СИ Банк и Цветелина Бориславова ли управляват България?


СИ Банк и Цветелина Бориславова ли управляват България?
Бориславова поредната приятелка на Валентин Злетев, охранявани от шефа на РПУ - Несебър Стайко Манев и топченгето Ботьо Ботев наблюдават мач на Бойко в Сл.бряг през 2003 г.
15 Март 2010, Понеделник


Семейната половинка на премиера играе роля на обединител на едрия капитал, а парите на държавата преминават през частната й банка
Когато Бойко Борисов започна похода си към властта, семейната му половинка Цветелина Бориславова бе основен акционер и председател на Надзорния съвет на СИ Банк. Още тогава   повечето държавни плащания минаваха през тази банка. И днес в СИ Банк се внасят данъците, глобите, таксите. Нито при премиерстването на Сакскобургготски, нито при Сергей Станишев се намери контролен орган, който да обърне внимание на недопустимия факт, че частна банка се е превърнала в трезор на държавата.


Автор: Велизар Енчев

 Което води до естествения извод, че управлявалите тогава НДСВ, БСП и ДПС са гледали на Борисов като на дискретен бизнеспартньор, който ще ги наследи на държавното кормило. Доскоро Ахмед Доган и Сергей Станишев влизаха в остри полемики с пълзящия към властта столичен кмет. Но в нито един момент не го удариха по слабото му място – прикритата собственост на Борисов чрез банкерката Цветелина Бориславова.
   Борисов играе ролята на народен човек. Но при управлението на НДСВ банката на Бориславова извърши деяние, нямащо нищо общо с интересите на народа. Една година преди остатъчната приватизация на БТК, въпросната банка започна трескаво изкупуване на компенсаторни книжа. Цената на една акция бе около 50 стотинки. В един слънчев ден правителството на Сакскобургготски обяви, че непродадените 30 процента от телекома ще се изкупуват с компенсаторки. За една нощ цената на компенсаторните книжа скочи над 1 лев.  Всички се питахме в почуда: Кой ли екстрасенс подсказа на СИ Банк да изкупува компенсаторките за стотинки?
   В този момент главен секретар на МВР бе Бойко Борисов.
   Веднага написах критичен коментар, в който изразих едно еретично съмнение: Че главният секретар на МВР е разполагал с поверителна информация за продажбата на 30-те процента на БТК срещу компенсаторки. Поради което банката на Бориславова светкавично изкупила компенсаторките на срамно ниски цени. Същите компенсаторки, които репресираните българи получиха след 1989 г.. Като компенсация за национализираните след 1944 г. имоти, фабрики и други производствени мощности.
  Два вестника отказаха публикация на коментара. Но в трето столично издание той ненадейно се появи. Още на следващия ден СИ Банк отговори с остро опровержение. От него разбрах, че СИ Банк имала адекватно поведение, благодарение на което умело работела на пазара на компенсаторни инструменти. Борисов също реагира на моя коментар, отбелязвайки с ирония, че „този човек нито го познавам, нито някога съм го чел”...
  Омаловажавайки значимостта на автора, той елегантно омаловажаваше изнесените в публикацията факти. Отговорих начаса: „Не ме познавате, защото професионалните ни линии никога не са се засичали. Журналистиката и дипломацията нямат нищо общо с пожарната и частната охранителна дейност”.
   Естествено вестникът не помести моята реплика. Напълно разбираемо действие за страна като България, в която хората с пари и власт могат да запушат всяка уста, да убият всеки вестник, да разсипят с данъчни проверки всяка телевизия. Ако тези медии не играят по свирката на управляващите.
  Когато Бориславова реши да продаде 78 процента от акциите си в банката, за тази сделка тя избра скандалния исландски милиардер Тор Бьорголфсон. Анализатори изчислиха, че госпожата е спечилила над 100 милиона лева от продажбата. Фирмени регистри от близкото минало сочат, че освен в СИ Банк банкерката има дялово участие в охранителните фирми ИПОН и ИПОН-2, както и в корпорации за търговия с цигари и газирани напитки. Всичко това прави Бориславова една от най-богатите жени в България.
   Същата квалификация може да се даде и на Бойко Борисов. Отворим ли книгата на Григор Лилов "Най-богатите българи", с почуда ще открием, че достойният генерал е бил доста активен икономически субект. Неговото име присъства в десетки и десетки фирми на знайни и незнайни герои на прехода. Някои от тях са покойници, след като станаха жертви на показни убийства. Неразкрити до днес.
   Ако поставим на социалната плоскост философията на Борисов, ще установим, че той е антисоциален политик.  При управлението на Тройната коалиция столичният кмет не защити пенсионерите, не осъди кризата с лекарствата /защото трябваше да се разграничи от жълтите министри на здравеопазването и екологията/, не порица антисоциалната политика на кабинета. Дори си позволи дързост, заради която в любимите му САЩ изпращат в затвора - с тон на расист призова младите да не позволяват на своите баби и дядовци да гласуват на избори, защото живеели с носталгични спомени и правели погрешен избор.  
  Преди три години Столичната община повиши цените на градския транспорт с 45 процента, а кметът дори не изрази съжаление. Човекът от желязо не трепна от факта, че цели социални съсловия в София не могат да платят 1 лев за билетче. Защото при заплата от 400 лева, месечно за транспорт трябва да се отделят поне 40 лева. Което доведе до два унизителни варианта - или хората се возят гратис, или изнемогват, но ползват транспорта. С генералски жест Борисов отсече - някой трябва да плати разходите на Столичната компания за градски транспорт! Този "някой" са гражданите, а не общината. Макар че в цял свят градският транспорт е почти винаги губещ. Поради което е субсидиран от държавата и общинските власти.
  По същата логика премиерът Борисов закрива болници в малките населени места. Тъй като били губещи и не се изплащала издръжката им. На репликата, че болничната помощ не е търговска дейност, а задължение на държавата, премиерът има готов отговор: Това е комунистическа философия! По логиката на Борисов здравната система във Великобритания, Франция, Швеция, Норвегия, Финландия и Хърватия също е комунистическа. Понеже там държавата субсидира държавното здравеопазване.
   Последната афера на СИ Банк е може би най-големият финансов удар на Цветелина Бориславова. Удар, при който с почти нулеви инвестиции получаваш десетки милиони. Държавни милиони!
  На петия месец от управлението на премиера Борисов банката спечели конкурса за разпространение на винетните стикери. Поръчката бе обявена от държавната агенция „Пътна инфраструктура”. Всички нормално мислещи се питахме: Не трябва ли държавните „Български пощи” да спечелят този търг? И така парите на данъкоплатците да се върнат при тях.
  Уви! Ръководената от кадъра на НДСВ Милен Керемедчиев държавна структура предложи много по-висока цена за изпълнение на поръчката. СИ Банк отново улучи десетката. Както при играта с компенсаторките, и сега частната банка игра „адекватно”.  Даде най-ниската цена и спечели търга.
   И пак наивно се питам: Кой ли подсказа на „Български пощи” да предложи цена за разпространение на винетните стикери, която я прави аутсайдер в състезанието?
   Депутати попитаха в парламента: „Господин премиер, не се ли притеснявате от факта, че г-жа Цветелина Бориславова участва в дружеството, спечелило поръчката? Не представлява ли това конфликт на интереси и облагодетелстване на ваши близки, с пари събрани от българите?“
    Други припомниха, че с разпространението на стикерите от клонове на СИ Банк по всички ГКПП се нанася сериозен удар върху интересите на държавното дружество „Български пощи”.  Пощите имат над три хиляди клона в страната, които освен разпространението на стикери извършват много други важни дейности, свързани със социалните плащания.
  Премиерът отмина с гордо мълчание въпроса законно и морално ли е точно Бориславова да спечели 50 милиона лева от винетните стикери. И защо да отговаря? България не е Франция или Великобритания, където монополът на една банка не само не се допуска, но и попада под ударите на закона. Спечелените 50 милиона от СИ Банк са напълно законни. Но по българските закони. Писани от депутатите на криминалния преход с една задна мисъл – да се краде по закон. Що се отнася до морала, той не е нито финансова, нито икономическа категория. А хората от калибъра на Борисов и Бориславова се интересуват само от тези категории.
  Говорим ли за пари, неизбежно стигаме до политиката. И виждаме, че двама възлови министри на Бойко Борисов са личния кадрови подбор на банкерката Бориславова. Регионалният министър Росен Плевнелиев е сто процента протеже на шефката на Надзорния съвет на СИ Банк. Икономическият и енергийният министър Трайчо Трайков – също! Не са ли това най-важните държавни ведомства, през които минават милиардите на Европейския съюз?
    От десетина години Бориславова играе ролята на обединител на едрия български капитал. Последната й структура носи името „Глобална България” и не крие, че иска нейни кадри да управляват България. Официални основатели на сдружението са Цветелина Бориславова, Светослав Божилов - акционер в СИ Банк, Франк Бауер - изпълнителен директор на Българо-американския инвестиционен фонд, Красимир Гергов - шеф на рекламна агенция „Крес", Венелина Гочева - главен редактор на в. „24 часа", Иван Кръстев - директор на Центъра за либерални стратегии, Иво Прокопиев - издател на вестниците „Дневник" и „Капитал", Левон Хампарцумян - директор на Булбанк, шефът на bTV Алън Парсънс, Красен Станчев - директор на Института за пазарна икономика, Сашо Дончев - „Овъргаз", Валентин Златев - „Лукойл", Огнян Шентов - Център за изследване на демокрацията, Стефан Попов - председател на „Отворено общество".

   Бориславова не крие, че тези са най-достойни да чертая народните бъднини. Защото тези капиталисти са най-адекватни на съвременните условия. Колкото адекватна  бе тя при аферите с компенсаторките и винетките.
   Затова е време да попитаме на висок глас: Кой всъщност управлява България? Каква е ролята на СИ Банк в изготвянето на държавния бюджет? Правилно ли е парите на повечето министерства и държавни ведомства да минават през една частна банка? И кога премиерът Бойко Борисов ще даде смислен отговор на поставените по-горе въпроси?

Текст под снимка 1: Ефектният народен жест на Борисов при всякакви официални церемонии - да нахрани девойката в носия срещу него, независимо че хвърля в потрес специалистите по етикеция - Снимка Николай Недев


Снимка 1

В категории: Разследвания

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
СКАТфен
29.04.2010 12:21:51
0
0
Дано в най близко бъдеще господин Симеонов организира някоя истинска народна партия и е 100 процента сигурно чи голяма част от народа и всички бивши излъгани от мекерето Сидеров гласоподаватели на АТАКА-БАТАКА ще подкрепят тази партия[bouncing][chewinggum]Защото истинска опозиция на Управляващите гробокопачи на българския народ в момента няма.Единствената цел на ГЕРБ както всеки трезвомислещ човек вижда е да изгони младите хора по чужбина с Геноцидната си политика и да доумори останалото население от Народа.Поредните изроди идват от власт на власт уви.
4
Питбула
29.04.2010 11:58:06
0
0
Статията е много добра и описва сегашната престъпна действителност на Управляващите законно в момента мафиоти-ГЕРБ,СДС,ДПСи АТАКА И както забелязвате народе Единствените хора които разкриват чудовищните кражби и далавери на тази още по опасна за населението на тази страна четворна коалиция[ПАСМИНА] са господин Симеонов и телевизия СКАТ.Така че гледайте СКАТ за да виждате всички какво ви очаква ако не се осъзнайте да се организира народа и да излиза на улицата с лопати сопи колове и камъни и към Парламента-защото ножа е опрял до кокала вече.В противен случай семействата и децата ви ги чака мизерно бъдеще.Или най вероятно повечето българи ще изберат да се изнесат в Испания Кипър и други страни по квартири да оцеляват оставяйки тук жилищата си.[confused]
3
ДДС
19.03.2010 06:31:03
0
0
Статията много ми хареса- професионално написана и поднесена, без типичните за скатаджии простотии.
Искам само да добавя,че преди 15-на години Бойко Борисов бе забъркан с нелегалното производство на фалшиви цигари в Крайморие заедно с Емил Райков- дисководещ и собственик на телевизия.
Имаше започнато разследване от началника на следствието тогава Благой Николов, което никога не вида бял свят, а Емо Райков влизаше и излизаше от страната, въпреки че бе разследван за голяма далавера и бе обявен за национално издирване.
Нама бивши ченгета, дори и премиери да станат или областни управители.
2
кочовица
15.03.2010 19:37:18
0
0
Объркал си рейса нещо пич!
1
кочо
15.03.2010 18:19:02
0
0
има обществена поръчка по ЗОП ,сибанк предлага най-ниска и изгодна цена и печели търга,направете си банки и печелете пари,на вас ви е по-хубаво да крадете пари от тези обществени поръчки,не да работите.тва е до време,меверето проверява вече дарители ,колко данаци са платили .колко са дарили ,отде тия кинти май са крадени,и химна няма да помогне.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки