Езерето Вая преля заради потънал кораб


Езерето Вая преля заради потънал кораб
Кв. Долно Езерово е в най - ниската част от брега на езерото, което не може да се отече в морето през запушения канал, така се наводни и пътят към жк. Меден редник и Южното Черноморие /с жълтата линия/ - Снимки Николай Недев
14 Март 2010, Неделя


Старото корито "Олга Джи" бе потопено преди 10 години точно при устието на канала, от който се отича сладководния басейн в морето, затова е и наводнението в кв.Долно Езерово 
Може ли кораб, потънал преди 10 години в устието на канала, свързващ бургаското езеро Вая с морето, да е причина за големите наводнения в квартал Долно Езерово през последния месец? Заради „Олга Джи“ ли всъщност преля Вая и потопи под вода шосето, свързващо Бургас с ж.к. „Меден рудник“ и Южното Черноморие? Ако е така, защо цял месец вече медиите тръбят за драмата на десетки семейства в големия квартал и за пиароперацията на кмета Димитър Николов, който им обеща нови печки и перални, ако през цялото време всички властници са знаели за проблема под водата, а са се спотайвали?


Автор: Севдалина Пенева

Този въпрос поставяме ние. „Осем хиляди кубика тиня се е събрала около потъналия преди време „Олга Джи“ и е задръстила канала“, каза зам.кметът по финансите Красимир Стойчев. Проблемът с плавателния съд трябваше отдавна да се реши, но операцията струва много пари, добави още Стойчев, който бе главен счетоводител на бургаското пристанище, преди да стане общински чиновник.
1300-тонният риболовен кораб, плавал някога под флага на Белийз и до ден днешен с неясен собственик, се появи в порта през 1997 година. Коритото бе задържано от пристанищните власти, заради  неплатени кейови такси. През следващите три години „Олга Джи“ стоя близо до 21 корабно място, докато дълговете му надхвърлиха себестойността му. Последваха няколко търга за продажба, но желаещи да го купят така и не се явиха. През 2000 г. пробойна в корпуса го изпрати на дъното на устието на канала, през който се оттичат водите на Вая. Членовете на екипажа – 13 ганийци бяха изпратени по родните си места, а капитанът-грък се ожени за българка и остана в Бургас.
За драматичната история на плаващият фантом си припомнихме през август миналата година, когато по заповед на тогавашния шеф на пристанището Аргир Бояджиев, бе направен опит корабът да бъде взривен и нарязан под вода, после изкаран на повърхността на части. Причината –  тинята около него пречи на движението на малките плавателни съдове в канала към пристанището.
„Операцията тогава бе по-скоро пробна, с няколко много леки взривове, за да видим какво ще се получи. Сериозен опит през годините за изваждането никога не е имало, защото стойността на такава операция е много по-скъпа от тази на купчината метал, останала от „Олга Джи“, казва началникът на Морска администрация в Бургас Живко Петров.
Малко по-различна е гледната точка на сегашния изпълнителен директор на пристанището Руслан Петков. „Потънал кораб е силно казано, само част от него остана под вода в канала.  Преливането на Вая обаче няма нищо общо с него. Ако отидете там на място в дъждовно време ще видете, че водата се изтича към морето като пълноводна река. Ако има затлачване на канала, то е доста по-навътре от устието, в тясната му част, обрасла с тръстики, затлачена от боклуци и заблатена“, смята той. Според него, единственото разрешение на проблема е цялостно почистване и мащабни отводнително мероприятия. Тъй като, вдигнатата 2 200 метра дига от глина и тонове чували с пясък (на стойност близо 20 000 лева) само временно решава въпроса до следващото преливане на сладководния басейн.
Въпреки произнесените успокоителни реплики пред "Десант" Петков, както и Живко Петров от Морска администрация, все пак се оказа, че са предприели мерки за организацията на поредната операция по изваждането на „Олга Джи“. В края на миналата седмица двамата са разговаряли обстойно, за да изяснят параметрите на бъдещите съвместни действия. Изпратена е докладна до Министерството на транспорта, което има последна дума за обявяване на процедура – конкурс за измъкването на останките от риболовния кораб от тинята.
Докато от там обаче изясняват, кой ще поеме разноските по операцията, пострадалите бургаски семейства в най-засегнатите квартали се интересуват само от едно – кога ще получат компенсации от фонда за бедствия и аварии и ще стигнат ли помощите да си възстановят домовете.

Текстове под снимките:
Снимка 1 - Пристанищният шеф Руслан Петков опитва да омаловажи проблема
Снимка 2 - Това е устието на канала, прииждащата вода от Вая е покрила останките от " Олга Джи" до 21-о корабно място
Снимка 3 - Август 2009 г. - поредната операция за изваждането на бившия риболовен кораб претърпя неуспех. Малките взривове даже не помръднаха коритото, вкопано здраво в тинята


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3

В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки