Ученици лапат орехи, за да мълчат


08 Март 2012, Четвъртък


Преди 50 години
В навечерието на Международния ден на жената във в. „Труд” е публикувана информация, че:
„По случай 8 март председателят на Народното събрание е издал указ за удостояване с почетно звание „Майка-героиня” и награждаване на многодетни майки с ордени и медали”.
По нататък от прессъобщението става ясно, че с тях са закичени общо 6296 български жени. 14-каратовата петолъчна звезда на майките-героини днес е историческа реликва, тъй като награждаването с нея е преустановено на 21 март 1991 г.



Дописка от Благоевград ни дава представа как преди половин век се е чествал набеденият за комунистически женски празник:
„Днес на тютюневите работнички от града гостуваха част от пребиваващите у нас за осмомартенските тържества делегации на Съветския съюз, Чехословакия, Полша, Унгария и Монголската народна република. Гостите, придружени от общественици и активистки от града, както и от баба Елена Вапцарова – майка на поета-революционер Никола Вапцаров, разгледаха някои от цеховете за преработване и ферментация на тютюн”.
Благодарение на съобщение на БТА разбираме също, че:
„В столицата се състоя голям Осмомартенски бал, на който „след богата концертна програма при изключително задушевна атмосфера присъстващите на бала танцуваха и се веселиха до късно през нощта”

Преди 70 години

През 1940 г. обаче 8-ми март все още не се отбелязва у нас (той започва да се празнува чак след 9 септември 1944 г.). Затова и темите, на които пресата се спира по това време, нямат нищо общо с тържества. Вестник „Вечерна бургаска поща” публикува на 8 март призив към населението от Ямболска околия, в което Ямболското околийско управление и околийското агрономство: „предвид международното положение, приканват населението да не остави нито педя земя неизползувана, като се засее с подходящи земеделски култури... Към кметовете е отправен апел фондовете и скотовъдните ниви да се дадат в засяване само на бедни и безимотни селяни, за да могат и те да изкарат прехраната си и да не лежат на гърба на общините. Към учителите се апелира да засеят заедно с учениците училищните ниви, приходите от които да се дават на бедните деца”.
Като стана реч за учители и ученици, ще се спрем и на едно питане за учителя в с. Просеник, Айтоско, намерило място в броя на газетата от 10 март с. г.:
„Получихме от група жители на с. Просеник, айтоско, едно изложение, в което се отправя запитване дали в училищната практика е допустимо учителите да карат децата да си слагат по един или два ореха в устата, за да мълчат. След това се излага, че учителят в селото им г. Стойков прилагал тая орехова метода, като накарал учениците да си сложат в устата – големите деца по два, а малките по един орех, за да мълчат”.


Прегледът на стария печат е изготвен с любезното съдействие на Регионална библиотека „П. Яворов” –  Бургас

Текст под снимката:
В усилията да се оползотвори всяка педя земя своя принос е дал и първият слон в България, предназначен иначе за софийската зоологическа градина, който в началото на миналия век е впряган да оре стопанството в двореца Враня



В категории: История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки