Ще гърмят ли горски в Странджа?


Ще гърмят ли горски в Странджа?
Ако главният прокурар не вземе мерки Странджа е обречена, прогнозира кметът на Веселие Стойчо Карабинов.Това са трупите, отсечени незаконно за далян в Созопол - Снимки Николай Недев
07 Април 2010, Сряда


Селски кмет сам тръгна срещу дървената мафия, за да брани планината от изсичане, най-големите бракониери се оказаха под пагон
„Спипам ли някой да помага на бракониерите, на секундата ще изгърми от работа. Няма да има компромиси за никого!“. Така преди се закани новият регионален шеф на горите в Бургас Румен Желев, когато през септември седна в кабинета си. Макар и отскоро на директорския пост, 49-годишният бивш старши експерт по защитени територии и биоразнообразие в РУГ има достатъчно опит зад гърба си и трябваше да е наясно с един очеваден факт.


Автор: Севдалина Пенева

Неговите настоящи подчинени не „помагат“ - те самите са най-опасните бракониери. Прикрити зад униформата на пазители на закона, горски стражари, лесничени, охранители и т.н работят не за да хващат нарушители, а да прикриват собствените си нарушения. Което прави битката с дървената мафия предварително обречена.
Унищожаването на Странджа и безразборното й изсичане стана причина кметът на Веселие в община Приморско да тръгне на самотен поход за спасяването на планината. Преди седмица Стойчо Карабинов изпрати остро писмо до Министерството на земеделието и храните и до главният прокурар Борис Велчев, в което настоява за спешна намеса на държавата, докато в района все още има гори.
„Да решиш да бягаш, няма къде да се скриеш, навсякъде – оголени хълмове. Въртолет може да каца там“, възмущава се Карабинов. Конкретен повод за писмото му е поредният инцидент, премълчан пред медиите, в който има намесен държавен лесничей.
На 25 март по обед кметът засякъл на изхода на селото камион, натоварен с отсечени стволове на дървета с дължина между 15 – 20 метра. Решил да рискува и лично спрял превозното средство. Когато се уверил, че дървесината не е маркирана, поискал да види документите за износа й.
„На камиона имаше качени поне седем души, които крепяха трупите. Аз бях сам. Затова се съгласих на предложението им да карат след мен и да донесат в кметството разрешението за сеч. И заедно в кабинета ми да изчакаме идването на полиция и горски стражари. Когато обърнах колата си обаче, те изсипаха дървения материал напреко на шосето след себе си и изчезнаха“, разказва Карабинов.
В краткия разговор със странните субекти той чул от тях едно име – това на Стоян Горов, който, оказа се, е служител на Държавно ловно стопанство „Ропотамо“. Според думите на непознатите, лично той им бил разрешил да извършват сеч край Веселие.
Този Горов пристигна след повече от два часа, смънка нещо, че всичко било наред и си тръгна, казва още кметът. За случаят междувременно бил уведомен обаче Румен Желев, който разпоредил веднага да бъде извършена проверка.
„Ще имаме резултати до 31 март най-късно, предстои още едно влизане в гората за окончателно изясняване на случая. Отсега мога да ви кажа обаче, че някой ще гори, ако се докаже вината му“, заяви пред наш репортер Желев на 29 март, понеделник.
В този ден наш екип потърси за коментар и прекият началник на Горов – шефът на ДЛС „Ропотамо“ Иван Костов. Той ни поднесе малко по-различна версия от тази на директора на РУГ.
Според Костов, проверката била приключила с констатация, че нарушение няма. Високите дървета били отсечени по поръчка на рибари от Созопол и били предназначени за направата на даляни за улов на риба. Стволовете били предварително маркирани, но дъждът в неделя и понеделник измил боята и затова марката не се виждала. Вина за екшъна донякъде имал собственикът на даляна, който си мислил, че щом секачите са си свършили работата, той може да си вземе сам от гората материала и после да мине да го плати в лесничейството. Както и смятал да направи, ако не бил спрян от кмета Стоян Карабинов. Хората на рибаря пък избягали, защото се уплашили като чули, че на място ще идват полицаи.
Всъщност, в „Ропотамо“ това не е първата подобна „комична“ случка. Пак така невинно се опита да се оправдае преди няколко месеца кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той бе спипан с ловна пушка край трупа на бременна кошута, но за пред медиите обяви, че се разхождал в гората за гъби. До ден днешен срещу Рейзи няма повдигнато обвинение.  

Кой сече край Веселие

Кметството там има на книга 35 444 декара гори в Странджа, които са отредени като собственост на селото с решение № 8 от 3 февруари 2000 година на Поземлена комисия – Созопол. По това време Веселие е в състава на община Созопол, по-късно обаче преминава към Приморско. Точно тогава започнаха и нашите неволи, казва Карабинов.
Десет години след решението на комисията, вместо да бъдат опазени, горите за заплашени от унищожение, а като виновник за това той посочва директора на Държавно ловно стопанство „Ропотамо“ Иван Костов.
„След като унищожи без право нашите селски гори, сега необезпокояван от никого е подготвил и започнал масово унищожаване на държавния горски фонд. Затова настояваме спешно да бъде изпратена комисия, която заедно със специалистите на община Приморско да изготвят доклад и оценка на щетите, нанесени в този район на страната. Жителите се надяват да бъдат веднъж завинаги затворени и жижните за допотопно производство на дървени въглища (забранено в ЕС през 2007 г., б.а.), които години наред тровят хората, въздуха и почвата в тази част на Странджа планина. Надяваме се, че Главният Прокурор г-н Велчев ще реагира на сигнала и ще предизвика съдебно търсене към виновните лица, нанесли непоправими щети не само на нашия регион, но и на цялата страна“, се казва в писмото, подкрепено с над 250 подписа на хора от селото.
Местните настояват също така за бързо приключване на досъдебните производства, в които заподозрени в бракониерство са държавни лица.

Бракониери с пагони

Списъкът на разобличените и наказаните засега се свежда до едно име – това на шефът на Общинските гори в Приморско Петър Кондов, който на 10 март бе осъден на година и половина затвор за това, че е изнасял немаркирана дървесина от местността „Узунджата“ в  крайморската община. Той обаче и до момента се води на работа, тъй като кметът на Приморско Лиляна Димова отказа да се раздели с него и да му подпише заповедта за освобождаване от длъжност. За да не дразни хората в града все пак, Кондов си е взел неплатен отпуск, докато обжалва решението на царевския районен съд в Бургаски окръжен съд.
Без резултат засега е дознанието срещу друг ловен надзирател от СЛР „Лебед“ Бургас – Мален Малев, който на 21 февруари т.г. се опита да прегази свои колеги горски стражари, защото поискали да го спрат за проверка. Държавните служители отдавна го дебнели, тъй като имали информация, че вместо да пази гората от бракониери, сам гърми по забранените в момента бекаси. За компания и срещу заплащане той често водел със себе си чужденци и приятели без ловни билети.
На 28 март пък началникът на ДЛС „Ропотамо“ Иван Костов съобщи за поредния инцидент в повереното му стопанство. Негови служители задържаха Илиян Димитров (на военна служба в Атия) и Светослав Златев Адамов на 37 г. от поморийското село Гюльовца край труповете на току що отстреляните от тях два благородни елена. Животните бяха на не повече от 3 и 4 години, те не бяха убити за трофеи, а заради месото им, казват стражари, присъствали на задържането. Според тях освен двамата, чиито имена бяха огласени официално, имало и трети бракониер, служител на МВР. Неговата самоличност тепърва ще се изяснява.
По данни на лесничеите групичката била известна като „наемниците“ - тримата отстрелвали редки и застрашени от изчезване животни по поръчка на луксозни ресторанти, за разглезени богаташи и за кухните на целогодишни хотели. Месото, което щели да изкарат и продадат от двата елена, било с общо тегло не повече от 6 - 8 килограма.

Текстове под снимките:
Снимка 1: Някой ще гори. Докаже ли се, че е виновен мой служител, заканва се директорът на РУГ Бургас Румен Желев
Снимка 2: Групата на „наемниците“ е убила тези два благородни елена не заради скъпите им рога, а за няколко килограма месо, поръчано за търбусите на разглезени богаташи
Снимка 3: Случаят с трупите на созополския далян е  недоразумение, казва шефът на ДЛС „Ропотамо“ Иван Костов



Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3

В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Доспат
20.06.2010 11:34:01
0
0
Директорът на горското стопанство в Доспат ще информира ОЛАФ за т.нар. доспатски гори.
Според инж. Байкалов, през 2002 г., използвайки пропуск в законите и документна измама, над 300 души от Доспат са получили 1250 декара гори, които започнали да експлоатират. Веднага след реституцията и под обществения натиск и нетърпимост Държавно горско стопанство – Доспат завежда дела, за да си върне горите. От 2003 г. насам на реституираните гори се извършва проверка, като всичко направено в тях е описано и картотекирано в службата. Извършената сеч в горите се остойностява, за да се изчисли размера на щетите. Временните собственици ще бъдат глобени по три параграфа – разходи по делата, стойността на отсечената дървесина по цени на Горското стопанство и пропуснати ползи. Всичките реституирани гори са възрастни, зрели с над 100-годишни дървета в тях. До момента Държавно горско стопанство – Доспат е спечелило общо 25 от заведените 28 дела, като си е върнало 1000 декара гори. Предстои съдът да се произнесе и за останалите три дела или 250 декара, като се очаква това да стане до три месеца „Нашите аргументи и мотиви са сериозни, а „собствениците” са се възползвали от промяна в закона, която е позволила без документи, с платени декларации и двама свидетели да се възстановят горите”, обясни директорът на Държавно горско стопанство-Доспат и добави, че въпреки изчезналия в началото на 90-те години Землячески регистър на Доспат, той не е включвал гори, а само земеделски земи. Инж. Байкалов посочи, че след като съдът е постановил бившите собственици на горите да връщат и спечелените суми от тях, срещу него са започнали заплахи и обиди. По думите му срещу него са започнали и проверки, които целят да го дискредитират.

В отговор на Директора на ДГС Доспат от 25.05.2010 г.Г-н Вергил Байкалов 24 часа от 24.05.2010г(300 първенци на съд в Доспат за крадени гори) За връщане на горите са ПОДАДЕНИ ЗАЯВЛЕНИЯ ПРЕЗ м.ОКТОМВРИ 1999г. по чл.14 ал.1 от ЗВСГЗГФ,като посвоето съдържание, заявлението представлява само едно искане, отправено към Поземлена комисия Доспат, за въстановяване правото на собственост върху посочените в него имоти. Само по себеси това заявление не е основание да се приеме от Поземлената комисия,че заявените имоти са били собственост на заявителите или техните наследодатели и да се възтанови правото на собственост върху тях безпрекословно, а с него само се започва процедурата,в която се извършва задължителна проверка за наличие на законно основание за въстановяване. Тъй като Емлячните регистри на гр. Доспат, които е трябвало да се пазят в Държавния архивен фонд са изгубени в началото на 90-те години на 20-ти век. Министъра на Земеделието, горите и аграрната реформа създава със заповед областни комисии, които извършват проверка на подадените заявления, анкетни проверки,приема решения по тях и съставя протокол за всяко землище поотделно, в които описва издадените решения. Протоколът се предоставя на Поземлената комисия по реда на ГПК и е задължителен за нея.Съставът на комисията е следния:Председател-Зам.прецедателят на Смолянският окръжен съд, Представител на Областната управа;Представител на общината;Представител на Регионалното управление на горите и Представител на съответното Държавно лесничейство;Представител на съответната Поземлена комисия и т.н.общо 39 членове. Поземлената комисия въз основа на решенията на Обласната комисия, в срок от шест месеца от тяхното получаване издават решения на лицата,в които се описват размерът на имота, неговото местонахождение, видът и произходът на гората и към тях се прилагат скиците на имотите и таксационни характеристики.Решенията на Поземлената комисия са окончателни и не подлежът на обжалване.С указания Министерството на Земеделието и горите задължава председателите на Поземлените комисии и директорите на Държавните лесничейства, ако разполагат с информация и документи, доказващи собственост, да я предоставят на съответните Областни комисии най-късно до 15.06.2000г.След провеждане на анкетиране с Протокол №ДО-8 от 30.08.2000г Обласна комисия Смолян признава правото на възтановяване на собствеността върху гори и земи в землищете на гр.Доспат.На основание чл.14 ал.6 от ЗВСГЗГФ, с индивидуални решения на Поземлената комисия Доспат, в изпълнение на решението на Обласна комисия, имотите са възтановени на заявителите и те са въведени във владение на реституираните гори и земи от горския фонд през м. Май 2001г. Е ТОГАВА КАЖЕТЕ Г-Н ВЕРГИЛ БАЙКАЛОВ НАЛИ ВИЕ БЯХТЕ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВНО ЛЕСНИЧЕЙСТВО ДОСПАТ ПО ТОВА ВРЕМЕ, ЗАЩО НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИХТЕ ТОГАВА.ЗАЩО ПОДПИСАХТЕ КАРТАТА ЗА ВЪЗТАНОВЕНАТА СОБСТВЕНОСТ, В КОЯТО СА ОТРАЗЕНИ ВЪПРОСНИТЕ ИМОТИ, ЗА КОИТО СЕ ВОДЯТ ДЕЛА (ВИДНО ОТ ПРОТОКОЛ ОТ 15.02.2001г.) Защо не подкрепихте члена на обл.ком. от РУГ Смолян инж.Беров, който е настоявал да бъде отредена зона за визстановяване на частни гори. За община Доспат горите недържавна собственост (Гори върху земеделски земи) са около 23 000 дкр., а в частност за град Доспат са около 9000 дкр. Защо не взехте под внимание рапортите на инж. Пехливанов за връщане на частни гори в ДГФ. Какво спасявахте тогава държавните гори или директорски пост.Защо във всички населени места на община Доспат хората имат и ползват гори на 110:120:130 г. А вие не водите дела срещу тях, а само срещу граждани на град Доспат. В село Змеица вашите първи братовчеди Тоталови, Севриеви, Гадженакови и т.н. , колко годишни гори ползват. КАКВО СА ВИНОВНИ ХОРАТА ОТ ГРАД ДОСПАТ, ЧЕ РЕАЛНО СА ПРИТЕЖАВАЛИ ЗЕМИ, ГОРИ, ПАСБИЩА, МЕРИ, КОИТО СЪЩО СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В ГОРИ , ЗАТОВА, ЧЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ ЕМЛЯЧНИЯТ РЕГИСТЪР И ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА ПОСОЧАТ С АБСОЛЮТНА ТОЧНОСТ МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ИМОТИТЕ СИ. За какъв съд говорите пак или за това.че ви бе извършена комплексна проверка през месец май и бяха констатирани много нарушения, за които има сигурно съставени протоколи и искате отново да насочите общественото внимание в друга насока. Нали бяха водени дела по чл. 210, член 313 за съставяне на документи с невярно съдържание, които и ДРС и СОС и ВКС категорично присъдиха в полза на заявителите и издадоха оправдателни присъди.Нали и дирекция Правна към министерството на Земеделието и Горите, след извършена проверка изготвя становище №9301/от 26.11.2002г, според което не са констатирани нарушения при възстановяването на правото на собственост на земи и гори от горския фонд на община Доспат. Нали след предложение /натиск/ на Окръжна прокуратура - Смолян на 18.11.2003 г. ОСЗГ град Доспат отменя всички решения на ПК Допсат за възстановяване на земи и гори по чл.14 от ЗВСГЗГФ. Тези актове на ОСЗГ Доспат бяха обжалвани пред СОС и ВАС. Съдилищата са единудушни в практиката си да отменят новите решения на ОСЗГ - Доспат , като незаконносъобразни. Последваха нови дела заведени през 2005 г. и продължили до 2008-2009 г., когато правителството на С.Станишев реши да уважи вашето минало , като член на БКП, агент на ДС и нещо повече - съдържател на Явочна квартира под името агент Одеса /видно от протокола/ и реши отново да национализира земите и горите на хората от горския фонд само в град Дсопат - не в общината , а само в град Доспат. Сега отново пишете за нови дела. Да вие не плащате нищо - нито държавни такси, нито хонорари на адвокати, нито други разходи по дела, но рано или късно тези дела ще свършат в европейския съд за правата на човека в Страсбург , но каквото и обещетение да постанови той, пак няма вие да плащате, а бедната ни държава, а кога хората ще си получат своето наследство и собственост.Докога ще чакаме до 9 часа сутринта да мислите едно, а след това като започнете да употребявате алкохол да мислите друго, да тормозите хората и да водите безразборни дела.Дано все пак накрая да ви накарат вие да плащате за безчинствата си, а не бедната ни държава.
2
vseznayko
21.05.2010 10:43:08
0
0
ey tapi lisnichei brakonieri ta vie ste nay golemite zakonni brakonieri i nay golemite care na intrigite no i vashiat red she doyde a po goliama laja za naemnici ne biah chuval znam mnogo dobre kak stoiat neshata pazete se idva vidov den
1
cestnia
07.04.2010 09:05:08
0
0
освен това около звездец е леж . Като минавам оттам е много по оголена гората от колкото преди 2-3 години. Лоша работа
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки