Дълга почивка на топло


Дълга почивка на топло
Бургаският районен съд наказа тази женица за побой над 130-килограмовия Иван Донков - Снимки Николай Недев и архив
10 Март 2010, Сряда


Сега 64 жертви на злодея-лихвар Иван Донков и любовницата му Милкана чакат истинско възмездие от съда
“Роден съм изморен, живея, за да си почивам”. Когато 48-годишният лихвар Иван Донков изстрелва тази култова реплика в национален ефир преди два месеца, демонстрирайки безмерна наглост, едва ли се е считал за пророк. По това време той вече е арестуван, но вероятно си вярва, че и този път магистрати и политици ще разперят чадър над щедрата му откъм рушвети душа, затова добавя: "Психически и умствено съм доста богат. Ами крада, нали ви казвам? Стоя си тука в полицията, чакам да мине някой и да го обера".


Автор: Фани Христозова

Той наистина си вярва, че ще постои на топло, на държавни разноски и скоро ще си иде у дома, за да продължи с измамите. За него почивката на топло се очертава за дълго. Чакат го поне 15 години  затвор, ако бургаските магистрати имат волята да зачетат доказателствата на цели 64  жертви на лихваря-злодей. Вече 13 години нито един от потърпевшите не е спечелил дело, заведено срещу Донков. Нещо повече, измамникът, известният като Луцифер, все успява да контраатакува в съда и да накаже жертвите си за самоуправство - за това, че са отказали да доброволно да напуснат собствените си домовете, върху които е сложил ръка с фалшиви нотариални актове.  Нещо повече – изцеждал ги е до последната капчица кръв – за пропуснати ползи  и за наем.
 „Купил съм прокурори, съдии, адвокати, стигнал съм и до София. Такива като вас ги схрусквам на закуска “, казвал Донков. Без да му пука за стотиците сигнали  в полицията и прокуратурата. Той открито и до последно демонстра топлите си отношения с прокурора от апелативна прокуратура на Бургас Емил Христов, с когото често пие кафето си в бистро „Унисон“ на главната улица. От половин година Христов оглавява Апелативната прокуратура.
Жертвите, обединени в  „Сдружението прави силата“ повече от 6 години ходят по петите на Донков и покровителите му от МВР, прокуратурата и съда. Следвали са ги в игрални зали, където  проигравали  баснословни суми, в компания на елитни проститутки в хотелски комплекси край Бургас. Даже са заснели Донков на маса в ресторант заедно със съдия от Окръжния съд. „Вие сте сдружение на балъците“, казал им лихварят след поредното дело  спечелено дело. С фотосите е запознат и новият шеф на Областната дирекция на МВР  Милен Димитров, който се ангажирал лично с разследването срещу лихваря и показва признаци, че е откровено заинтересован то да стигне до присъди.
Ваканция в "самостоятелна стая" от миналата седмица е осигурена и за годеницата на Луцифер – 33-годишната Милкана Вълкова, която е регионален мениджър в отдела "Малки и средни предприятия" в банка ДСК. Тя беше арестувана  за това, че съдействала за изпирането на мръсните капитали, натрупани от любовника й с лихварство, измами и рекет.
Разследващите са установили дотук, че  от 1997 г.  Донков е направил 42 вписвания за покупко-продажби на недвижими имоти и право на строж, както и още 19 вписвания на   учредени договорни ипотеки. Той  е собственик на 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студия в Несебър, два етажа и дворно място в кв. Сарафово. Но според полицаите, това далеч не изчерпва короната от имоти на Луцифер,  разположени по цялото Черноморие и закупени с помощта на подставени лица и магистрати.
Тези имоти представлявали обезпечение на дадени от Донков заеми срещу 10 %-на месечна лихва, която за година достигала убийствените 120 процента.  Донков въвел и драконовска система за събиране на просрочени дългове – при забавяне начислявал по 1 процент лихва за всеки ден. Така, ако днес длъжникът трябва да плати 100 лева, то след три дни сумата нараства на 130 лв., а след 10 дни – 200 лева.
При тези непосилни лихви много от длъжниците натрупвали огромни дългове, които не успявали да погасят и губели имотите си. Като допълнително обезпечение Луцифер използвал и записи на заповед. Карал длъжниците да му подписват документ, че дължат двойно повече, отколкото реално са получили в кеш. Прибирал дори дебитните карти на длъжниците си – възрастни хора, за да тегли пенсиите им заради взетите заеми.   Така в един момент  разполагал с 40 дебитни карти на пенсионери. Така си е осигурявал солидни доходи  в брой. Така е придобил движимо и недвижимо имущество за над 5 милиона лева.
Малцината, които успявали да съберат пари, за да се издължат обаче отново губели домовете си. Не можели да устоят на натиска на мутрите, които Донков им изпращал с пожеланието „доброволно да се изнесат“.
„Донков заплаши, че ще ми купи костюм от гипс. Изпълни заканата  си. Изпрати седем маскирани с бухалки, които ме пребиха като куче. Три месеца бях в гипс. Единственото ми „прегрешение“ бе, че отказах да му подаря къщата си в Сарафово, която съм строил с двете си ръце. В заведението имаше още трима човека. Само едно момиче се престраши да каже пред кварталния полицай, че познава мъжът, който води бандитите. Полицаят обаче й каза да мълчи. Да не се събуди и тя в гипс“, разказва 55-годишният свидетел  Иван Димов.
Димов изгорял от обява във вестник, така научил името на Иван Донков и взел през 1997 г. кредит от 1500 дойч марки с уговорка за месечна лихва от 160 марки. В замяна ипотекирал част от къщата си в крайморския кв.„Сарафово“. По-късно се оказало, че в адвокатската кантора на Анелия Димова, му пробутали и договор за покупко-продажба. Той не подозирал, че е „продал“ дома си, в който живеел с майка си и сестра си, за жалките 1600 марки. Димов пет месеца плащал всичките си задължения, но на шестия месец Луцифер потънал вдън земя. Димов многократно звънял по телефона му, но лихварят не отговарял. Появил се отново, след месец, в къщата му в Сарафово и обявил на майката Станка: „Кажи на Иван, че вторият етаж на тая къща е мой. Да се изнасяте“. Къщата е еднофамилна, етажът не е обособен като самостоятелен и не би могъл сам по себе си да е обект на сделка.  Макар и на преклонна възраст, баба Станка се оказва доста жилава. Въпреки Паркинсона и болките в сърцето. Донков всяка вечер крещи пред дома й да напусне жилището. Придружават го и мутри.  Един ден идва и заповед за 24-часовото й задържане, подписана от самия шеф на Пето РПУ-Бургас Антон Андонов (вече бивш началник, сега началник на ГКПП-летище Бургас, б.р.). Причинита – баба Станка обиждала служителите му, които той пращал като подкрепа на лихваря в усилията му да изхвърли бедното семейство на улицата.
В допълнение съдия Петя Георгиева от Бургаски районен съд я осъдила на 1 година лишаване от свобода, глоба от общо 1500 лева и 300 лева разноски по делото, за това, че е  пребила 130-килограмовия лихвар. За справка – бабата тежи не повече от 60 кг, а на ръст няма и 160 см.
„Аз като го видя само се разтрепервам, камо ли да му посегна“, плаче баба Станка пред екипа ни. Тя успява да спаси къщата, но дава за 30 съдебни зъседания всичките си спестявания. Домът й е  опразнен. На всички е известно, че Донков няма право да извършва банкова дейност, но Бургаският районен съд приема за напълно законен установителния иск за собственост предоставен от Донков и осъжда баба Станка Димова и синът й Иван Димов да платят на лихваря 6 764.52 лв. за пропуснати ползи и наеми. По-късно, пак с решение на Районния съд, са осъдени да заплатят на лихваря  1 470 лева за наем на партерния етаж. На истинския собственик на имота е наложена и  глоба от 500 лева за самоуправство, понеже не искал да пусне Донков и хората му в дома си и роптаел, когато лихварят нахлул с работници, които да инсталират СОТ на втория етаж.
Любопитна подробност е, че всички жалби, които Димов подава срещу Донков до районната прокуратура в Бургас за времето от 1997-ма до 2008 година – за измама при изготвянето на фалшивия договор за покупко-продажба, за лъжесвидетелстване, за оказване на системен физически и психически тормоз, за опитите му чрез заплахи и натиск върху работодателите му, които принуждавал да го остранят от работа, завършват с постановление за отказ за образуване на досъдебно производство. Заради натискът на лихваря, Димов сменил на три пъти работата си.
Донков подава срещу Димов и жалба до Районната прокуратура. Обвинява го, че е  възпрепятствал държавен съдебен изпълнител по повод въвеждането му във владение.  Жалбата веднага е задействана. Досъдебното производство е приключило с мнение за съд.
Превратностите на съдбата обаче, и по-скоро добрата работа на полицаите от Икономическия сектор, сега поставят Донков пред същото изпитание.
 От ареста му на 1 декември м.г. лихварят шест пъти опитва да излезе на свобода. Оплаква се от дискова херния и хипертония, които не позволявали да се провежда лечение в затворнически условия. Миналия понеделник, след дълго съдебно съвещание, разширен състав на Бургаския апелативен съд реши, че е необходима допълнителна медицинска експертиза за здравословното му състояние. Тя ще бъде представена в съда на 18 март. Тогава магистратите ще решат да пуснат обвиняемия от ареста.
„Пуснат ли го, ще го линчуваме. Този човек ни разсипа. Прогони хората от домовете им. Някои от тях избягаха в чужбина за да се спасят от него и мутрите му. Ако го пуснат ще отрежем крадливите му ръчички“, заканват се потърпевши. За ареста заслуга има и предаването „Да! Антимафия!“ на СКАТ ТВ, където жертвите бяха защитавани близо две хгодини и където се чуха за пръв път и многократно имената на десетки прокурори и съдии, защитаващи злодея.  

Текстове под снимките:

Снимка 1 -
Милионерът Донков: Психически и умствено съм доста богат. Ами крада, нали ви казвам?
Снимка 2 -
Къщата (неизмазаната в средата) на ул. „Рибарска“ 35 в крайморския кв.Сарафово, върху която злодеят опита да сложи ръка, но не успя
Снимка 3 -
Банкерката от ДСК Милкана Вълканова също е била в схемата 
Снимка 4 -
Измамените от „Сдружението прави силата“ казват, че Донков и прокурор Емил Христов не криели приятелските си отношения
Снимка 5 -
Тази папарашки снимка ни я предоставиха жертвите, с нея разполага и МВР. Те твърдят, че вдясно от Донков седи съдия от окръжния съд, с когото си пият кафето на главната ул.“Александровска“ миналото лято, не публикуваме името на магистрата, защото не се вижда в кадъра



Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5

В категории: Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
vensi
22.06.2013 07:33:47
1
0
100 godini zatvor za toq mi6ok
1
ЛИДИА
13.03.2010 07:26:09
1
1
ВРЕМЕ Е ДА СИ НАМЕРИ МЯСТОТО ТОЗИ АЛЧЕН ТИП.КОЛКО КЪЩИ КОЛКО ПАРИ СА НУЖНИ НА ЕДИН ПРОСТАК ЗА ДА СЕ ЧУВСТВА ЗНАЧИМ.МНОГО ПРОСТОТИЯ,МНОГО МЪРША В ТАЗ ДЪРЖАВА!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки