Реквием за последния циганин


Реквием за последния циганин
Салито, снахата, синът Илийчо и майка му Росипред къщата им, която кметът ще събори
10 Март 2010, Сряда


Искам да ти разкаж,а г’усин Кмете бургаски, за моя приятел Стоянчо-Салито, циганин от с. Твърдица, бургаско, и за това как ти, г’усине, ме накара да се чувствам архиподлец
Има неща, които съвестта не прощава – върти, суче, гризе те, както дървояд хрупка стар гардероб и това среднощно скрибуцане ти прогонва съня надалеч като погната с камъни квартална мастия. И когато съвестта ти си изправи отсреща в тъмното като страшилница, проектирана на стената от отдавна изгорялата улична лампа, почваш да се смаляваш и се смаляваш, и се смаляваш, докато напълно загубиш човешкия си ръст, защото ръстът на човека, г’усин Кмете, се мери по човещината, а не по дължината на кокалаците ти.



Автор: Валентин Фъртунов

Когато най-сетне събрах кураж и с цялата си фамилия  побягнахме от превъртялата цивилизация, за да се върнем при земята, която ражда домати и кайсии, а нощната стража кукурига на кръгъл час, един от първите с които се сприятелих беше един невероятен циганин, представи ми се като Стоян – възчерничък, възпълничък и широко усмихнат. Казвам невероятен, защото Стоянчо не ме излъга никога и за нищо през тези почти двайсет години, откак обитаваме село Твърдица, община Бургас. Срещу някой и друг лев, някой и друг компот, дрешки и непотребни вещи той ми отхвърли всичката черна работа по двора – изкопи, насипи, основи, разчистване. Викнех ли го, идваше, оглеждаше работата и отсичаше някаква скромна сума и никога не се опитваше да ме изнудва впоследствие, че работата се оказала повече, че трябва да се добави още някой лев. Имаше някакво вътрешно чувство за чест, с което гарантираше, че думата му на две не става при никакви обстоятелства. Ако работата бе повечко, идваше и жена му,  идваха и други помощници, но всичко винаги приключваше качествено и в срок, както биваше предварително уговорено.
Особено ме смайваше трудовото „възпитание” на сина му Илийчо – в онези години още пъшпълдък, едва отлепнал от земята. Илийчо беше неизменно с баща си и ако лопатата бе прекалено голяма, а строителната количка – непомръдваема, Стоянчо винаги му намираше подходяща работа и с оная негова усмивка, безапелационно отклоняваше настояванията ни детенцето да си играе с нашите деца. Човек трябва да се учи на труд от малък, отсичаше Стоянчо и докато с наследника си работеха, не пропускаше възможност да сипе афоризми за труда, честността и праведността на човека. Даже го заподозрях, че познава библията доста по-добре от мен.
Да не си помислите, че Илийчо се срастна с лопатата! Нищо подобно, когато му дойде времето, тръгна първокласник – и той черничък като тате си, но спретнат, пременен и чист, със здрава и красива ученическа раница от запасите в килера ни. Изучи се Илийчо, но не престана във всеки свободен час да е редом с баща си, похващайки всяка работа, която носи някакъв доход на семейството им. С такъв син Стоянчо сигурно се гордее, всеки би се гордял, а и аз самият, незнайно защо се гордея заради моя приятел Стоянчо.
Още след първите работи, които Стоянчо ми свърши, като споделях с тукашните хора, колко съм доволен, те ме гледаха неразбиращо – какъв е тоя Стоян!? После някой се пляскаше по челото – а бе кажи, че за Салито циганина говориш, че да се разберем! Той не е никакъв Стоянчо, той е Сали, натъртваха ми дебело. И не отричаха – Салито е свестен, много свестен и работлив, и не краде, и не лъже, и Илийчо е много добро момче и работливо.
Не съм живял в щата Алабама, но в тоя момент някак си схванах как стоят работите в Алабама. Изглежда и там е така – даже да не е куклуксклановец, даже и най-праведният алабамец по същия начин ще ти говори: „Този е негър, но е добър човек!“ (Но все пак е негър, да не забравяме, че е негър). Та така, циганинът Стоян, който искаше да е Стоян, така си и остана Сали. Общността държеше да е Сали. Не знам защо. Може би защото така общността се чувстваше по-важна, знам ли. Но не уважиха стояновият избор да е Стоян. Виж Илийчо, кръстен по рождение Илийчо, не можаха да го преименуват, почесоха се и го оставиха Илийчо.
Но да се върнем на главния сюжет, г’усин Кмете. Стоян-Салито не само наставляваше синчето си да се учи, но и сам не пропускаше възможност. Изкара курс за дървосекачи, купи си моторен трион и добави още една оферта в „бизнеса си на селските услуги”. После купи още една машинка и на Илийчо... После изкара  и друг курс и най-сетне успя да започне щатна работа в поддръжката на бургаските улици. Един ден смаян го срещнах яхнал малък валяк да трамбова асфалт. Само че кризата не подмина и него (най-вероятно първо него в качеството му на „Сали”) и сега е отново „на частна практика”.
През всичките тези години все притягаше малката си чиста и подредена къщурка в Твърдица, готвейки се честит да посрещне събитието, което вече се случи – Илийчо се ожени и чака бебе! Но не спи зло под камък. Големият балон с цените на недвижимостите нацели алчни погледи и към Твърдица – село, което в битието си на почти предградие на Бургас се превърна в поредния Клондайк от скъпи и прескъпи парцели. Общината трескаво се зае да осребрява общинската си имотност и Стоянчо в битието си на Сали се оказа бъдещ бездомник, защото баща му поставил основите на фамилната къщурка върху общинска земя и никой никога не се погрижил да се осигури каквото и да е документирано право върху правото семейството да живее на земята българско-общинска.
За чест на твърдичани, без Салито да ги е молил, всички застанаха единодушно на негова страна, а Сотката, твърдишкия кмет, внесе надлежно при вас в общината, г’усин Кмете, изготвеното прошение от твърдишкия народ  да не закачате Салито, да му оставите къщицата и правото да живее в родното си село, на така да се каже родна земя. Но не би! Мазните сити търбуси в общината извадиха параграфите и каноните и отсякоха: Не става!
Волята на народа няма юридическа сила!

И дворчето на роденият Сали, наричащ себе си Стоян, бе записано в следващия търг за продан. А някъде наблизо се спотайват булдозерите, готови да захапят малката бяла къщурка и да заметат по пътищата семейството на най-добрия човек, когото познавам.
Стоян-Салито е корав човек. До последно не се предаде. Тръгна по банките с напразната надежда да вземе кредит и да се бори на търга за родния си дом. Но ние с тебе, г’усин Кмете, знаем за банките. И не е нужно да ти казвам какъв е резултатът от ходенето по мъките на пременения за целта циганин от с. Твърдица, община Бургас.
И знаем, че глас народен в тази държава, не е глас Божи! И че до броени дни или седмици булдозерите ще тръгнат! И моят приятел Стоян-Салито го знае. И всички го знаят, че вашата власт и репресия, дадена ви от същия този народ, чиято воля няма юридическа сила, ще се стовари злобно върху един от нас, ще заличи дома и бъдещето на един от нашата общност, на един от нашия твърдишки, бургаски и български народ.
И в този момент, г’усин Кмете, ти и твоите сити общинари ме накарахте да се чувствам архиподлец и нехристиянин, защото не можах да защитя брата си-човек; защото ме върнахте в ония прокобни тъмнини на времето, когато едни други властимеющи можеха да заличат всеки дом с огън и ятаган, а нашата християнска общност можеше само безсилна да наблюдава иззад крайчеца на пердето...
Защото ме накарахте да се чувствам гузен, че моят дом не е дошъл на дневен ред!


„Искам да съм негър, негър в Алабама.
Негър, негър, негър в щата Алабама.
Само че не мога - беше бяла мама,
татко гузно каза: "Във рода ни няма..."

 Бяло, бяло семе в костите ми дреме -
в героично време, в братята по племе.
Щур късмет извадих - беличка държава,
беличка държава, звездочела врява...”

(Из стихотворението „Искам да съм негър” на големия български поет Николай Искъров)


Кмете, ако имаш жал, погледни човешки на този частен случай, молим те всички от

В категории: Вяра

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
БЪЛГАРИН
10.03.2010 15:17:47
0
0
Тези общински дебелосерци нямат сърца,но господ да даде да ги стигне същото.Сали,не се предавай.Честния циганин е корав човек,бог ще ти помогне.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки