Изчезна барелефа на Филип Тотю


Изчезна барелефа на Филип Тотю
Родната къще на воеводата, откъдето циганите свалиха паметника
09 Април 2010, Петък


Навръх Великден оскверниха къщата-музей на воеводата Филип Тотю във великотърновското село  Вонеща вода. За няколко сребърника изкъртиха медния барелеф на хайдутина, поставен върху стената на кирпичената къща в махалата Гърците, на 2 км от Вонеща вода. Според историческите хроники в тази къщурка преди 180 г. е роден Тодор Тодоров Топалов, записан в българската история със златни букви като Филип Тотю.


Автор: Здравка ХРИСТОВА

Скверното действие е станало на Велика Събота или на Великден, разказа Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той разбрал, че цигани от Тревненско били видени около 1 ч. след полунощ на Великден да претоварват нещо по багажниците на две коли, паркирани непосредствено до къщата музей. Предупредени са всички пунктове за изкупуване на цветни метали, води се полицейско разследване, но музейните работници са песимисти, че барелефът ще бъде намерен непокътнат.
Медното пано е било поставено на къщата музей в “Гърците” през 1980 г.  по повод 150 г. т рождението на воеводата. Барелефът е с размери 70 на 50 см и тежи не повече от шест килограма. 30 години никой не се осмели да посегне на родната къща на хайдутина.
В малката кирпичена къща е показано родословното дърво на Филип Тотю. Майка му е сестра на Велчо Джамджията – организатор на Велчовата завера. Воеводата е имал двама братя и две сестри – Кольо, Вълчо, Рада и Аглика. Наскоро при нас дойде жена, която разказа, че е потомка на воеводата и поиска да се включи в ремонтите на къщата за честването на годишнината му, разказа Петя Първанова, уредничка на къщата музей на Филип Тотю. В нея в три стаички са подредени снимки от живота на славния хайдутин, както и неговия козяк и трикраките дървени столчета и паралията, останали от невръстните му години. Експонирано е знамето на четата му, а на гипсови венци са изписани годините на славните битки, ръководени от Филип Тотю - 1866, 1867 и 1876 г.

Снимките са предоставени от Регионалния исторически музей – В.Търново


Барелефът, с който на 9 април трябваше да честваме 180 г. от рождението му

В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки