За имотите на една „Империа“


За имотите на една „Империа“
Първият хотел на лечков, който даде име и на обвързания с него кръг от фирми
19 Април 2010, Понеделник


Какви имоти притежава към днешна дата бившият ни национал по футбол и кмет на Сливен втори мандат Йордан Лечков – обещахме да покажем на читателите на ДЕСАНТ. Оказа се тежка задача, заради десетките прехвърляния на декари гори, терени във вилни зони, селски имоти, градски парцели между Лечков, фирмата му „ММ-9“ ООД (прехвърлена в момента на сестра му Диана), Диана Лечкова, съпругата Светлана Лечкова и няколко свързани с градоначалника дружества.
Наложи се направим серия от справки в Агенцията по вписвания в Сливен на имената на хората от фамилията, за да проследим как и през колко ръце са преминавали общински имоти, продавани през последните 6 години, за да стигнат до Лечкови.



И до техните приятели Димитър Шейретов, собственик на ТД „Гради“, Йордан Ботушев - „Джорданс 2“ ООД и Михаил Андонов Загорчев - „Топстрой декор“ ООД. В списъка на приближените влизат още „Промишлено газоснабдяване“ ООД и „Метан път строй“ ЕООД, както и кметът на Ямбол Георги Славов.
Всички тези имена ще играят явно ключова роля в разследванията срещу Лечков, тъй като голямото източване на общината е ставало именно чрез тях. В края на миналата година ви показахме, как парите на Сливен се изсмукват от тези и още няколко фирми, обединени около така нерачения кръг „Империа“. В който повечето от играчите са и членове на ГЕРБ. В центъра на този кръг са Лечков и дясната му ръка Димитър Шейретов. Доскоро почетно място там заемаше и Радостин Русев – Радото с фирмите си „Булгейт“ и „Хидросистеми“, но от месец насам бившите приятели са вече смъртни врагове. Ябълката на раздора се оказаха милионите евро по проект на ИСПА за ремонт на водопроводната мрежа в града и опитът на Лечков да вкара като подизпълнители свързаните с него фирми „Гради“ и „Ружа“ (до 2007г. прокурист на „Гради“ е била зам.-кметицата Недка Енергиева, сега тази роля във фирмата изпълнява съпругът й).
Димитър Шейретов пък бе избран за общински съветник от ГЕРБ, но Лечков прецени, че той ще му бъде по-полезен в бизнеса и го принуди да напусне ОбС. Като го компенсира с две крупни обществени поръчки и осигурени над 20 договора за работа. Шейретов изгражда улично осветление, ремонтира и санира общински сгради, извършва поправките на училищата “Йордан Йовков”, “Елисавета Багряна”, “Панайот Хитов”. Фирмата му прави и преустройствата на блоковете в селището “Качулка”, ремонтира зала “Васил Левски”, пистата “Дружба”, спортен комплекс “Младост”, зала “Сливен” и т.н.
Фирмата на Георги Славов пък “Лукском” в момента има сделки за милиони левове пак благодарение само и единствено на Лечков. Официално Славов вече не се води собственик на “Лукском”. Веднага, след като го избраха за кмет на Ямбол, той я продаде на някой си Коста Петков за смешните 5000 лева. Сигурно съвсем случайно братът на същият този Коста – Евгений Петков се оказва управител на дискотека “Империа” в едноименния комплекс на Лечков. Коста Петков е собственик и на “Топстрой декор”. Цялата миризлива схема с обществените поръчки обаче не е единствената топла връзка между тези фирми и кметът.
От справките в Агенцията по вписвания става ясно, че същите дружества се грижат и за личното облагодетелстване на Лечков. Именно чрез тях се извършва и врътката с имотите на фамилия Лечкови
Сценарият е следният - общината обявява търгове за общинско имущество, а най-изгодните от тях печели „Джорданс 2“ (примерно). И още на секундата прави сделка, като препродава на фирма „Гради“. „Гради“ от свая страна предава щафетата на „Топстрой декор“ и така нанатък, докато следите на конкретния имот съвсем се изгубят или най-накрая попаднат на човек, близък до семейството на кмета.
В Агенцията по вписванията може да се проследи още един любопитен факт. Прави впечатление, че цитираните по-горе фирми пазарят общинските имоти с кредити. Да се чуди човек, как после обслужват банковите си заеми, като тези дружества до едно са приключвали счетоводно последните няколко години на загуба (справки – Сиела).
Към днешна дата на имената на Йордан Лечков, съпругата му Светлана, сестрата Дияна, общата им фирма „ММ-9“, заедно с „Гради“, „Топстрой декор“, „Джорданс“, “Лукском”, „Промишлено газоснабдяване“ и „Метан път строй“ се водят десетки атрактивни парцели в природен парк „Карандила“, „Сините камъни“, Абланово, в местостите „Дюлева река“, „Средни дол“ (където се намира и хотел „Империя“) и „Айвалъ дере“ край Сливен. Дългият списък е поместен на 15 страници със ситен шрифт, а голямото изкупуване на имотите е през периода 2004 – 2009 година.


В категории: Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
R2
30.04.2010 09:35:48
0
0
Сливналии избрахме Лечков, който беше добър футболист, за кмет като гласувахме много малко българи на първите избори, а циганите(ромите) се манипулират много лесно. Сега всички съжаляваме за постъпката си, но тъй като държавата почти отсъства от правораздаването сега ще има да ходим из "разкопания град", да си трошим колите "втора употреба" и да дишаме прахоляка на незасипаните канали и да чакаме на господ или на аллах/под жп линията/, да ни върне хубавия град и възстанови реда в него.
3
vutre e
27.04.2010 19:36:20
0
0
leczkow vutre si mojto mom4e S DWATA KRAKA
2
кукер
22.04.2010 05:39:21
0
0
Искам да Ви благодаря от името на хиляди пенсионери.Само Вашият вестник и Вашата телевизия за сега изнасят истината!
Не само Лечков.Сливен гъмжи от хайдуци!
Ако може разнищете престъпленията около "Мелинвест" и най-вече едно отроче от
неговите нарушения-mредседателката на комисята по земеделие в НС.Как ограбиха
нашата пот и труд.Взеха ни боновите книжки и до сега нищо не сме получили-дори
и едно новогодишно поздравление1Колко милиони плечкосаха!Какви палати си построиха и продължават да си строят.Колко имоти и обекти си закупиха.Хайде на нас нищо не са дали,а какво са дали на държавния бюджет?Има много и много въпроси,но няма да ни стигнает хиляди страници за писане!
1
ALA BALA
21.04.2010 05:02:28
0
0
ЕГАТИ КРАДЛИВИЯ. НЕ СЕ НАЛАПА!И ДРУГИ ЛАПАТ, АМА ТОЗИ Е НАЙ АЛЧНИЯТ ОТ ВСИЧКИ!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки