Милионер в полицейска униформа


Милионер в полицейска униформа
Не се лъжете от протритата униформа на инспектор Яни Йорданов. За 10 години е извършил над 60 сделки с имоти, казва, че всичко му било дарено - Снимки Николай Недев
08 Април 2010, Четвъртък


Под пагон, за 10 години инспектор Йорданов е извършил 60 сделки с атрактивни терени, а с екссъпругата си  д-р Кабанова се забърква в измама с две жилища
Полицаят Яни Йорданов от Второ РПУ на МВР-Бургас ходи всеки ден на работа, дава нощни дежурства, включва се в акции и се бъхта за 1000 лв. заплата срещу 16 години служба под пагон на най-ниското стъпало – районен инспектор. Той е разведен, но се грижи за двете си деца - момиче на 15 г. и момче на 13 г. Бившата му съпруга д-р Анна Йорданова е стоматолог, тя дава издръжка.


Автор: Лалка Кипрова

Инспектор Йорданов е сред протестиращите срещу министъра и премиера  и иска по-високо възнаграждение. Зад окаяния му външен вид на редови български бюстител на реда се крие  крупен бизнесмен, който през последните десет години е извършил над 60 сделки с покупко-продажба на имоти . Търгувал е със земи в най-апетитните райони  на Южното Черноморие.
Справка от Службата по вписвания сочи, че е собственик на над 400 000 кв. м земи  в Равда, Тънково, Емона, Свети Влас, Поморие. Пазарната им  стойност достига седемцифрена сума.  Притежава имот дори във възрожденския Котел. Във всичко това нямаше да има нищо странно, ако обикновеният 43-годишен мъж не беше държавен служител.  Данните, с които разполагаме ни навеждат на мисълта, че  под прикритие полицаят продължава да развива дейност, на която в дълбоката икономическа криза биха завидели и големите законни брокерски къщи.  Само през януари т.г. полицаят е купил седем терена -  един в Тънково и шест в Равда. Сделките са извършени на 14 януари. Денят се пада работен и не е ясно дали шефовете на РПУ-то в Бургас са знаели за отсъствието на инспектора.
Когато работата се размирисва и стига до разследване, прокурорката Анна Пантелеева от Несебърската прокуратура  вижда тлъстата справка и възкликва: „Този е полицай?! Невъзможно!“  Няколко дни по-късно обаче Пантелеева установява, че липсват обективни данни за осъществен състав на престъпление от общ характер и на 22 март т.г.отказва да образува наказателно производство срещу богаташа в полицейска униформа. Сега на ход е Окръжната прокуратура в Бургас, която ще трябва да извърши повторна проверка по казуса.
Ето как обяснява завидното си благосъстояние полицай Яни Йорданов пред репортерския ни екип: „Е, една полицейска заплата за колко може да стигне, скромна работа“. Бил имал наследствени селски имоти, които родавал, после купувал, после пак продавал и така. Йорданов ни отпрати набързо с обяснение, че е затрупан от преписки, веднага щом минахме на същинската част от нашето посещение в РПУ-то. Ние се натъкнахме на този социален феномен, след като бяхме поели случай за брутална имотна измама. Ето вижте каква е ролята на полицая и неговата нежна половинка д-р Анна Йорданова-Кабанова, с която, струва ни се имат фиктивен развод.
Без да подозират 72- годишната пенсионирана учителка Василка Калинова и съпругът й инж. Господин Калинов /на 76 г./ са изгубили и двата си апартамента в центъра на Бургас. Според предварителен договор за покупко-продажба 48-годишната зъболекарка е собственик и на двете жилища на пенсионерите - 90 кв. м на ул. "Георги Кирков" 21 и на апартамент от 60 кв. м на ул. "Асен Златаров" 42. И двата имота са на пъпа на Бургас. Според документите жилищата са продадени в пакет за общо 130 000 лева. Реалната им цена е около три пъти по-висока. Сделката е сключена на 21 юни 2005 г.  Калинови научили за това  през 2007  г. , когато пристигнало известие от Бургаския районен съд, че срещу тях е подадена искова молба и е заведено дело за обявяване на предварителния договор за продажба на апартаментите за окончателен. Договорът, който им показали в съда бил с нейния и на съпруга й подписи. Възрастните хора изпаднали в шок, когота видели името на купувача -   съпругата на племенника им Яни Йорданов. Пенсионерите са кълнат, че никога не са имали намерение да продават на когото и да било жилищата си. Нямало е и причина да предоставят на когото и да било нотариалните актове.  Категорични са, че никога не са получавали пари в брой от бившата си снаха и че подписите не са техни. Заявяват още, че в деня, в който  са продали имотите изобщо  не са били в Бургас, а на гости при дъщеря им в София.  В същото време на датата 21 юни 2005 г. е отразено, че са получили в брой 130 хиляди лева от д-р Анна Кабанова.  
„Никога не сме имали финансови затруднения, адът ни започна преди 2 години, синът ни живее в Пловдив – заряза си работата, за да води съдебни дела за доказване на измамата“, плаче Василка Калинова, която дълги години е и съдебен заседател. Думите й потвърждава и юристът Вълчо Чолаков, който има кантора в съседство от жилището на ул.“Георги Кирков“. Чолаков искал да купи имота, за да разшири бизнеса си, но му отказали. Затова и според него няма никаква логика пенсионерите да изкарат едновременно и двата апартамента за продан. От години на „Георги Кирков“ се помещавали техни наематели, които редовно си плащали наема.  
Така или иначе за измамата са информирани Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура в Бургас, но те прекратяват производствата, защото няма данни за престъпление. Приемат, че подписите на сем.Калинови са автентични и не признават мнението на експерта-графолог   Калин Желязков. Той е бивш служител на МВР и има над 40 години практика в графологическите изследвания. Според него подписът на на Василка Калинова е фалшифициран.  Има и други смущаващи факти. За да удостовери сделката например, д-р Кабанова представила нотариален акт за жилищата, взет не от истинските собственици, а от Агенцията по вписванията, което според юристи е доказателство за това, че  не е имало пряк контакт между  продавачи и купувачи. Пред съда, купувачката все пак  признала, че ходила в жилището на ул. "Георги Кирков", но никога в живота си не е влизала в другия апартамент на ул.„Асен Златаров“, където живеят бившите й роднини. Все едно купуваш котка в чувал.  Д-р Кабанова твърди, че е броила на ръка 130 000 лева и не е взела разписка. Друг е въпросът как една зъболекарка може да спечели подобно състояние, че да си позволи да плаща в брой за покупката на двете жилища едновременно.Установява се, че не е теглила кредит от банка.
Била взела  парите от родителите си. Според договора страните се споразумяват владението да бъде предадено в тридневен срок от прехвърлянето на собствеността. Прехвърлянето на собствеността трябва да стане в едномесечен срок от сключването на договора.  Пълна мистерия е, защо стоматоложката е чакала две години, за да предяви претенциите си към жилищата. В същото време полицай Яни Йорданов настоява, че изобщо не бил запознат с делата на бившата си половинка. Отказвал да свидетелства в съда в подкрепа на леля си и чичо си  с мотив, че "началникът му не разрешавал".
Ние обаче разполагаме с думите на техни семейни познати, че в годината на развода между Яни и Анна, често са били засечени заедно в заведения. По нищо не си личало между тях да има развод.

Как са уловени жертвите
Няколко години преди това племенникът Яни завел старите хора при нотариус Гергана Сезанова, за да подпишат документи за прехвърляне на половината от наследствени земи в родното им село Тънково. В тези документи се разписали Василка Калинова и съпругът й - Господин. „Защо племенникът ми настояваше да се подпише и мъжът ми - не е ясно, защото тези земи са наследствени откъм нашата фамилия, не са придобити по време на брака“, казва пенсионерката. Няма нищо незаконно, категорични са обаче полицаите и прокурорите, които са били информирани за случая.
При разследването на случая  и трите прокуратури са пропуснали да извършат множество процесуално-следствени действия, които биха могли да разкрият истината, казват адвокатите на сем. Калинови. Зъболекарката живее в Несебър. Има четири кабинета – в Ахелой, Поморие, Слънчев бряг и Несебър. Според справка от Районната здравно-осигурителна каса на  21 юни 2005-та година - в деня на продажбата, е приела  пациент, на който е поставила две пломби. Защо купувачът 2 години след сключване на договора си е мълчал. Сега топката и във Върховна касационна прокуратура. Запознат е и бургаският омбусман Таню Атанасов. Човекът е на страната на пострадалитне пенсионери, но законът не му позволява да се намеси с действие, а само с морална подкрепа.

Текстове под снимките:
Снимка 1 - Аз съм си ги купила тези апартаменти. Броих им парите на ръка. Лъжци такива!, отсича  д-р Анна Кабанова пред кабинета си в Ахелой
Снимка 2 -  Господи, не ни оставяй без дом на стари години, нарежда жертвата Василка Калинова – леля на полицая
Снимка 3 - Купувачката д-р Кабанова никога не е влизала в апартамента, който обитават  Калинови на ул. "Асен Златаров"42
Снимка 4 - Жилището на сем. Калинови от 90 кв. м  на ул. "Георги Кирков", в близост до хотел „България“ е „продадено“ за смешните  70 000 лева


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
29.08.2011 19:59:22
0
1
хора,не схващате ли?Той го прави не само за себе си.а и за децата си.А и аз не вярвам на написаното,не всичко е истина.
5
30.07.2010 16:11:03
0
1
охоооо завиждате ли бе хора нали знаете поговорката
ЗАВИСТТА Е НАЧИН НА УВАЖЕНИЕ НА НИЩОЖЕСТВЕТО ПРЕД ДОСТОЙНИТЕ!!!!!!
4
tozi kojto trjabva
15.04.2010 19:06:30
0
0

vse o6te nikoj ne go e pognal tova 4enge.kakwa durzawa ebati
3
яница
14.04.2010 17:43:14
0
0
Страхът няма да им позволи да се оплачат!Това е България-гарван гарвану око не вади!
2
terakota
11.04.2010 08:10:39
0
0
hora subudete se, kojto e posrtadal po njakakaw na4in ot toja bokluk neka pi6e.

samo taka selskiq tarikat 6te si polu4i zasluzenoto.ZATWOR
1
traktora
09.04.2010 13:52:11
0
0


Лично аз съм давал подкуп от 10 000 стари лева на това ченге,но тъй като това трудно ще го докажа пред полицията не съм дал оплакване ,а това беше все пак в далечната 1996.Познавам го много добре, бих посъветвал прокуратурата да го провери за връзка и с д-р Димитър Игнатовски ( Да, да ,същият с 30 години по-младото гадже) .Тези имоти само се водят на негово име ,ама май са на някой лекарски бос и сие.Може да го следите дали извършва прехвърляния тия дни и от там ще разберете кой е собственник.Тоя мушморок е голям артист ,като всяка селска екстра,прави се на гръмнат ,кара си старото черно "нисанче" и ни лук ял ни мирисал. Не знаех ,че се е преместил в Бургас, явно има много дебел гръб.Митьо също му е давал.Но справедливост има,както казва Батилов.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки