Ще отбележи ли Бургас геноцида над българите?


Ще отбележи ли Бургас геноцида над българите?
Щастливи: Семир Абумелих целува ръка на Руслан Карагьозов, който смята че турски геноцид над българите не е имало, под одобрителния поглед на водачката на ГЕРБ Диана Йорданова
18 Април 2010, Неделя


Продължава сагата около датата 17 май, приета миналата година от Бургаския общински съвет като Ден за отбелязване на турския геноцид над българския народ. Припомняме, че при гласуването на бюджета за 2010 г. стана ясно, че от администрацията са пропуснали да включат събитието в културния календар на Бургас. Това бе забелязано от Делян Иванов, общински съветник от групата Независими, който предложи това да се поправи и да се отпуснат средства за 17 май.

Автор: Лъчезар Лисицов

Дали уморени от дългото заседание или по други причини мнозинството тогава отхвърли резонното предложение на Иванов. Против него гласуваха дори „патриотите“ от Волен Сидеров от „Атака“.
Сега от групата Независими ще направят втори опит да се преборят за отбелязване на тази дата. В докладна записка те настояват отново да се изпълни решението на ОбС-Бургас от миналата година - 17 май да се включи в културния календар на общината, както и кметът Димитър Николов да накаже служителите, допуснали пропуска. Защото изглежда не е изпълнено и друго решение от същото заседание през май 2009 г., когато бе прието предложение на ГЕРБ - да се изгради мемориал в Българово с надпис „Братство с всекиго без да гледаме вяра и народност“. Грешката обаче може да се окаже вярна, тъй като, след допитване до историка и министър без портфейл Божидар Димитров, лидерът на Независимите Валери Симеонов е получил писмо от него, в което се казва, че в случая цитатът на Васил Левски няма нищо общо с обекта на паметника. „Намирам, че лозунгът на тракийските българи „Прощаваме, но не забравяме“, е далеч по-подходящ“, пише Божидар Димитров.
От Независимите предлагат да се изгради и втори мемориал на жертвите на турския геноцид, който да се намира в центъра на Бургас – в близост до Руския паметник зад съдебната палата. За целта те искат да бъдат отпуснати 10 хиляди лева от резерва на бюджета.
Докладната бе разгледана в част от комисиите към ОбС-Бургас. Тази по бюджет и финанси гласува предложението да се препрати към администрацията за становище, тъй като можело да се окаже, че няма достатъчно средства за мероприятията.
Комисията по култура пък директно отхвърли докладната. Единствено Гинка Дянкова от Независимите гласува „за“. Петър Таракчиев от „Атака“ и останалите съветници се въздържаха, а Руслан Карагьозов от ГЕРБ направо беше „против“, понеже според него геноцид над българите  не е имало след Руско-турската война (?!).
Гинка Дянкова бе разочарована от колегите си като заяви: Приемам тяхното отношение към тази дата с болка, защото и те са българи, нямам обяснение защо гласуваха така.
Окончателно решение бургаските съветници ще вземат на заседанието на Общинския съвет идния четвъртък.


В категории: Общини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
м и и
23.11.2013 11:06:49
0
0
оказа се, че успешните и по-успели хора са и по-прозорливи, така че нека се вслушваме повече в тях
1
Захари
18.04.2010 15:25:47
0
0
След малко повече от век българите вече са забравили и кръвния данък, и побитите на кол, и отрязаните глави, и изнасилванията, и Априлското въстание, и Батак...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки