Зам.кметът Марков пуснал пипала и в своя квартал


Зам.кметът Марков пуснал пипала и в своя квартал
С тази неразбираема обява общината баламосва хората, вместо директно да покаже новия регулационен план - Снимки Николай Недев
08 Март 2010, Понеделник


Общината се инати за строеж в бургаския ж. к. „Братя Миладинови“, въпреки решение на съда. Хората са бесни.
Името на зам.-кмета по строителството в Бургас Костадин Марков продължава да изплува от всевъзможни нередности, извършвани в Община Бургас. Съвсем близо до мястото, където той живее, общината повече от две години се опитва да прокара решение за промяна на плановете за регулация, за да се издигнат поредните жилищни кооперации.



Автор: Лъчезар Лисицов

На 13 декември 2007 г., само месец след смяната на общинската власт, от териториална дирекция „Зора“ залепват върху бл. 88 на ж.к. „Братя Миладинови“ обява за промяна на регулационния план. На двайсетина метра зад блока, върху детска площадка, общината планира изграждане на друга жилищна сграда.
Живущите наоколо са втрещени от наглостта на общинската администрация и започват да се събират на протест. На сигнала се отзовава и екип на СКАТ.
Една от потърпевшите е Паолина Милчева, която си спомня: „Дойде репортерката на СКАТ и по едно време към нас се засили един печен дядка и се развика „Какви кооперации, няма тука такова нещо“. И аз впоследствие разбирам, че това е бащата на Костадин Марков. Иван Марков живее ей тук – в бл. 91, а синът му Костадин е там - в бл. 93“, разказва Милчева. Името на Иван Марков се забърка миналата есен в огромния пожар в държавния университет „Проф.Ас.Златаров“, където той е зам.ректор. За малко не изгоря един от учебните корпуси, където беше извършван ремонт от фирма, наела подизпълнители без съответната подготовка. Конкурсът за обществената поръчка, струваща около 7 млн.лв. беше провеждан от същия Марков. Все още няма наказани по този инцидент, който по чудо не взе и човешки жертви.    
В случая с жк „Бр.Миладинови“ Паолина Милчева се възползвала от правото си да провери какви са промените в регулационния план и отишла в ТД „Зора“.  Там служителката й казала: Нищо няма да правим, ще регулираме само парцела на блока (?!).
Милчева е изумена: За пръв път чувам да ми регулират парцела на панела. Може и да не разбирам, ама чак пък толкоз... Според мен, продължава Паолина, там изобщо нямаха нагласа, че някой ще дойде да провери за какво става въпрос. И са готови да вкарат в заблуда всеки, който се осмели да го направи.
В крайна сметка общинарката се принудила да покаже плана за регулация, на който лъснала нова кооперация, стояща на няколко метра зад блок 88. „А това какво е!“, вбесила се  Милчева пред загубилата ума и дума служителка в ТД „Зора“.
Пет дни след съобщението от общината живущите в бл. 88 пуснали възражение към ресорния зам.-кмет Костадин Марков. 14-дневният срок, който им дали, бил спазен. Резултатът от това обаче бил нулев, тъй като в крайна сметка нещата стигнали до съда, който отредил, че промените в регулационния план са незаконни.
Войната обаче не свършва дотук, защото когато овластеният син лидер Костадин Марков реши нещо, с него трудно се излиза на глава. На 26 февруари 2010 г., няколко месеца след решението на съда, от общината пускат нова обява за промяна на плана за застрояване. Хората вече са се хванали за главата и не знаят какво да правят.
Обявата е написана по възможно най-неразбираемия начин с абревиатури, така че да може да се разтълкува само от тесни специалисти в строителството. От общината дават само 14 дни за оспорване на промените, въпреки че съгласно членовете от Закона за устройство на територията, цитирани в съобщението, срокът е един месец. Закъде са се разбързали толкова общинарите, че чак пренебрегват и законовите изисквания, не е ясно.
Паолина Милчева е убедена, че от администрацията действат непрозрачно. „Нещата са засекретени, не ми дават копие от промените, които планират. Предполагам, че след като изтече срокът за жалби, ще променят регулационния план, така както на тях им отърва. Просто няма да е това, което сега ще ни покажат“, страхува се Милчева.
Вместо да лепят неясни обяви, на входа можеше да сложат схемата на новата регулация, за да е ясно и прозрачно всичко. Защо  ни карат да ходим в териториалната дирекция, чуди се тя.
Сега хората се готвят за нови дела срещу общината, но вече им е писнало да се борят с институциите, вместо да получават подкрепа и разбиране от тях.
Припомняме им, че в скоро време те ще се простят с Костадин Марков и семейството му, защото зам.кметът вече се гнусял да живее в някакъв си комплекс. Пред приятели се хвалел, че ще се нанесе на пъпа на Бургас – на бул.“Богориди“, където фирма на съпругата му Кремена ще строи шикозен билдинг.


Текстове под снимките:
Снимка 4: Паолина Милчева отдавна не вярва на Костадин Марков и подчинените му в Община Бургас
Снимка 3: „Печеният дядка“ е бащата Иван Марков, който живее в съседния бл. 91
Снимка 2: Марков продължава победния си ход на строителния фронт, въпреки съмненията за далавери, той живее в бл.93
Снимка 1:Не се знае дали децата ще продължат да се радват на спортната площадка зад блок 88 в ж. к. Братя Миладинови


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
Истина
21.03.2010 23:01:24
0
0
Защото вие сте луди затова,как не спряхте само вие там десантчетата и скатаджиичетата да си пишете жалките коментари ...
3
Оуз
17.03.2010 19:38:13
0
0
Не знам как е написана статията но инфото за далаверки в поръчките преля чашата, явно нещо наистина не е наред. В същото време нито кмет, ни прокуратура вземат мерки- примерно лека проверчица,не кой знае какво. Защо мълчат?

2
Оуз
17.03.2010 19:35:38
0
0
Ти да не си чопнал нещо от поръчките, а?
1
четящ
09.03.2010 06:59:00
0
0
Нискоинтелигентно написана статия.Много прости хора имало на този свят....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки