Фекална зараза пълзи към Бургас


Фекална зараза пълзи към Бургас
В езерото добиват морска сол, извличат лечебна кал, ловят риба, наоколо си правят плаж, гнездят редки видове птици - Снимки - Николай Недев
22 Март 2010, Понеделник


Отпадните води на 8 000 души от две села се изливат в резервата Атанасовско езеро, екскметът им устроил селската баня в жилище 
В клоака живеят 8 хиляди души край Бургас.  Газят в нечистотии, майки с деца слаломират из плувналите улици, малчугани шляпат в отходни води, фекалии избиват отвсякъде, септичните ями преливат и направо си заливат градините. Картинката е родна и може да се види само на десетина километра от областния град Бургас. Там се намират минно селище Черно море и село Рудник, част от претендиращата за европейски образец Бургаска община. За да се отърват от непоносимата смрад, с  кирки, лопати и мотики, местните жители се втурват да почистват запушените шахти и септични ями при всеки по-обилен дъжд, защото просто нямат канализация.


Автор: Лалка Кипрова

 През 2009 г. Брюксел спря подписването на нови договори за водни проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда", заради липсата на гаранции от екоминистерството за ефективно усвояване на средствата. Така ЕС отряза от фондовете за инфраструктурни проекти селищата с население под 10 000 души, които нямат пречиствателна станция. Тя трябва да се изгради с пари от общината, но пък същата тази община е прекалено ангажирана с отпускане на средства за ремонт на вече ремонтирани пътища.Според специалистите всяка секунда в Атанасовското езеро, което е резерват и служи за добиване на морска сол, се вливат по 72 литра фекалии.  На екоминистерството пък просто не му пука.
„Двете съседни села са на прага на екологична катастрофа. Канализационната система е от Бурово време, функционира против всякакви екологични норми, защото населението се утрои за последните 10 години. Нищо чудно да забележим над резервата птици мутанти. Изчислили сме, че са необходими 20 милиона лева. Няма обаче откъде да получим тези пари“, казва червеният кмет на Черно море Любомир Събев. Ще чакате по-добри времена, отсякла Ивелина Василева, бивш зам. кмет на Бургас, която сега е зам. министър на екологията и заедно с нея кметът работел по този проект. Откакто заминала за столицата, Василева се оправдавала, че сега са трудни времена, а премиерът Борисов направо ги отрязъл: Да забравят за канализацията. Хората са започнали да се бунтуват, защото зловонията през летните месеци  могат да докарат и зарази. Тези, които наоколо имали обработваеми земи, ги зарязали, защото всичко е превърнато във фекални езера.
„Преди половин век минно селище Черно море беше образец на урбанизацията в България. Сега в радиус от пет километра се носи непоносима смрад", казва Тодор Бодуров. Той е един от 150 жители на квартал "ТЕЦ". Населените места наоколо  са се обособили покрай голямата мина за каменни въглища, която сега е собственост на олигарха Христо Ковачки.  Кварталът се намира в най-ниската точка, а там ситуацията е най-нетърпима. Преди двадесетина години хората си купили ведомствени апартаменти от бившата топлоентрала, но едва ли са предполагали, че в 21 век ще живеят като скотове. Докато все още ТЕЦ-ът действал, разноските за почистването на канализацията се поемали от предприятието. След закриването му  тя била  прехвърлена на „Електроснабдяване“, но пък след приватизацията на дружеството, канализацията се оказала вън от пакета за продажба. Всички документи потънали в небитието.  Община Бургас отказва да поеме поддръжката, понеже не отговаряла на никакви изисквания, нямало планове за изграждането й, което я правила незаконна. От ВиК също вдигнали ръце - канализационната мрежа действала против всякакви екологични норми.
Откритият канал е затлачен с отпадъци. Някога там са плували попови лъжички и рибки. Сега има пластмасови туби и строителни отпадъци. През лятото, когато отпадъците се втърдят, се получава механична тапа и отпадните води избиват. Изригват гейзери в мазетата.
Семейството на Тодор Бодуров, за да се спаси е намерило нестандартно решение на проблема - извели са мръсния канал върху тавана на мазето. Свързали са го с шахта, която са изградили на двора на жилищния блок, а оттам - с открита тоалетна, която е превърната в септична яма. Сега избата прилича на футуристична инсталация, но пък хората са доволни, понеже макар и за кратко са се спасили от заразата. Импровизираната канализационна система обаче скоро ще се препълни.
Като тях са и други фамилии.
 Преди година местните хора научили, че бившият кмет на м.с. Черно море Николай Георгиев  пуснал на търг три общински парцела, разположени точно над 16-кубиковите утайници за канализацията. С подписа на директора на общинските имоти в Бургас Ташо  Желев терените са обявени за продажба. Нищо, че се намират върху важна инфраструктура и ако върху тях се  вдигнат сгради канализационната система на Черно море ще рухне окончателно.
За да спаси квартала от екологична криза новият кмет Любомир Събев успял да издейства терените да бъдат изтеглени от продажба. Засега.
На фона на целия този ужас и сякаш напук на съкварталците си, екскметът Николай Георгиев се е погрижил за собствения си комфорт.  Той живее в обществената баня. Купил къпалнята на търг, когато кметувал и я преустроил в модерен дом. Според местните платил само 1000 лева.


Текстове под снимките:
Снимка 1: Имаме проект за 20 млн. лв., но премиерът Борисов каза: Да забравят за канализацията, вайка се кметът на м.с. Черно Море Любомир Събев
Снимка 2: Това е канализационната система на м.с. Черно море. През 2008 г. община Бургас гръмна сензационната вест, че са спечелени проекти за 25 млн. лв., сред тях и за водопроводна и битова канализационна мрежа на селата Рудник и Черно море
Снимка 3:  Тодор Бодуров показва инсталация, която обитателите на жилищен блок в кв. „ТЕЦ“ си изградили - отходен канал на тавана
Снимка 4: Селската баня, която бившият червен кмет Николай Георгиев е преустроил за свой дом


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ana
17.06.2014 18:05:58
0
0
This is both street smart and inlinlegett.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки