвало да подпише договор с втория класиран в търга участник.
Легитимността на консорциума по принцип е спорна. Общински съветници се натъкнаха и на други смущаващи факти. Така например по време на въпросния търг и подписването на договора настъпва промяна на собствеността и статута на “СК Път Строй Инвест” ООД. В деня на търга първоначалните собственици – Стефан Чанков и синът му Георги, продават фирмата на сливенското дружество „Виастрой“. Зад него стои Елза Георгиева – съпруга на Емил Георгиев – Биндера (единият брат на шефа на фонд "Републиканска инфраструктура", б. р.), заради който България бе санкционирана от ФАР. Фирмата става ЕООД, но за да не се разчуе в Ямбол, вписването е извършено в Сливен. След образуване на преписка за търга в Комисията за защита на конкуренцията, Елза продава един дял на Слави Войводов и отново преобразува дружеството в ЕООД, за да оправдае подписа на ямболския кмет върху договора с консорциума. КЗК и ВАС установяват, че търгът е незаконосъобразен, но след дъж, качулка – „биндерите“ са си свършили работата и получават 1,2 млн. лв. от Община Ямбол. От тях 400 хил. лв. са авансово приведени по договора с ФАР, които сега Община Ямбол ще трябва да върне. Останалата част са от бюджета на общината – във вид на временни безлихвени заеми. Така и остава неизвестно защо вместо ул. „Капитан Петко войвода“ е ремонтирана ул. „Хемус“. Отделно кметът напълно безпричинно е забавил подписването на договора със столичната фирма „Три ЕС“, спечелила обществената поръчка за строителния надзор, за което също му е съставен акт.

Приятели докрай
На 21 април Сливенският окръжен съд отстрани кмета на Сливен Йордан Лечков от длъжност по искане на прокуратурата. Срещу Лечков има повдигнати вече седем обвинения по 4 текста от НК. Мотивите на магистратите, той да бъде временно свален от власт са, да „не пречи на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото“. Освен подчинените на кмета, обсадили в сряда сградата на съда с плакати от рода „Лечков, ние сме с теб!“, единствен в негова подкрепа засега се е изказал Георги Славов. Логичен ход на ямболския градоначалник, като се има предви общия му бизнес с Лечков (данни за което ДЕСАНТ изнесе още миналата година). Славов си знае, че стигне ли докрай разследването на колегата му в съседния областен град, в съда влиза и самият той. Затова необмислено тръби из медиите, че „Лечков е най-успешният кмет в града на стоте войводи“ за всички времена.


В категории: Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
костовист
28.04.2010 12:04:48
0
0
Отдавна е известно,че Лечков се разбра с Веселин Георгиев-сигурно затова,че имат общи познати,например Гагаузов.Така в Ямбол/където е другия брат Георгиев/,Сливен и Нова Загора/където е третия брат/,фирмите са едни и същи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки