Пролетно почистване на кучетата


Пролетно почистване на кучетата
Породистите също попадат на улицата и в приюта
21 Март 2010, Неделя


От едно бездомно за две разгонвания на година се пръкват 9-10, оттам нататък прогресията е геометрична, но това ли е изходът?
Ако за културата на една нация се съди по употребата на сапун и вода, то за чисто човешките й качества говори отношението към бездомните хора и животни. За клошарите ще ви разкажа друг път, сега думата ми е за кучетата.



Автор: Веселин Максимов

Както народът не се изпотрепва масово да използва сапун и вода (попътувайте в градския транспорт и ще се съгласите с мен), така и отношението на същия тоз народ към скитащите животни е тежко „чорбаджийско-презрително”. През последните дни, обаче, фондация „Приятели на животните” изнесе факти, които наклоняват везните по-скоро към към квалификация „садистично-идиотично”.  
Модата тръгна от първата спирка на тролейбуса, в бургаския комплекс „Меден рудник”,  земята на безсмъртните, където ако нямаш анцуг с три ленти, кемерче на кръста и не си нахлузил качулка, сериозно рискуваш своя живот. На това място, неизвестни люде са решили проблема си с бездомните псета по адски оригинален начин – подхвърлили са им отровно месо.
Именно затова, пътуващите с първите курсове граждани, просто си умрели от радост, наслаждавайки се на прекрасната гледка на гърчещи се на спирката кучета, с капеща от муцуните им мътна пяна.
От „Приятели на животните” явно не си дават сметка, че това тяхното, е обречена кауза. Как да отговориш на въпроса „А когато гадните псета нахапват до смърт деца, а?” Обясненията, че бездомните кучета не са се материализирали от нищото, никак не устройва тези, които с огромен хъс виждат сламката в чуждото око, но гредата в своето – не. Затова и на никого не му пука за инициативите на доброволците от фондацията, последната от които е повсеместна кастрация на скитащите четириноги, започвайки от крайните квартали и индустриалната зона на Бургас.

Сметката е проста, твърди Миглена Иванова от „Приятели на животните”: от едно куче, за две разгонвания на година, се пръкват 9-10, оттам нататък прогресията е геометрична, като в онзи виц за царя и неговите внуци и правнуци. А виетнамците ги изселихме преди 20 години и няма кой да ги лови и яде, злобно се будалкат зевзеците. Затова те ще си лаят и хапят, а тролейбусът ще си върви. Със сгърчени в ужасни пози, отровени кучета, на първата му спирка.
Доброволците реагирали на последния случай, когато потресени и отвратени граждани им се обадили, че в района обикаля пес, който се влачи, вие зловещо и изглежда като болен от бяс, но не напада хора. Въпреки, че бил отнесен веднага във ветеринарна клиника, бездомникът умрял в страшни мъки, докато всичките му органи отказвали бавно, един по един. Неговият смъртен вой дълго време кънтял извън помещението, за удовлетворение на човеколюбеца, хвърлил му отровното месо, за да осуети евентуално нахапани деца. Без да си помисли, че примамката може да изяде неговият домашен любимец, докато е на разходка или невръстно хлапе, оставено за минутка без надзор, може да опита дали подхвърлената отрова е вкусна.
С гордите следовници на Борджиевото дело от „Меден рудник”, Бургас се присъединява към станалата печално известна през последните два месеца, отвратителна инициатива „пролетно почистване”. Съвестни граждани замесват месо с отрова и го подхвърлят по улиците, за да ги очистят от краставата паплач на бездомните кучета. Които, както преди малко се уговорихме, не идват от Марс, а са прокудени от същите съвестни граждани. Сигнали за такива човеколюбиви кампании има и от Перник и Стара Загора.
Суровата истина е, че не само скитащите псета го отнасят. В „Приятели на животните” постъпват десетки сигнали за зверски малтретирани домашни любимци, но това, което гледате в „Зоополиция” по „Дискавъри ченъл” просто няма как да се повтори у нас. У нас до момента няма арестуван или санкциониран за фашистко отношение към домашната си животинка. В Европа глобите за изхвърлен на улицата любимец са хиляди евро.
Всъщност, най-грозното е, че децата гледат и попиват тези модели на поведение и ги следват, за да приличат на възрастните. Които тровят кучета и разсъждават за себе си като за спасители и народни отмъстители.
Затова от фондацията се опитват да работят с образователни програми именно там, в училищата.
Опити правят. Докато практиката с отровата върви с отличен успех.
Пролетно прочистване, нали разбрахте...

Текст под снимка 1: Воят на последното отровено куче смрази „Меден рудник”, то скимтя и в лечебницата три часа, докато издъхне 


Снимка 1

В категории: Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
karlson
23.03.2010 17:51:57
0
0
tezi izrodi s otrovata shte si platqt nqkude i nqkoga..nqma da im se razmine!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки