ДПС се разцепи в Западните Родопи


ДПС се разцепи в Западните Родопи
Хората изобщо не се интересуват от драмата на Догановите хора, но когато дойдат избори - гласуват под строй - Снимки Николай Недев
02 Април 2010, Петък


Подгониха своя кмет в Рибново, защото взел от Яне Янев 5 000 лв. да си оправи улиците
Нов сценарий на „Опасни връзки“, но не по безсмъртния роман, а по чисто депесарски сюжет, изкара на показ мръсни тайни в етническата партия, крити доскоро грижливо пред медиите. Гадни интриги, лични интереси и междуличностни конфликти са напът да сгромолясат ДПС не къде да е, а в сърцето на Западните Родопи. През март 2009 г. община Гърмен влезе във водещите новини, заради разследване на ДАНС (което не стигна доникъде, както повечето PR-акции на МВР, впрочем), че в село Рибново се налага радикален ислям. Сега, точно година по-късно догановият бастион все пак се пропука, но заради един непослушен кмет. 


Автор: Севдалина Пенева

Врагът с партиен билет се казва Мустафа Абдиков, избран за кмет на Рибново през 2007 година с подкрепата на "Лидер" и припознат от Ахмед Доган като „свой“ година след местните избори. Изненадващо, младият член на ДПС бе изключен от партийните редици на 12 март т.г. Причината – че "опасно се заиграва с РЗС на Яне Янев" и по този начин лази по нервите на кмета на община Гърмен Ахмед Башев. Официални мотиви за изгонването му обаче няма.
„Престъпленията“ на Абдиков е трябвало да бъдат формулирани от председателя на общинското ръководство на ДПС в Гърмен Ибрахим Дъргут още миналата седмица – явно трудна задача за простоватия и безработен местен лидер.
„Черновата е горе в къщи, още я пиша. Този човек обаче няма място сред нас, той е предател. При нас двойни игри не стават! Затова ще се спрем на чл. 6 от устава – който работи в услуга на други партии, ще бъде гонен. Ако покаже лоялност, след две години можем и да го върнем“, каза пред наш екип Дъргут. Намерихме го в родното му село Дебрен, на няколко километра от общинския център Гърмен, за да изясним неговата роля в скандалното разчистване на политически сметки.
Разбрахме основното - че ДПС навлиза в най-дълбоката си криза, щом лидерите й по места сами си спрятат лов на вещици.   

Греховете на кмета
Ако сега има избори, пак ще гласуваме за Абдиков, защото върши работа. Това казват старците в Рибново, излезли на припек на прашното площадче пред кметството в слънчевия ден на 22 март. После добавят, че драмата с ДПС никак не ги вълнува. Обяснението им е логично – след дългите години властване, Доган не си е мръднал пръста за тях. Улици в родопското село никога не е имало, защото парите от европейските програми стигали само до Гърмен. И потъвали в касите на фирми, избирани от Башев. Голяма част от къщите пък са извън закона, заради неуредици с регулационния план.
Точно безпаричието подтикнало кмета Абдиков да се съгласи на две срещи с лидера на РЗС Яне Янев. „Първата беше през януари, втората – на 3 марг т.г. и все по негова идея. Бих се срещнал с всеки, който може да помогне на хората в селото, без значение от политическата му принадлежност. Истината е, че само Янев прояви интерес към нас. Приех от него 5 000 лева за реконструкцията на двата римски моста, които са подкопани от иманяри и има вероятност да се срутят. По тях ежедневно преминават каруци, защото това е единствения път към полската част на Рибново. Не смятам, че съм длъжен да искам разрешение за тези пари от ръководството на ДПС, след като от никъде не влиза нито лев тук “, разказва Мустафа Абдиков.
Според него обаче не това е истинската причина за изключването му, а личната му вражда с Ахмед Башев, който не търпи около себе си предприемчиви лидери. И още – заради омразата на Башев към Янев, чийто изказвания преди година станаха причина кметът на Гърмен да влезе в ареста по обвинение в насаждане на краен ислямизъм.  

Наказанието на Башев
От една година кметът на Гърмен се изживява като мъченик заради няколкото дни, прекарани зад решетките. Нещо повече – той превърна освобождаването си от ареста на 16 март в празник за целокупното население в общината.
Миналия вторник „светлата“ дата бе отбелязана подобаващо с митинг в Рибново. Защо точно в това населено място - стана ясно, едва когато хора от близкото обкръжение на Башев пуснаха сред тълпата подписка срещу Абдиков. Агитката на гърменския кмет обаче първо се постара да разясни на местните интригата с изключването.  
„В началото на март в общинското ръководство на партията постъпи жалба от жителите на Рибново, че техният кмет е провел среща с хора от РЗС в частен хотел в Гоце Делчев на 9 януари и заради това искат той да бъде махнат от ДПС. По устав лично аз им разпоредих да направят събрание на местната структура и там да вземат решение за изключването му. Те обаче не предприеха нищо по въпроса, затова свиках събрание на общинския съвет в Гърмен. От общо 17 души в ръководството, 11 гласуваха „за“ той да бъде изгонен. Не сме притискали никого за това“, обяснява неубедително Ибрахим Дъргут. И с половин уста признава, че „жалбата“ всъщност е била анонимна. В устава пък никъде не пишело, че членове могат да се изключват заради анонимки.
С право на глас в Рибново са около 2 000 души, като близо 50 на сто от тях са дали своя глас за Абдиков на последните местни избори. Каквито и трикове да разиграват Башев и компания, абсурд е да се съберат хиляда подписа за отстраняването на своенравния Мустафа и от кметския му стол, категорични са местните хора.
Разчистването на лични сметки чрез политически натиск е запазена марка за хората на Ахмед Доган в района. На практика Абдиков не е първият наказан за непокорство член на етническата партия в Гърмен. Преди 4 години същата съдба имаше Мурад Адем – бившият председател на общинската структура на ДПС, заемал поста преди Ибрахим Дъргут. С какво е успял да ядоса местния кадровик Башев не е ясно, но явно вече се е поправил, защото членството му бе възстановено в навечерието на изборите през 2007 г. и той тутакси бе включен на избираемо място в листата за общински съветници. В немилост за две години бе и самият Ахмед Башев преди време.

Кой е Ахмед Башев
В бедния родопски край кметът, който трети мандат е управник на Гърмен, минава за тузар, чието имотно състояние контрастира със стандарта на докараните до просешка тояга тютюнопроизводители. Къщата му се намира в курорта Огняново, на няколко километра от общинския център. На една пряка от нея той е вдигнал преди 3 г. и хотел.
През 2007 г. Комисията за досиетата обяви, че Ахмед Башев е бил сътрудник на ДС с агентурното име Манол, вербуван през 1988 г. в разгара на възродителния процес. До този момент не е регистрирана дата за снемането му като агент.
От 1987 г. до 1988 г. той е учител по математика в СОУ „Йордан Йовков“ – с. Рибново, а от 1988 г. до 1999 г. - директор на същото училище. Точно по това време избухва и първият скандал на етническо религиозна основа около името му, когато в медиите изтича информация, че Башев е принуждавал учениците да влизат в школото с чалми и забрадки на главите.
През март миналата година той бе обвинен във фундаментализъм, но повдигнато обвинение срещу него в прокуратурата няма. Ялови се оказват и проверките на Сметната палата в кметството по сигнали, че е източвал пари от еврофондовете, отпускани  за развитието на инфраструктурата в съставните селища на Гърмен.
Башев се готви отсега усилено за четвърти мандат - заради това е цялата пушилка в Рибново, казват от вътрешната опозиция на кмета в ДПС-Гърмен. В името на личния му рейтинг била и поредната заигравка с местните мюсюлмани.

Текстове под снимките:
Снимка 1: Не се лъжете по външния вид на младите момичета, нощем хвърлят забрадките и влизат в казиното в Гоце Делчев, казва низвергнатият кмет Мустафа Абдиков
Снимка 2: Не може кметът на Рибново да се среща с лидери на партии без да ни пита и, обяснява мотивите за изключването местният лидер на ДПС Ибрахим Дъргут
Снимка 3: Ще се срещам с всеки, който може да помага, контрира Мустафа Абдиков
Снимка 4: Ще се срещам с всеки, който може да помага, контрира Мустафа Абдиков
Снимка 5: Ахмед Башев се изживява като мъченик, за да стпечели 4-и мандат


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5

В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
emo
29.09.2010 19:25:54
0
0
abbe
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки