Данък “лукс”? Забравете


Данък “лукс”? Забравете
Според вас каква е данъчната оценка на палата „Калоянова крепост“ в Арбанаси, който Галин построи преди 2 години за Галена?
12 Април 2010, Понеделник


Драстичното разминаване между данъчната оценка и пазарната стойност ще избави баровците от двойно облагане
2087 кв. м е най-голямото жилище, регистрирано във Велико Търново, съобщиха от Общинската данъчна служба. 197 заможни великотърновци са декларирали апартаменти и къщи над 250 кв. метра в региона.
Баровците обаче няма да бъдат засегнати от новия данък „лукс”, който правителството въведе, а тристранката одобри като антикризисна мярка, която да напълни бюджета.


Автор: Здравка Христова

Според официална справка на общинските данъчни от старата столица най-просторните имоти не са в Арбанаси, както се очаква, а в малки и бедни села и махали, където данъчните оценки на имотите са смешни. Така на практика се оказва, че богаташитеи ще се спасят от двоен данък, защото данъчната оценка на именията им е под прага от 300 000 лв., обявен от правителството.
В Арбанаси има 29 къщи, които по площ покриват критерия, но не и по данъчна оценка. Четири луксозни имота, единият от които е 819 кв. м разгъната застроена площ, са в близкото до Търново село Балван. 40 имота, кандидати за данък лукс, са в самия областен център. На широко се простират няколко тузари, основно чужденци в малко известните и закътани балкански махалички около Търново - Виларе, Шодековци, Ялово и Деветаците. 1269 кв. метра е един от двата регистрирани ултралуксозни имота в иначе бедното село Пчелище. Хотница - селото на английските заселници, приютява трима баровци, единият от които се шири на площ от 1100 кв. метра.
Широко прокламираният данък лукс ще бъде тотално неприложим в цялата Великотърновска област. Чисто нов мезонет с площ от 145 кв. метра в кв. Бузлуджа например е с данъчна оценка около 70-75 хил. лв., казаха от общинската данъчна служба във Велико Търново. На пръсти се броят имотите, оценени от данъчните за над 300 000 лв. Даже и най-огромните къщи в Арбанаси с РЗП от 700-800 кв. м не струват толкова по документи, признават от общинската данъчна служба. Реалната пазарна цена обаче е съвсем друга работа, но тя не може да се докаже. Още по-ниска е документалната стойност и на най-просторните баровски имоти в останалите населени места в региона.
Още по-трудно пък може да се докаже стойността на автомобилите. За машините над 150 конски сили, струващи над 70 000 лв., собствениците им ще плащат поне двойно, закани се правителството и тристранката. Според данъчните регистри в община Велико Търново има 96 лъскави коли, сред които бентлита, поршета, субару, мерцедеси, беемвета и аудита и т.н.
297 киловата е мощността на “Шевролет”, модел 2009 г., регистриран във В. Търново. Бентли, което е по-старо само с година, е с мощност 449 киловата. Данъците на всяка от луксозните коли са между 1000 и 2000 лв. Но и тук редовите данъчни служители признават, че няма да се справят. От приходната администрация направо се хващат за главата как ще доказват цената на скъпарските возила и какъв еталон ще ползват. Тук също има съществено разминаване между документи и действителност. Данъчните не разполагат и с популярния автосправочник “Шваке”. Освен това почти всички скъпи лимузини и джипове са лизингови и са купувани на името на фирми.
Всичко това обрича на провал антикризисните мерки на правителството, на едно мнение са сочените за богаташи и данъчните, които трябва да ги проверяват.


В категории: Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки