Старци донори на Лечков


Старци донори на Лечков
Абе, вие не разбрахте ли, че вашата работа няма да стане, казва сега Лечков - Снимки Николай Недев
19 Април 2010, Понеделник


Цинизъм:За да им пусне вода, кметът-император изнудил пенсионерите да съберат 5 000 лв. за футболния му клуб
„Искате вода? Аз пък искам 5 000 лева за издръжката на футболния ми клуб. Вие съберете парите, аз ще ви реша проблема!“ Така – в прав текст и без срамежливи намеци, с присъщия си безпардонен маниер кметът на Сливен Йордан Лечков  изтръскал джобовете на 50 семейства от безводната вила зона в Асеновското дефиле. За каузата да има питейна вода в дома си, се бръкнал и последният пенсионер в квартал „Кироолу“. Напразно.


Автор: Севдалина Пенева

Лечков прибрал парите, а после наритал донорите. Този епизод от местното самоуправление на Сливен е от 2005 г. Сега, пет години по-късно, левчетата на наивните поданици на императора, както го наричат иронично в града на стоте войводи, отдавна са изядени и изпити. Чешмите им обаче продължават да са сухи, независимо че зоната вече е в регулация.

„Вода газим, жадни ходим“, с болка говорят постоянните обитатели на квартала, повечето от които са възрастни хора. Само на 200 метра от тях се намира язовир „Асеновец“, който прелива, но водата му не стига до тях.  
Докарани до отчаяние някои продават имотите си в приказно красивия природен край на безценица. Един от тях е 75-годишният Георги Иванов, който наследил земята в „Кироолу“ от дядо си. Докато го държали краката, човекът изминавал всеки ден по 3 километра до най-близкия извор с питейна вода в парк „Сините камъни“. Дългите разходки станали изтощителни за стареца и тази пролет той решил да се освободи от фамилната собственост. Преди това обаче, лично правил няколко опита да разговаря човешки с Лечков. Кратките им срещи протичали по един и същ сценарий – още щом го видел, кметът се изнасял на бегом от кабинета с думите: “Бързам за София, имам среща с Бойко Борисов!“

Как водопроводът-фантом глътна над 400 000 лв

Годината е 2004 – в инвестиционната програма на общината са предвидени 71 000 лева за изграждането на водопреносна мрежа и канализация на „селищно образувание „Кирооглу“ гр. Сливен“. Става дума за няколко метра изкопи и полагането на тръби, които да свържат новия квартал с язовира. Обществената поръчка печели едноличният търговец „Георги Рамчев и сие“, който обаче така и не успява да влезе реално в обекта.
Вместо законно избраният с конкурс строител, багери пуска фирма, близка до бившия кмет на Нова Загора Паскал Паскалев. Подмяната става с едноличното решение на кмета Лечков, без да мине на гласуване в Общинския съвет.
„Копаха 2-3 месеца, като на всеки 30 дни завишаваха цените с анекси. Накрая сумата, която общината трябваше да им плати стигна до 150 000 лева. Срещу тези пари приближените на Паскалев трябваше да направят каптаж под „Асеновец“ и да положат основите на малка пречиствателна станция. За да не спира работата и ние се включиха -  със собствени сили и труд, всеки помагаше колкото може. Но един ден строителите изчезнаха и зарязаха всичко така, недовършено“, разказва Илия Георгиев, който е член на Инициативния комитет за водоснабдяване на зоната. Именно той е човекът, събирал от врата на врата прословутите 5 хиляди лева за „Общински футболен клуб Сливен - 2000“, чийто президент е Лечков. После, по указания на градоначалника, Георгиев трябвало да се свърже с Мария Григорова, която през 2005 г. е шеф на Лечковата фондация „100-те войводи“. Лечков им препоръчал с нея да уточнят как и по чия сметка да бъде извършено плащането. ДЕСАНТ разполага с копие на бордерото, издадено на 31 март 2005 г. в сливенския клон на ТБ“Инвест банк“ и доказващо направения превод в полза на футболния отбор. Истинската цел на спонсорството била да омилостиви бившото футболно величие да реши водния проблем. Нищо подобно не се случило. Днес Лечков продължава да управлява града, а дясната му ръка Мария Григорова е председателка на ОбС на Сливен и видна активистка на ГЕРБ.
През следващите две години – 2005 и 2006 г. Общинският съвет на два пъти е гласувал по 150 000 лева за „завършване и въвеждане в експлоатация на обекта, чрез който да се осигури питейна вода на жителите от квартала“. Целевите средства обаче потъвали неизвестно къде. Докато кметът разигравал хората, времето заличило започнатите строителни дейности. Големият ров, издълбан за каптажа, сега е превърнат в бунище. От изкопите, в които е трябвало да бъдат поставени тръбите пък, не е останала и следа. Нищо, че парите продължават да се отпускат „целево“.
„Натрупахме томове кореспонденция, жалвахме се многократно пред Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, писахме до областния управител Марин Кавръков, до депутати от ГЕРБ, само на папата не сме се молили още. Вместо отговори, писмата ни бяха препращани към Йордан Лечков, който после подигравателно ни подвикваше - „Вие не разбрахте ли, че вашата работа няма да стане!“, казват от Инициативния комитет в „Асеновското дефиле“. Това е и причината точно техните имена да са сред първите в подписката срещу Лечков, открита в община Сливен на 5 април. Само за 24 часа срещу бившия футболист, който не остави нито една неразкопана улица и блокира града за дълго време, се събраха над 12 000 подписа. 

Бойко, ела и ме...
Колонка в броя на в.„24 часа“ от 13 април, секва дъха  заради еротично-интимното послание на сливенския кмет към премиера и шеф на ГЕРБ Бойко Борисов. Препечатваме го едно към едно, читателите сами да си направят извод за причините, породили подобни излияния. Дали този вопъл е привлякъл вниманието на Борисов (който явно не му вдига телефона и не го приема за среща, както „Десант“ писа в предния си брой), ще разберем от следващите действия на прокуратурата и съда. Между другото всеки момент на Лечков ще му бъде повдигнато обвинение, очаква се по искане на прокуратурата той да бъде отстранен от поста, за да не пречи на разследването. 
Случихме на един свестен премиер, сега да го пазим малко. За щяло-нещяло го размятат Бойко, той не може да е навсякъде. Бойко, ела и ме провери! Ако излезе нещо срещу мен, ще си го платя, ще го излежа, но няма за какво да ме хванат. Всичко е психологически натиск да ми пречат. Аз моя живот съм го осигурил отдавна с читави пари, дойдох да оправя живота в града и ще успея до следващите избори. Много ми е лесно да се предам, да си взема парите и семейството и да ви махам за поздрав от Монако.


Текстове под снимките:
Снимка 1: Добре дошли в Сливен – разкопания град! Такива табели по пътя видя репортерския ни екип
Снимка 2: Част от къщите в тази красива бивша вилна зона са необитаеми, заради безводието
Снимка 3: Подписката срещу Лечков продължава. Само за първите 24 часа от откриването й, срещу императора  се разписаха над 12 000 души
Снимка 4: Уморих се да чакам - вода тук няма да има. Затова си продадох имота, казва рекетираният от Лечков Георги Иванов
Снимка 5: Само на 200 метра от безводния квартал яз.  „Асеновец“  прелива, а дотук несъществуващият водопровод е глътнал 400 хил.лв.


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5

В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
тъпчилещов
21.04.2010 04:24:44
0
0
Само не разбирам едно: как можаха сливналии 2 пъти да си изберат за кмет такъв серсемин?! И въобще да си оставят града да се управлява от такива селяндури като въпросния и другия серсемин - опонента му и бивш ортак "Пурко". Като гледам целия местен "елит",в това градче направо плачат за 1 шериф с извънредни пълномощия и с 2 големи пищова.Хубав град беше едно време преди 30-40 г. кога имаше в града Първи секретар и Командващ 3-та Армия и всичко светеше,а мангала не смееше да мине денем по главната улица..
2
обективен
20.04.2010 07:31:02
0
0
Монолог на „сливенския император”

Смъркам яко всеки ден
и затуй съм вдъхновен.
Дрънкам, хуля без умора
и отварям пак „Пандора”.

В нея прокурор ще сложа,
Но за Пурко точа ножа.
Тъпкано ще му го върна
дето всичко преобърна.

Аз за ИСПА не прощавам –
милионите не давам.
Който не играе с мен –
гъз е и олигофрен.

Ни от Бойко, ни от Нона
мен ми дреме на фасона.
Ала май оставам сам,
че го вадя все… голям.

Взеха да ме хващат нерви
и избива ме шубе.
А пък аз съм в Сливен ГЕРБ и,
съм си Бойково момче.

Нещо шава, нещо става
в от мен окраден град,
вехне футболната слава
и се възцарява ад.

Император бил съм, казват,
и затуй съм вдъхновен.
Но звездата ми залязва,
та си смъркам всеки ден.

Трендафил АКАЦИЕВ
1
сливналия
19.04.2010 19:42:32
0
0
3-4-ма от общинска охрана са ангажирани с охраната на колите до общината т.е пазят колата на кмета и на сол ташаците му да не би някои да се погрижи да видят на "хаджи димитър" калпака от високо
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки