Янтра заля къщи след безумна сеч


Янтра заля къщи след безумна сеч
Така е изглеждало коритото на реката само до преди година и половина - Снимки Николай Недев
22 Март 2010, Понеделник


Днес Бургас дава половин милион лв. на фирма, извършила куп поразии в Търновско
Виновникът е „ВТ Инженеринг“, която уж укрепвала брега под Царевец за 370 хил.лв., същата ще крепи и морската градина на бургазлии
Вместо да укрепи и почисти коритото на река Янтра във Велико Търново, местна фирма с апетити да печели и в Бургас стана причина за наводняването на къщи с историческо минало в старата част на града, точно под Балдуиновата кула.
Става дума за „ВТ Инженеринг“ ООД, които спечелиха в края на 2008 година поръчка на община Велико Търново на стойност 237 000 лева. Срещу тези пари дружеството, управлявано от Станимир


Автор: Севдалина Пенева

Георгиев, трябваше да проектира корекция на река Янтра и да извърши строително монтажни работи в участъка от моста в квартал „Света гора“ по течението около хълма „Царевец“.
На практика обаче апетитната сума бе усвоена за изгребването на няколко тона баластра и наноси. Както и за странното хрумване, всички дървета по двата бряга вляво от моста да бъдат поголовно изсечени.
Знаехме, че ще се укрепва брега на реката, а не че почва сеч на това място, негодуват хората в квартала. Старите върби, нагъсто засяти по поречието, възспирали водите  в дъждовно време, но след намесата на „ВТ Инженеринг“ Янтра безпрепятствено стигала до първите къщи в „Света гора“. И заливала избите им.
„ВТ Инженеринг“ е собственост на Георгиев и на 74-годишната майка на бившия му съдружник Ивелин Ненов (който е и ексглавен архитект на Павликени) – Димитринка Николова. Фирмата им явно се ползва с голямо уважение сред общинските чиновници в старопрестолния град, затова често печели обществени поръчки там.
Според справка за конкурсите и търговете, проведени във Велико Търново през 2008 и 2009 г., Николова и Георгиев са усвоили веднъж над 400 000 лв. за укрепване на свлачище в село Емен. По необясними причини, след приключването на строително ремонтните работи се наложило повторно укрепване, което струвало на общината допълнително още 309 605 лева. И двете суми са изплатени до стотинка, увериха ни от администрацията. Други 735 806 лева са влезли по сметките на „ВТ Инженеринг“ пък за вътрешния ремонт на Основно училище „Бачо Киро“. 
Името на дружеството обаче нашумя през ноември 2008 година, когато регионалният ежедневник „Янтра днес“ изнесе скандални данни за провеждането на обществена поръчка с ясен победител. Водоснабдителното дружество „ВиК Йовковци“ (също в списъка на феновете на Станимир и Димитринка) тогава обяви конкурс за подмяна на близо два километра от магистралния водопровод в село Присово. В задължителните условия изрично бе посочена марката тръби, които следва да се положат – чешките „Хобас“. В България те се предлагат от една-единствена фирма - “Хобас България” ЕООД, която е представител на завода-производител. По една „случайност“, по това време единствено „ВТ Инженеринг“ имаше договор за покупка с българския филиал, затова, естествено, би по точки всички останали играчи.
Нещо подобно трябваше да се случи и в Бургас, преди по-малко от месец. На 25 февруари общинска комисия отвори ценовите оферти на три дружества, допуснати до конкурс за укрепване на свлачището в Морската градина, зад Летния театър.
В редакцията на „Десант“ достигна информация, че победителят предварително се знае и, че той ще бъде именно великотърновската ВТ“Инженеринг“. Действително, при отварянето на пликовете се оказа, че дружестното на Станимир Георгиев предлага най-ниската цена, за да свърши работата – малко над 500 000 лева. И тъй като това беше най-важният критерий, по който се оценяваха кандидатите, името на класирания на първо място можеше да бъде обявен веднага. Комисията обаче реши да спази законния срок и обеща, че до седмица (т.е., до 5 март) ще обяви официално, кой ще вземе обществената поръчка. До редакционното приключване на броя - 18 март, такава информация в сайта на общината липсваше. Победител още няма излъчен, интересно защо ли?

Текстове под снимките:
Снимка 1:Върбите по поречието на Янтра под Балдуиновата кула са изсечени поголовно, сега водите стигат до старинните къщи на десния бряг

Снимка 2: Проблем ли е, че работя и в Бургас, какво нередно има в това?, пита собственикът на „ВТ Инженеринг“ Станимир Георгиев


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Общини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
22.03.2010 12:50:41
0
0
Съпругът ми има вила в село Гълъбец. Покрай селото минава река. На двата бряга на реката имаше прекрасни върби, тополи, чинари и други дървета. Сега турският кмет изсече всичко и бреговете станаха толкова уродливи, колкото тези на Янтра от статията. При първия порой реката ще излезе от коритото, защото няма какво да я спре и ще залее близките къщи. А след време като изгние кореновата система на дърветата, бреговете ще се срутят и ще тръгнат свлачища. Няма ли кой да потърси сметка за тази безразборна сеч?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки