ДЕЛА удари и по братя Диневи


ДЕЛА удари и по братя Диневи
Спомен мил, спомен мой, напяват вероятно днес бившите съпруги на братята - Сона на Днико /в розово/ и Золница на Йордан /в лила/. Те бяха буквално изритани от покоите им на "Марина Диневи" миналото лято - Снимки Николай Недев
20 Април 2010, Вторник


Братята от Свети Влас се оправдават с изменения в Закона за морските пространства от 2004 г., които позволяват пристанищата да са частни; ще съдят лидера на партията Атанас Терзиев за клевета
В края на миналата седмица несебърската партия ДЕЛА оповести смущаващи факти за фамозното яхтено пристанище в гр. Свети Влас, известно като „Марина Диневи”. Общинските съветници на ДЕЛА, начело с председателя на партията Атанас Терзиев, свикаха пресконференция в София, на която представиха документи, според които  единият от братята-владетели на Свети Влас - Динко Динев, е придобил морски площи от държавата в разрез със законите на страната.


Автор: Лъчезар Лисицов

Морската акватория е изключителна държавна собственост.  Въпреки това фирмата на Динев - „Куентин” ООД, се сдобила с нотариален акт за построеното по незаконен път от тях пристанищно съоръжение. Актът за собственост е заверен от несебърския нотариус Стоян Ангелов.
Подробен устройствен план братя Диневи получават със съгласието на двама министри от БСП – регионалният Асен Гагаузов и транспортният Петър Мутафчиев през 2005 г. - в началото на мандата на тройната коалиция.  Според прессъобщението до медиите, пуснато от братята в сряда сутринта, разрешение има и от трето министерство – това на околната среда и водите.
Председателят на ДЕЛА Атанас Терзиев е убеден, че строежът е незаконен, тъй като не е спазена процедурата. Липсвала екологична оценка, нямало концесия или друг законен механизъм , чрез който строежът би могъл да се вкара в рамките на нормативната уредба. Който и както и да построи такова яхтено пристанище в Черно море, невъзможно е то да стане частно, защото се намира в изключителна държавна собственост, категорични са от ДЕЛА.
Ситуацията ни се стори безкрайно абсурдна, затова потърсихме засегнатите страни, за да ни обяснят за какво реално става въпрос. За съжаление бившите министри Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев не си вдигнаха телефоните.
Братя Диневи не пожелаха да разговарят с „Десант“. Вместо това те излязоха с прессъобщение, в което се казва, че изграждането на яхтеното пристанище е „съобразено изцяло с действащата административна и нормативна уредба на Република България и отговаря на одобрената техническа документация“. Това било станало в съответствие с чл. 92а, ал. 2 на Закона за морските пространства, според който „територията и инфраструктурата на пристанищата могат да бъдат собственост на държавата, на общините, на физически и юридически лица”. Братята се заканиха, че ще съдят Атанас Терзиев за „тенденциозни клевети и противоправни действия“.
Впрочем чл. 92а, който разрешава пристанищни съоръжения да станат частни, е приет с изменение на закона през месец март 2004 г., точно когато започва и строежът на „Марина Диневи“, както твърдят от ДЕЛА.
Председателят на местната опозиционната партия Атанас Терзиев единствен откликна на  поканата ни за разговор.

Атанас Терзиев, председател на партия ДЕЛА: БСП и НДСВ са в далаверата

- Г-н Терзиев, държавата няма ли право да разреши на частни фирми да построят пристанище в морето, какъвто е случаят с фирмата на Динко Динев?
- Може, но това става с процедури – концесия или друго. В случая имаме просто едно съгласувателно писмо за издаване на подробен устройствен план (ПУП). А на фирмата на Динев е издаден и нотариален акт за собственост, което вече е абсурд.

- Сигурен ли сте, че братя Диневи няма как да се сдобият по законен начин с такъв нотариален акт? Те цитират закона за морските пространства, съгласно който пристанищата могат да бъдат частна собственост.
- Да, но документите, които те имат, не отговарят на изискванията. Няма отредено право на строеж, няма концесия. Има един ПУП, съгласуван с министерствата. Това не е достатъчно. Те не купуват изградено пристанище, а строят незаконно в морето, което е изключителна държавна собственост. Институциите легитимираха това беззаконие с присъствието на министри на партитата, организирани от братята Диневи. Имало е закрила от най-високо ниво. Аз нямам нищо против предприемачите. Диневи са се борили, развили са се, лошо няма. И съм „за“ строителството на такива съоръжения, но нека всичко да е законно.

- БСП ли са само участници в далаверата?

- Не, всички документи – разрешителни и т. н. са от 2005 г., но реално строежът започна през 2004 г., по времето на НДСВ. Обаче ония се изхитриха и не им дадоха никакви документи, строежът е започнат без издаден ПУП дори. И след смяната на правителството жълтите остават вътре като коалиция в кабинета „Станишев“, но реално министрите са на червените – Гагаузов и Мутафчиев. Все пак трябва да се отбележи, че зам. министрите в МРРБ, откъдето е издаден най-важният документ - за ПУП-а, са били Савин Ковачев и Калин Рогачев - същите, които са били и в правителството на НДСВ. Те останаха и при Гагаузов.

- Защо НДСВ не са им издали тези документи, а са изчакали новото правителство?
- Не мога да кажа. Било е в края на мандата. Казали са на братя Диневи: Започвайте да строите! После ще се оправяме.

- Явно са били сигурни, че и следващата власт ще бъде с тях.
- Такива догадки, можем да седнем на кафе и да си ги правим, колкото си искаме. Аз затова обичам да говоря по документи – ето ги пред вас. Коментарите са излишни.

- С тези факти, които изнасяте, Вие удряте по интересите на богати и влиятелни фигури, които имат много възможности. Не Ви ли е страх, че нещо може да Ви се случи?
- Съдбата обича смелите. Аз вече станах обект на една постановка (преди месец беше проверяван от полицията за подхвърлено прахообразно вещество, наподобяващо наркотици, в багажника на колата му – б. а.).

- Ако някой искаше да ви направи мръсно, нямаше ли да Ви сложи истински наркотици?
- Когато се сложат истински наркотици, тогава щеше да има сериозно разследване и с голяма вероятност щяха да станат известни поръчителите. В случая целта ми е ясна – сплашване и дискредитация.

- Според Вас целта им беше ли постигната?

- Не. Такива мероприятия срещу мен не могат да постигнат ефект.

Текстове под снимките:
Снимка 1: Екзотичната гледка към Марина Диневи, заснета от терасата на луксозния им ресторант, който по принцип стои празен заради непосилно високите цени, дори и за чужди посетители. За отбелязване е, че с днишна дата портът е почти опразнен, защото яхтите на богатите са изнесени вън от България
Снимка 2: Това е култов момент от освещаването на "Марина Диневи" през 2007 г. Впрочем омбудсманът Гиньо Ганев е абониран за всички софри на братята. Той обожава да произнася похвални речи пред насъбралото се множество
Снимка 3: Бившият военен министър, активист на царя и настоящ арестант Николай Цонев бе сред честите летовници на щедрите домакини
Снимка 4: Ексвътрешният син министър Богомил Бонев и лишената от талант негова дама Нона също са близки на братята
Снимка 5: За Мони Паси /вляво/ и днешната му жена Гергана се знае, че ползваха хотелите на братята за свое любовно гнездо години наред и през цялото време, докато той беше външен министър
Снимка 6: Атанас Терзиев


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5 Снимка 6

В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
traktora
27.04.2010 19:33:35
0
0
tija novozagorski cigani,njama li koj da gi wkara w pandelata?
1
дида
21.04.2010 14:01:15
0
0
Като се опаричи бълг. мьж сменя жена си ,голяма работа голямо чудо .Всички министри и депутати се разведоха и взеха по една пикла като Свинаров ,Вьлчев и т.н.Тези Диневи поне дада приличаха на нещо -мушмуроци с пари.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки