Олигарх пусна багери на плажа


Олигарх пусна багери на плажа
Единствената дума за подобно действие е безобразие. Шефката на „Дюни“ Красимира Иванова лично дала заповед багерите да дълбаят и съсипват държавната собственост - Снимки Николай Недев
22 Март 2010, Понеделник


Пясъчната ивица пред Ваканционно селище „Дюни“ е съсипана нацяло. Багери са изровили плажа, а морското дъно в залива е издълбано безобразно. Скандалните действия са по личното разпореждане на генералния директор на курорта Красимира Иванова, без да ги е съгласувала с компетентните институции като Областна управа, Министерство на околната среда и водите и МРРБ.
Самоуправството с изключителната държавната собственост, каквато се явяват плажовете, буквално е шокирало две комисии от община Созопол и РИОСВ - Бургас, дошли на място на 16 март по сигнал на граждани.


Автор: Севдалина Пенева

„Обадиха ни се разтревожени хора, че изкопна техника е изравнила и унищожила дюните около селището, точно пред водната пързалка. Когато пристигнахме, заварихме там багер на брега и още няколко машини, които изгребваха пясък от дъното около кея пред хотел „Марина Роял Палас““, казва Щелиян Димитров от отдел „Екология“ към община Созопол.
Щом видели служебните коли, нарушителите се разбягали, без да дадат никакво обяснение за работата си.
В ранния следобед за безобразието от нас научи и областният управител Константин Гребенаров, който този ден бе по работа в София. От последвалия разговор между него и началника на РИОСВ Бойчо Георгиев станало ясно, че екошефът вече е пратил уведомително писмо до Басейнова дирекция с предложение ръководството на ваканционното селище да бъде санкционирано.
Разумно обяснение за изгребването на пясъчното дъно и на плажа от „Дюни“ така и не успели да дадат. Според работниците наоколо, наети за стягането на курорта за сезона, удълбаването се правило, за да може в заливчето да газят големите тузарски яхти на най-богатите гости на селището.
Всъщност, това не е първият подобен скандал със собствениците на „Дюни“ в лицето на Людмил Стойков (един от спонсорите на президента Георги Първанов, който дълги години му осигуряваше чадър за всички нарушения, включително и за източването на САПАРД в размер на 7,5 милиона лева). Стойков се прочу в зората на демокрацията, когато отне къде със сила, къде със съдебни дела земята на десетки законни реститути, възстановена в границите на курорта. След което взе на концесия пясъците пред бивщата държавна база „Алепу“, сложи ограничителна бариера и спря завинаги достъпа за българи до плажа.

Текстове под снимките:
Снимка 1: Людмил Стойков
Снимка 2: Скоро и старият път от Созопол до Приморско през курорта на Люси Стойков ще бъде забранен за простосмъртни, така както е забранен и достъпа до плажа на „Дюни“. Работници вече вдигат огромни стени, които допълнително стесняват и без това трудно проходимото шосе


Снимка 1 Снимка 2

В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки