Трима в битка за окръжен прокурор на Бургас


09 Март 2010, Вторник


Земетръсът в съдебната система предизвикан от Красьо Черничкия, който оплете в мрежите си около 40 жадни за постове магистрати, се развихря втори трус в Бургаския апелативен район. Кой ще заеме овакантения шефски стол на Ангел Ангелов в Окръжната прокуратура? Два месеца неговият заместник Калина Чапкънова, която по съместителство е и говорител на прокуратурата временно изпълняваше длъжността. Тя бе посочена от  апелативния прокурор Емил Христов.


Автор: Фани Христозова

В момента в Бургаската окръжна прокуратура се провежда атестация на трима кандидати за поста. Конкуренти на Калина Чапкънова са вр.и.д. административен ръководител Кремена Стефанова и бившият вече зам.-шеф на окръжната магистратура Светлозар Костов.   Кандидатурата на Чапкънова бе очаквана, тя е и предложението на главния прокурор Борис Велчев, открито е подкрепена и от най-влиятелния в момента магистрат в Бургас Емил Христов. Така топ прокурорът дълбоко разочарова своята колежка  Стефанова, с която делеше един кабинет докато беше низвергнат години наред от самозабравилия се апелативен шеф Йордан Иванов. На всичкото отгоре Христов под път и над път тръбеше, че Кремена Стефанова е достойна за най-висока оценка като държавен обвинител. работата й.
Чапкънова, която е кадър на Бургаския свободен университет  и е започнала кариерата си през 1997 г. в Айтос, е с най-малко професионален стаж сред кандидатите, няма достатъчно опит, а само красивото лице не е достатъчно като доказателство за професионализъм в съдебна зала. Такива слухове обикалят из кулоарите за нея. Колегите й я критикуват и заради маниера на работа, който изкопирала от бившия си вече шеф ямболията Ангел Ангелов - да не обсъжда решенията си с подчинените. Така служителите й научили от вестниците, че по предложение на Чапкънова за неин заместник е определен бивш следовател от Окръжната следствена служба, който е послужил за малко като прокурор в Карнобат, след което е изтеглен за зам.-окръжен прокурор. Впрочем в Бургас стана традиция ракетно изстрелване на кадри от дълбоката провинция и пренебрегването на магистрати с по-висок ранг и по-голям стаж. Показателен е примерът с назначението на Йовита Григорова, която от районната прокуратура в Поморие бе дислоцирана директно в Апелативна.
Никой не отрича професионалните качества на третия кандидат Светлозар Костов, който има 19 години стаж в съдебната система, извоювал си е име на безкомпромисен магистрат, който въведе новата методика срещу наркогрупировките, но допусна сериозен имиджов гаф с репликата „Вързахме кънките на Стависки“. Нещо повече – тази реплика беше гарнирана и със снимка в централния печат, на която Костов позира с истински кънки на ледената пързалка в Бургас. Хрумването му излезе солено. Правосъдният министър от бившето правителство Миглена Тачева го наказа дисциплинарно и го порица.
От 20 години няма нито един бургаски магистрат с награда от правосъдното министерство. Макар гилдията от прависти в града да не остъпва по нищо на колегите си от Пловдив, но факт е, че под тепетата валят отличия за всяко по-сериозно дело, а тук признание никакво.
Този път от списъка с кандидатите за шеф на прокуратурата отсътва името на Петя Кралева, съпруга на топадвоката Станко Кралев – известен като защитник на групировката на Митьо Очите.  Тя, заедно със Светлозар Костов, бе сред претендентите за поста през юни м.г. Тогава Кралева получи подкрепата на трима от членовете на ВСС, но гласовете не бяха достатъчни, за да се пребори с Ангел Ангелов, който отвя опонентите си с 21 гласа „за“ по време на изборите. Губещ се оказа Светлозар Костов, който едновременно кандидатстваше за две шефски места - в Хасково, където бе подкрепен от Борис Велчев и в Бургас, където излезе на „рубежа“ като самостоятелна бойна единица. В крайна сметка ВСС не го избра за нито един от двата поста. Кой от тримата в крайна сметка ще спечели надбягването към шефския стол в Бургаската окръжна прокуратура, ще стане ясно след месец.


Светозар Костов Кремена Стефанова Калина Чапкънова

В категории: Разследвания

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
Zara
26.10.2013 13:45:06
0
0
A good many vaubellas you've given me. http://fnwnrhdvx.com [url=http://rztftcbjbv.com]rztftcbjbv[/url] [link=http://guqbgfp.com]guqbgfp[/link]
4
Patricia
20.10.2013 20:21:16
0
0
Gee whiz, and I <a href="http://nxbuzkvy.com">thghout</a> this would be hard to find out.
3
Manoj
19.10.2013 21:53:21
0
0
Thanks for sharing. Your post is a useful cotnbirution.
2
1
20.10.2011 19:52:00
0
0
панаири панаири [lol]
1
Pa4ata
26.11.2010 08:03:31
0
0
shta skasam ot ebane G-jo chapkanova :P mnogo si seksi :P
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки