Брат Динев към „Чисто море“: Палячовци!


Брат Динев към „Чисто море“: Палячовци!
Николай Николов /вляво/ опитва да усмири ядосания брат Динев, който сипеше обиди - Снимки Николай Недев
23 Март 2010, Вторник


Кметът на Поморие объркал тотално процедурата за яхтеното пристанище на олигарсите от Свети Влас
Строителните предприемачи Динко и Йордан Диневи и кметът на Поморие Петър Златанов влязоха в яростен сблъсък с  неправителствената организация „Чисто море”. Страстите се нажежиха до червено в понеделник по време на дискусия, организирана от сдружението, като в един момент Йордан Динев изригна, наричайки отсрещната страна „палячовци“.
Дебатът предизвика неочакван интерес, като събра на едно място депутати, зам. областен управител Здравко Димитров, общински съветници, кмет, архитекти, журналисти, олигарха и яхтсмен Динев и обикновени граждани.


Автор: Лъчезар Лисицов

Залата в Центъра за рехабилитация „Свети Георги“ се оказа тясна за всички присъстващи.
Арх.Камен Шипков - председател на „Чисто море”, представи концепция за изграждане на пристанищен комплекс в незастроената централна част на града, като алтернатива на лансираната от общинската администрация идея за построяване на яхтено пристанище в източната и най-развита част на Поморие.
Според Шипков има два възможни варианта. Първият е разработен от него през далечната 1980 г. и предвижда яхтено пристанище в района на бившата ЖП гара. Архитектът обаче наблегна на втория вариант – т. нар. „концептуален проект 2009-2010 г.” Той включва авангардната идея за изграждане на два или три изкуствени острова, по подобие на екзотичния арабски курортен град Дубай. Основният остров ще се свързва с брега при „Лимонадения цех“ чрез мост, дълъг 400 метра, като на него се предвижда построяване и на два или три хотела. Този вариант има и няколко подварианта, като всички от тях включват рибарски пристани, а някои от тях и пасажерски кей.
Помощник на Камен Шипков в разработването на концепцията е арх. Петко Георгиев, който също взе думата, за да обясни, че разработката не е идеен проект, тъй като „никой инвеститор не би приел цял готов идеен проект”. Според Георгиев инвеститорите е нормално да са няколко и те трябва да действат в рамката, зададена им от общината, като всеки от тях е редно да поеме за стопанисване определен дял от акваторията. Разходите за идейните проекти е нормално да са на самите инвеститори, а не на общината - както е сега, обясни още той.
Според членовете на „Чисто море” Общинският съвет на Поморие трябва да наложи мораториум върху всички действия на кметската администрация, свързани с идейното проектиране на яхтено пристанище в източната част на града. Тежкото съоръжение ще пренатовари инфраструктурата, предвидените нови хотелски комплекси ще закрият гледката, хотелите и ресторантьорите, които са там сега, ще останат на втора линия и ще са в неравностойно положение, пътният трафик в района ще стане непоносим, обясняват от сдружението. Новият пристанищен комплекс непременно трябва да се измести на запад, за да се развие незастроената част на града, категорични са те.
След изложението на двамата архитекти от „Чисто море“ думата взе най-богатият човек на Свети Влас -  Йордан Динев, който заедно с по-големия си брат притежава яхтения порт „Марина Диневи“. За пояснение: този порт е построен върху държавна земя в края на управлението на Симеон Сакскобургготски, без да е изяснено как е преотредена за частните им цели. Завършването и откриването му стана при времето на Станишев. Новото правителство знае за проблема, новият областен упрпавител на Бургас константин Гребенаров също. Няма данни някой да е проверявал законността на огромната им инвестиция.
Брат Динев обясни, че е единственият инвеститор в момента и се опитва да прокара идеята си за яхтено пристанище още от времето на предишния общински съвет в Поморие. Динев се вживя и в ролята на кмет на града (в присъствието на самия градоначалник Петър Златанов) като първо се разсърди, че не е бил поканен на дискусията, а след това заобяснява на рибарите как ще ползват безплатно пристаните му, ще им осигури и рибна борса, а хотелите ще са ниски – по 1-2 етажа и няма да закриват гледката. „Опроверга” и обвиненията, че е нямало обществено обсъждане, като каза, че въпросът бил дискутиран на заседания на Общинския съвет (?!). До година аз мога да почна да строя, докато вашите идеи са фантазии от далечното бъдеще. Поне четири години ще минат, за да стартира нещо по  концепцията ви, каза още той.
След това, рамо до рамо, кметът Златанов и Йордан Динев започнаха яростно да защитават плановете на могъщите братя от Свети Влас. Подпомогна ги и наетият от тях арх. Иван Аврамов, който извади своите план-скици, поставяйки ги върху тези на „Чисто море“. Модераторът на дискусията Николай Николов на няколко пъти помоли хората на кмета да си приберат схемите, тъй като събирането било за обсъждане на концепцията на неправителствената организация, а не на плановете на братя Диневи. В крайна сметка се наложи Николов сам да ги премахне.
Напрежението достигна връхната си точка, когато арх. Петко Георгиев зададе въпрос на кмета дали е имало задание за проектиране на пристанището на Диневи. Тогава обаче думата, вместо кмета, взе самия Йордан Динев, който започна да обяснява, че такова не е имало, но самият той бил похарчил вече сто хиляди лв. за част от проучванията. Петко Георгиев напомни, че въпросът не е към него, а към кмета Златанов, който започна да увърта, че всъщност това било задание на администрацията, която разработвала концепция и т. н. Несмислените обяснения на градоначалника  предизвикаха суматоха в залата. Йордан Динев пък се ядоса и на всеослушание изсумтя: Като изкарате парите, тогава ще говорите, палячовци!
По време на дискусията думата взеха още и хотелиери, рибари и други местни жители, повечето от които се обединиха около становището, че яхтеното пристанище трябва да се изгради в слабо развитата част на града, а не в най-заселената, както се очертава да им бъде наложено насила от общината.
Думата взе и общинският съветник Илия Джингов от партия Социалдемократи, който е шеф на комисията по туризъм и търговия. Той изрази недоумението си от факта, че вече година и половина проектът на Диневи не е подложен на обществено обсъждане, въпреки че това е изрично заповядано на администрацията и то в три решения на ОбС-Поморие. Кметът Златанов пък се оправда, че изчаквал да се оформи крайният вариант и тогава щял да организира такова обсъждане
Това изкара от релси и бившия кмет на общината Георги Трухчев, който обясни, че процедурата е напълно сбъркана. „Първо се прави задание за проектиране. Още тогава трябва да се направи първото обществено обсъждане, в което да участват всички засегнати обществени групи – хотелиери, ресторантьори, рибари, търговци и т. н.  След това се прави и второ обществено обсъждане...”, обясняваше разпалено Трухчев.
В залата присъствие отчетоха и четирима депутати на ГЕРБ – Димитър Бойчев, Иван Вълков, Стоян Гюзелев и Иван Алексиев. Първите трима обаче напуснаха своевременно, за да не ги карат да вземат страна.
Напускайки дискусията, вече видимо ядосан Йордан Динев се обърна към членовете на „Чисто море“: „Говорите глупости за лаици; ние тук обсъждаме едно нищо, каква е тази концепция, това са нереални неща!“.
Малко след това, след повече от два часа разгорещени спорове, модераторът Николай Николов обяви край на дебата, протокол-стенограма от която ще бъде входирана в ОбС-Поморие с надежда да се вземат мерки срещу диктата на братята Диневи и кмета Петър Златанов.

Текстове под снимките:
Снимка 1: Планът на арх. камен Шипков беше наречен глупост за лаици
Снимка 2: Кметът Петър Златанов и олигархът Йордан Динев ръкомахат в общ фронт срещу "палячовците"


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Общини , Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
lochnes
12.04.2010 19:06:30
0
0
P.S. towa ne wlas, a e POMORIE
2
lochnes
12.04.2010 19:06:26
0
0
P.S. towa ne wlas, a e POMORIE
1
lochnes
12.04.2010 19:04:11
0
0

toja e palja4o i to goljam,ako go oble4e6 s edna skusana watenka i mu dade6 edna kirka da kopa ,ni edna plejmejtka ne 6te go widi daze,miziturka kreditna

Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки