„Синята коалиция” не ферментира, а изветрява


„Синята коалиция” не ферментира, а изветрява
Спомен от изборите, сега не е така
12 Март 2010, Петък


СДС и ДСБ водят самостоятелна политика, карат се за постове и търпят унижения от Бойко Борисов
Обединението на СДС и ДСБ, известно като "Синята коалиция" престоява в парламента повече от 8 месеца. Но вместо да ферментира, то изветрява и придобива вкус на долнопробен оцет.
Макар и в коалиция двете партии продължават да си правят самостоятелна политика. Почти няма проблем, по който сините да са излезли с общо становище. Ръководствата на СДС и ДСБ предпочитат да говорят по различно време и на различни места. Мартин Димитров и Иван Костов не са имали обща пресконференция от изборната нощ насам.


Автор: Найден Добруджански

За да преодолеят това трагикомично състояние наскоро двете ръководства се събраха и решиха... да се събират през два месеца. Само по себе си това говори достатъчно за активния диалог между тях.
Последният пример бяха мерките, които сините предложиха за преодоляването на икономическата криза. Първо ДСБ заяви, че трябва да има вицепремиер по усвояването на еврофондовете, който обаче да има реална власт и да носи реална отговорност, за разлика от Миглена Плугчиева. Малко след това пък от СДС обявиха своите мерки за излизане от кризата - актуализация на бюджета, спиране на АЕЦ "Белене", намаляване на осигуровките, нисколихвени кредити за бизнеса и др. Лидерът на партията Мартин Димитров с половин уста обясни, че тези мерки са допълнение към идеите на ДСБ.
Напоследък отношенията между двете партии открито се изостриха. В СДС се разгневиха на ДСБ, че вкарва само свои хора в изпълнителната власт, макар че има два пъти по-малко депутати. Факт е, че тъмносините уредиха в управлението Евдокия Манева като зам.-министър на екологията и Константин Димитров като зам.-шеф на МВнР. Неофициално за човек на Костов минава и другият зам.-външен министър Марин Райков. Според последните слухове Костов се опитвал да наложи и бившия си депутат Димитър Бъчваров в надзорния съвет на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.  За сметка на това хора от СДС няма никъде.
Общото впечатление е, че "Синята коалиция", доколкото я има, живее в един свой собствен свят, в който е част от управлението и от нея нещо зависи. Реалността обаче е съвсем друга. Коалицията се провали още в изборния ден на 5 юли 2009 г. , когато спечели два пъти по-малко гласове от общия резултат на ОДС и ДСБ през 2005 г. И ОДС, и ДСБ спечелиха повече мандати в предишния парламент, отколкото Синята коалиция сега. Приказките, че държат златния ключ за управлението са твърде пресилени, когато става дума за партии, за които са гласували 285 00 души и имат 15 мандата. Вече 14 всъщност, защото земеделецът Венцислав Върбанов, когато съдът първо извади, а после отново вкара в парламента, вече е независим.
Участието във вота на сините бе провал и защото резултатът е два пъти по-малък, че и отгоре, от целта което беше поставена. При съставянето на Синята коалиция лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че целта е да се вземат повече гласове от ДПС. Изборите бяха личен успех за Иван Костов, защото той и още 4 негови съпартийци станаха депутати, каквито вероятно нямаше да бъдат, ако ДСБ се беше явило само. Така срамната загуба на Костов от социалиста Георги Кадиев на мажоритарния вот в 23 район на София мина някак между другото.
Веднага след изборите и до ден днешен сините се опитват всячески да получат парче от баницата, наречена власт. Разбира се, те се опитват да прикрият тези си мераци с приказки за политическа стабилност, експертен потенциал и т.н., но  безуспешно. Сините изтърпяха унижението да бъдат отрязани от премиера Бойко Борисов най-безцеремонно. Той в почти прав текст им заяви, че предпочита да се откаже от властта, вместо да се коалира с тях. Сините се каниха люто на Борисов, когато той номинира за министър Божидар Димитров, за който се знае официално, че е сътрудничил на ДС. Въпреки това обаче все пак подкрепиха правителството, макар че щеше да бъде по-принципно и последователно ако бяха гласували поне въздържал се за неговия персонален състав. Трябва да им се признае, че с това поредно унижение все пак си завоюваха две председателски места в постоянните комисии на НС.
Вярно, по някои важни обществени въпроси т.нар. автентични десни успяват да заемат правилна позиция и донякъде изпълняват ролята на коректив. Така беше при дебатите за ГМО, за следенето в интернет, за промените в законите за отбраната и за митингите и манифестациите и др.  Като цяло обаче сините така и не могат да извлекат политически дивиденти от тези си позиции. Независимо от бурните изявления и кръглите маси, които организират. Факт е, че провала на сините бе заложен още в тяхното зачеване. И се знае защо - Иван Костов може би има изключителни управленски качества, но отдавна е изхабена политическа фигура. Бившият премиер носи негативи на коалицията до ден днешен.
Бъдещето пред "Синята коалиция" е неясно. Нейните представители отговарят мъгляво или направо си мълчат, когато бъдат запитани дали коалицията ще съществува на предстоящите догодина местни и президентски избори. Едва ли ще е голяма изненада, ако двете партии се явяват по отделно. Всъщност изненадата ще е ако те все пак са заедно.
 



1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
СИНИ-МИНИ
12.03.2010 20:58:41
0
0
Нека да духат супата, да се чустват прецакани и излъгани.
Къде се е видяло умен пожарникар, че да го подкрепяш за премиер, такава простотия може да стане в бананова република.[popinpopout][kinky]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки