ГЕРБ се оплита като пиле в кълчища


ГЕРБ се оплита като пиле в кълчища
Бойко Борисов, Маргарита Попова, Веселин Вучков
23 Март 2010, Вторник


Управляващите предложиха странни промени в НПК, от които после сами се отказаха
Една от основните характеристики на управлението на ГЕРБ е предлагането на необмислени и странни идеи, за които после са дава заден ход или пък направо отпадат. Най-фрапиращите случаи са в закони, свързани с разкриване на престъпления и осъждането на извършителите им. В тази област ръководството на ГЕРБ има големи претенции, но те не са оправдани. С промените в закона за електронните съобщения например се въвеждаше тотално следене в интернет. В крайна сметка под засилен обществен натиск ГЕРБ отстъпи.


Автор: Найден Добруджански

Депутатите се отказаха от възможността МВР да получава разпечатки от мобилните и интернет операторите при разкриването на престъпления, които не са тежки (т.е. наказват се с до 5 г. затвор). Това обаче стана след масивни протести на неправителствени организации, които с основание обвиниха ГЕРБ, че създава нова ДС и нови електронни досиета.
Нещо подобно се случва в момента и с промените в наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които минаха на второ четене през правната комисия и чакат ред да влязат в пленарната зала. Едно от най-екзотичните хрумвания на управляващите бе идеята за т.нар. резервен адвокат. Той ще се назначава от съда или прокурора във фазата на разследването. Идеята на пръв прочит звучи разумно. Резервният адвокат ще замества титуляра, ако той отсъства, за да не се отлага излишно делото. Но предложението обвинителят да назначава защитник на обвиняемия е абсурдно. Това предложение срещна критики дори сред верните на ГЕРБ депутати от Атака, които подкрепиха промените на първо четене в зала.
Резервният адвокат мина и на второ четене в комисията. Оказа се обаче, че министерството на правосъдието е поискало той да се назначава не само когато титулярният адвокат отсъства по неуважителни причини, а и когато не се явява и по уважителни причини. Това предизвика отпор дори сред самите депутати от ГЕРБ. В крайна сметка комисията прие, че резервният адвокат ще може да се назначава само ако избраният от обвиняемия не се яви по неуважителни причини. Това ще става само по делата за тежки престъпления. Нищо чудно накрая и това да отпадне.
Проблем възникна при гласуването на идеята на министерството на правосъдието да се отмени възможността след като някой е бил обвиняем две години, сам да поиска делото му да бъде внесено в съда. Текстът, който ведомството иска да се премахне, е известен като забраната на вечните обвиняеми. От министерството изтъкват, че има дела за организирана престъпност, които не касаят само България и те няма как да приключат за две години. Промяната бе гласувана и прегласувана няколко пъти и становището на комисията не стана съвсем ясно. И така проблемът бе оставен за решение в пленарна зала.
Правната комисия все пак не подкрепи предложението разследващите полицаи да могат да дават показания в съда с идеята да поправят пропуски при огледи, претърсвания и изземвания. От тази идея се отрече дори и МВР. Според зам.-министър Веселин Вучков основното усилие трябва да е разследващите да провеждат качествени процесуално-следствени действия. А при възможност пропуските да бъдат санирани в съда разследващите ще бъдат стимулирани да не работят качествено. Вучков посочи още, че заради изключителна натовареност полицаите няма да могат всеки ден да ходят в съда. Той напомни, че и сега няма пречка униформен, който пръв е отишъл на мястото и е съхранявал местопрестъплението, както и поемните лица, да са свидетели.
Единствено министърът на правосъдието Маргарита Попова защити идеята за разпит на разследващите. "Така подкрепяме основен принцип в наказателния процес да бъдат използвани всички, които могат да допринесат за разкриването на истината", посочи Попова. Тя предупреди, че ако текстът не бъде приет сега, скоро ще се наложи да бъде гласуван инфарктно. Според нея ЕС поставя особен акцент върху сформирането на екипи за разследване на трансгранични тежки престъпления. "В почти всички държави разследващите органи свидетелстват. Когато работим по процес тук и разследващите от други страни поискат да бъдат свидетели, ние ще им откажем", посочи министърът.
Депутатите приеха спорния текст да има присъда по показания на таен свидетел и специално разузнавателно средство. Адвокатите обаче успяха да се наложат и свалиха друг проблемен текст в проекта за промени в НПК, който силно ограничаваше разглеждането на делата от третата върховна инстанция. Законопроектът правеше невъзможно присъдите да стигнат до Върховния касационен съд, освен ако за съответното престъпление не се предвижда доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. В момента до ВКС стигат решенията и променените от апелативните съдилища присъди. Предложението бе висшите съдии да гледат само новите по-тежки присъди. Шефката на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска предупреди, че текстът е най-големият удар върху правораздаването, който този НПК предлага. И депутатите отхвърлиха единодушно предложението на МС.
Съобразяването с общественото мнение е важно за всеки управляващ. Но когато всички идеи на една власт срещат солиден обществен отпор, това вече говори за некомпетентност. Ако ГЕРБ са си поставили за цел да консолидират срещу себе си все още крехкото българско гражданско общество нищо чудно да успеят до края на мандата.


В категории: Политика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
ГЕРБ е поредната комунистическ
23.04.2010 12:11:19
0
0
Приятели, всички сме единодушни, че БКП/БСП е мафията в България. Но хайде да погледнем реалностите и да не се самозаблуждаваме. Срещу тази мафия още не се е родила опозиция в държавата. Някой трябва да е много лековерен за да си помисли, че ГЕРБ е нещо различно от СДС, НДСВ, ДСБ и т.н. Ще видите как ще се изтърколи и мандата на ГЕРБ в телевизионни сапунки за разни арести, разследвания, разкрития, но ефект няма да има никакъв - червените олигарси пак ще бъдат по върховете и ще бъдат още по-богати. Свалете си очилата на надеждата и погледнете какво прави в действителност правителството на ГЕРБ. Затяга коланите на нас редовите български граждани, а комунистическите крадци от прехода продължават да си живеят в охолство и разврат. След като бивш заместник министър прави публично изявление, че по негови изчисления само в САЩ след 1989г. са изнесени над 120 милиарда долара, ами нека Бойко Борисов и Цветан Цветанов да не ни занимават вече с разни хамстери, а да проверят изчисленията на колегата си. Нима мислите, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов не знаят с какви пари внукът на Пеко Таков си е купил и застроил екзотичен остров от 100 декара? Не слушайте ББ и ЦЦ какво ви говорят, а вижте делата им и по тях съдете. Бъдете добри един към друг и Бог да ви пази. Всеки може да допълни този постинг с името и придобивките на крадците от прехода и да го разпространява ежедневно и навсякъде. Нека червените олигарси знаят че, народът не е сляп и чака своя ден за разплата! 1.Напористата бесепарка Татяна Дончева се обзаведе с още един апартамент за 200 000 евро в кв.Бъкстон, София. 2.Младен Михалев -Маджо си купи ново имение в Швейцария с хеликоптерна площадка. 3.Емилия Масларова се сдоби с нов апартамент във Виена. 4.Ахмед Доган вдигна разкошна къща в Дубай. Палатът на стойност милиони, бил издигнат до самия океан и разполагал с частен плаж и огромни градини. 5.Румен Петков успял да спести няколко милиончета и да си купи супер луксозна къща в Барселона, Испания с няколко спални и кипро парк. 6/Цветелина Бориславова е изкупила ски курорт Пампорово. 7.Румен Гайтански-Вълка приватизира най-големия плаж Мария Луиза в Борисовата градина на София за 300 хиляди лева, а истинската стойност на имота е 300 милиона евро. Докато беше столичен кмет Бойко Борисов забрави да изпълни обещанието си да възстанови плажа на общината и да го отвори за посещения на софиянци. Вече 10 години плажът е затворен, а пред него спира само колата на червения олигарх Бугати Вайрон за 1.3 млн евро. 8.Не забравяйте червените новобогаташи Динко и Йордан Диневи, собственици на хотели, затворени жилищни комплекси у нас и в чужбина, както и на цели курорти, които се сдобиха с яхта Ferretti 830 за 10 милиона долара. Стените й са изрисувани от Виктория Вангелис, само спалното бельо в нея струва около 50 000 евро, а един халат – 3500 евро.
1
мюрето
23.03.2010 14:43:54
0
0
Корумпираните катаджии са срам и позор за МВР.Офицер БАЙЧО ЖЕЛЯЗОВ и автоконтрольор АНГЕЛ ГОШЕВ ИВАНОВ от КАТ-БУРГАС нямат място в системата.На такива в колата им винаги трябва да има камера за видеозаснемане.Министър Цветанов и Инспектората на МВР отдавна трябваше да се позанимаят с тях,но с проверка от София,а не на местна почва,където се замитат следите
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки