Фарсов процес срещу жертва на лихваря Донков


Фарсов процес срещу жертва на лихваря Донков
"Невинен съм. Не знам защо ме съдят, като аз съм жертвата, а не онзи звяр Донков", казва Иван Димов, една от 64-те жертви на лихваря.
23 Март 2010, Вторник


"Млъкнете, щото ще извикам някой да Ви усмири" - с тази култова реплика съдия Мариета Бушандрова от Бургаския районен съд се обърна към 55-годишния Иван Димов - една от 64-те жертви на лихваря Иван Донков - известен като Луцифер.
Във вторник представители на сдружението "Антимафия", което обединява десетки жертви на имотни измами, извършвани с покровителството на магистрати, покани екип на "Десант"  да се увери с очите си как правораздава почитаемия българския съд.



Фарсът, наречен съдебно заседание, на който се озова нашия репортер в храма на Темида обаче разби всичките ни илюзии за независимост и непредубеденост, а разигралите се срамни сцени подхождаха повече на сюжет от американския сериал на абсурдите "Адвокатите от Бостън", отколкото на истински съд, гарантиращ справедливостта в една демократична и правова държава.
С този преамбюл в Бургаския районен съд започна безпрецедентен по рода си процес, но показателен за работата на магистратите у нас - безработният Иван Димов бе изправен на подсъдимата скамейка за това, че на 19 юни 2008 г. отказал да допусне в собствения си дом лихваря. Донков беше арестуван при спецакция на полицията на 1 декември за серия от нагли имотни измами.
Димов пък, според прокурор Райко Стоянов, изготвил обвинителния акт срещу него, даже се осмелил, да отправи закани срещу Донков. Заплашил лихваря, който, според разследване на Икономическа полиция, с измама се опитал да "приватизира" къщата му в Сарафово и за да си осигури безпрепяствено навлизане в чуждия, както сочат истинските документи, имот, ангажирал държавен съдия - изпълнител, на който възложил да го въведе в къщата на бедния човечец, и трима полицаи от Пето РПУ- Бургас, които да гарантират, че ще успеe да сложи ръка върху жилището без отпор. Срещу Димов, който всъщност е истинската жертва, понеже вече повече от 13 години е въвлечен в спирала от съдебни дела, режисирани от Донков с единствената цел да заграби собствения му имот на ул. "Рибарска"  в кв. Сарафово, е повдигнато обвинение за престъпление против реда на управлението. Грозят го до три месеца затвор.
Заседанието на Бургаския районен съд във вторник показа нагледно как, далеч от погледа на еврокомисарите, които изсипват критики към съдебната ни систeма, работят магистратите у нас - на принципа Един за всички, всички за...Донков. Жертвата му- Иван Димов  беше оставен без адвокат, понеже чистосърдечно обясни, че нито един юрист в Бургас не иска да се изправи срещу лихваря. По време на 40-минутното заседание всичките му опити да обясни, че не знае за какво всъщност се намира в съда, понеже самият той е ограбен от Донков, бяха парирани от съдия Бушандрова, която така и не реши, че е редно да се назначи служебен адвокат на Димов. Вместо в ролята на магистрат, съдия Бушандрова влезе в друг персонаж - на футболен рефер и вдигна четири червени картона. Съдийката изгони представителите на сдружението "Антимафия", понеже възрастните хора не издържаха да гледат безучастно как прокурорът задава навеждащи въпроси към свидетелите - полицаите от Пето РПУ- Бургас, присъствали на "местопрестъплението" и реагираха с възмущение, когато дамата определи като несъотносима към делото жалба от Димов, тъй като тя била адресирана до Върховния съд. От залата бе отстранен и водещия на предаването "Антимафия" Георги Дражев, тъй като той пък се "осмели" даже да посочи на почитаемата съдийка, че жалбата на Димов е адресирана и до нея и настоя това да бъде вписано в протокола. "Млъкнете, че ще извикам съдебна полиция", извика съдия Бушандрова. Разправата не стигна до само до тук. Неочаквано прокурор Стоянов пък поиска от списъка на свидетелите да бъде заличен самия Иван Донков. Прокурор Стоянов така и не пожела да се аргументира, защо лихварят не трябва да се явява в залата. Дали пък не му съчувства заради здравословните проблеми, които Донков сподели че изпитва по време на престоя си зад решетките, така и не стана ясно. В крайна сметка делото бе отложено за 16 април. "Няма да ви пращаме призовки. Вие и без това отказвате да ги получите", обърна се към Димов съдийката, преди да закрие заседанието.



В категории: Бургас

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
МоноБлокер
20.11.2010 09:48:11
0
0
Като гледам за кои се пише в статията - съвсем ясно е кой е бил!@!
Мафия и съдии - интересен тандем! [rotating]
1
ХАКЕРА
24.03.2010 12:17:28
0
0
Кой ви хакна страницата бе десанчици??
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки