US базата в Ново село е абсолютно незаконна


US базата в Ново село е абсолютно незаконна
Държавната власт се отнася безлазлично както към факта, че военната база се строи незаконно, така и към протестите на ужилените български фирми - снимка авторката
18 Април 2010, Неделя


Бъдещата военна база на САЩ на полигона “Ново село” се строи абсолютно незаконно. Това разкри Дилян Брайков - един от шефовете на фирма “Доломит М”. Тази фирма бе в консорциум с немската “Билфингер Бергер АГ”, наета от инженерния корпус на Сухопътните сили на САЩ да изгради съоръженията на базата. Брайков разказа, че миналата година бил поставен под силен натиск от страна на американците и немската фирма колкото се може по-бързо да започне строежа на съоръженията, въпреки, че за тях не е било издадено строително разрешение. По закон разрешителни за извършване на строителна дейност във военни поделения у нас се издава само от военния министър.


Автор: Пролетина Николова

Николай Цонев, нито сегашния Аню Ангелов са издали такова”, каза Брайков. Нещо повече – въпреки, че законът изисква министърът да е и контрольор на строителството, никой от военно министерство не контролира какво и как се строи в Ново село. Законът за устройство на територията не позволява строителни разрешения да се издават със задна дата, поради което американската база вече няма как да бъде узаконена. Не е ясно при това положение защо българската държава си затваря очите за това и не запечата обекта. Шефът на РДНСК в Сливен Петър Памуков каза, че той няма никакви правомощия в случая, защото става въпрос за строеж във военен обект.
Памуков обаче не каза защо, след като има информация, че там се строи незаконно, не използва правомощията си на редови гражданин, за да сезира прокуратурата.
Шефът на “Доломит” заяви, че има и второ грубо нарушение от страна на американците и немците – те си позволили няколко пъти грубо да променят първоначалния архитектурен проект на съоръженията. Той е изготвен от 11 български архитекти, които едва наскоро разбрали, че проектът им е редактиран и в момента подготвят съдебен иск към американския корпус и фирмата “Билфингер Бергер АГ”.
Българската фирма “Доломит” в момента е в неловка ситуация, тъй като от октомври миналата година немците са спрели да й плащат за строителството и тя няма как от своя страна да се разплати с други 21 фирми – подизпълнителки на обекта. През януари те спряха да работят на Ново село, а немците веднага използваха това като мотив да прекратят договора за консорциума. В момента те са наели други подизпълнители да довършат обекта. От миналата седмица ужилените български фирми организират редовни протести край базата, но българските власти си затварят очите за проблема им.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки