Тагарински блокира водата на Свети Влас


Тагарински блокира водата на Свети Влас
Иван Николов /правият/ на последната общинска сесия си бъбри с чиновниците на несебърския кмет Николай Димитров и по нищо не личи, че е притеснен - Снимки Николай Недев
16 Март 2010, Вторник


Скандалната му заменка от 2003 г., за която ДЕСАНТ писа, спира разширението на единствения водоем, но кметът на Несебър Николай Димитров не сезира прокуратурата  
Жителите на Свети Влас още дълго време ще имат проблеми с водоснабдяването. За това преди повече от две години предупреждава в своя докладна записка до Общински съвет-Несебър Иван Николов – току-що встъпилия в длъжност кмет на курортното градче. По проблема обаче до ден днешен реални мерки не са взети и той продължава да виси като Дамоклев меч над местните жители, а през летния сезон и над хилядите допълнително прииждащи туристи.


Автор: Лъчезар Лисицов

Докладната на Николов е внесена на 15 януари 2008 г. Младият управник, вероятно поради наивност, а може би и за да се хареса на електората решава, че ще пребори интересите на бивши и настоящи височайши особи. Но явно не познава нрава  на синия депутат Марио Тагарински, както и неговия адвокат, бивш съдия и общински съветник в Несебър Петър Атанасов.
В бр. 41/12.02.2010 г. на ДЕСАНТ описахме скандална сделка със заменка на земи в полетата на Равда с чудни парцели в курорта Свети Влас, разрешена от Общинския съвет в Несебър през 2003 г., в полза на някоя си Дора Тихова. Малко след това облажени от заменката се оказват Тагарински и неговите роднини, както и адвокат Петър Атанасов, който докато е бил общински съветник е внесъл и молбата за замяна от името на Тихова.
В статията само загатнахме за друг проблем, свързан с единствения водоем на ВиК в Свети Влас, до който компанията от 2003 г. няма достъп, тъй като земята пред съоръжението се оказва частна собственост, именно заради скандалната заменка. Спорният парцел е с площ от три декара и включва път - кръгово движение, вероятно изграден с цел автомобили и друга специализирана техника да имат достъп до стратегическото за градчето водоснабдително съоръжение.
Жители на курорта сигнализираха, че под тази земя минават централните тръбопроводи на Свети Влас, т.е. ако сегашните собственици решат да строят на това място, имало реална опасност тръбите да бъдат посечени. Ако пък се построял поредният хотелски комплекс, тогава достъпът на ВиК до тръбопроводите щял да бъде невъзможен, а при евентуална авария градът просто щял да остане без вода.
Това обаче явно е без значение за общинските съветници и администрацията в Несебър, а най-важно е било депутатът Тагарински и неговите роднини и приятели да си получат сладкия парцел.
От пресслужбата на ВиК ни успокоиха, че там няма как да се строи без тяхно разрешение, а ако Марио все пак реши да го прави, ще трябва да предложи план за изместване на ВиК тръбите.
Оказва се обаче, че има и друг проблем. От размяната на кореспонденция между кмета на Свети влас и шефа на Водоснабдяване-Бургас Ганчо Тенев пак от началото на януари 2008 г. става ясно, че селището бързо се разраства и е нужно разширяване на водоема, което може да стане само в същия този разменен парцел. Това е и втората причина Иван Николов да сигнализира несебърските общинари спешно да вземат мерки, за да може общината да си върне терена.
„При приемането на решението и извършването на замяната са допуснати множество пропуски и нарушения“, пише в докладната си кметът Николов. И те са очевидни. Заменката сама по себе си ощетява данъкоплатеца със стотици хиляди, а може би и милиони левове, а парцелът е върху общински път и стратегически обект на ВиК. Предният кмет на Несебър Николай Трифонов си е замълчал. Настоящият Николай Димитров също мълчи, но това вече е скандално, защото при такава тревожна кореспонденция най-малкото трябваше да подаде сигнал до разследващите органи.
Цели две години след докладната на Иван Николов реални мерки не са взети. ОбС на 24 януари 2008 г. взима странното решение да се създаде работна група в петчленен състав с цел постигане на споразумение с Тагарински и компания за нова размяна на терени. Групата е в състав трима общински съветници – Димитър Транов, Никола Иванов и Георги Георгиев и двамата кметове – Николай Димитров и Иван Николов.
Както обикновено става в такива случаи, резултатът от това е нулев. Дори и формално групата не е свършила абсолютно нищо – до момента, две години по-късно, няма дори и един протокол за проведени разговори със собствениците на проблемния парцел и резултатите от тях.
Ако вярваме на кмета на Свети Влас Иван Николов, на когото Общинският съвет на практика е върнал топката да се справи със ситуацията, преговори все пак е имало. „Собственик е Тагарински и още няколко човека. Аз съм разговарял само с единия от собствениците - адвокат Петър Атанасов, резултат до момента обаче няма“, каза ни във вторник Николов. „Предлагаме им да направим замяна - да вземат общинска земя зад водоема, тъкмо до нея те имат друг парцел с построен хотел, обаче, не знам защо, се дърпат“. Съседите на Петър Атанасов коментират, че той  се опитва да „рекетира“ общината за друго - още по-апетитно място.
В сряда отново разговаряхме с кмета на Свети Влас, който каза, че развитие вече има. „Ако до края на месеца не приемат нашето предложение, ще извършим принудително отчуждаване на земята пред водоема“, увери ни той.
В началото на своя мандат 34-годишният тогава Николов се заканваше с бурен ентусиазъм,  че ще спре заменките и ще се справи с престъпленията, ощетяващи градчето и неговите граждани. Две години по-късно в гласа му няма и помен от  младежката борбеност и оптимизъм. Старите „кримки“ в Общинския съвет на Несебър и кметът Николай Димитров отдавна са го поставили на мястото му. А и да не забравяме, че всъщност младокът стана кмет, след като беше издигнат от коалиция МОРЕ на братята Динко и Йордан Диневи, които пък ва втория тур направиха кмет и самия Николай Димитров. 

Текстове под снимките:
Снимка 1: Марио Тагарински
Снимка 2: Кръговото движение пред водоема на Св. Влас. След скандална заменка то е станало собственост на четири човека, между които жената на Тагарински – Вера, и техния адвокат Петър Атанасов
Снимка 3: Кметът Николай Димитров смята да прави от Несебър Рио де Жанейро и показва идейни проекти, но за заменката на Марио не обелва и дума



Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3

В категории: Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки