Да направим църква от бургаската джамия!


Да направим църква от бургаската джамия!
Така изглежда спреният строеж в кв. "Победа" след натиска на родолюбивата СКАТ ТВ и общинските съветници от групата на Независимите. Строежът на джамията е незаконен, защото изникна и минаре, което трябваше да се извиси с 24-метрова височина
05 Март 2010, Петък


Фундаменталистите от Близкия Изток спряха парите за мюсюлмански храмове, затова е логично да завършим незаконния градеж с минарето като православен, казва министърът-патриот Божидар Димитров 
Макар че е по-известен като министър без портфейл на българите в чужбина, Божидар Димитров е и шеф на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Разговаряме с него за това как ще се разпределят средствата от бюджета, които са предвидени тази година за строеж на църковни храмове и каква е ситуацията с различните религии у нас


Автор: Интервю на Диана Славчева

- Министър Димитров, тези дни до нас достигна добрата новина, че ще подпомогне с парични средства изграждането на новостроящия се храм „Св. Николай Чудотворец“ в най-големия бургаски жилищен комплекс.
- Наистина е така. Очакваме да пристигнат при нас следствата от бюджета и веднага ще преведем 50 000 лв. Освен на Бургас, в Сливенска епархия отпускаме средства и за храмове в Созопол, Сунгурларе, Ямбол и с. Българи. Но това е само един транш. Ще има още три транша, с които ще бъдат подпомогнати още някои църкви.
- По някое време се заговори за отделянето на Бургас като отделна епархия от Сливенската митрополия. Докъде стигнаха нещата?
- Навремето Бургас е бил гръцка епархия и затова Сливен е бил определен за център на българската епархия в региона. След това Бургас е станал български град, но вече толкова години не може да се пребори да стане епархия. Което не е логично, тъй като в крайморския ни град живеят 300 000 души, а в Сливен – по-малко от 100 000, но...
- А каква е истината за джамиите? Вярно ли е, че те са повече от православните храмове в страната – поне тези, които се строят в последните години?
- Това твърдение е малко пресилено. Още като поех този пост, попитах колко джамии са построени в България след т. нар. „години на прехода“. Отговорът е 63. Това е броят на новите джамии. Наистина много стари са реновирани. Защо тогава остава впечатление, че са много повече?! Защото на съществуващите джамии вдигнаха минарета, каквито досега не са имали. И като щръкнат тези „ракети“ нагоре, вече правят впечатление.  Друга истина е, че Турция вече не дава пари за тези строежи. Турция сама води борба с джамиите и налага редица ограничения. Когато строяхме двете ни църкви в Одрин, благодарение на нас те си реновираха джамиите. Тогава в Одрин имаше четири действащи джамии. Останалите бяха просто културни паметници. Но като видяха, че ние, българите, за пет семейства християни, вдигнахме две църкви, а тяхната власт не дава, издействаха да си възстановят джамиите поне като паметници на културата.
В Бургас, под натиска на патриотичната СКАТ ТВ и общинските съветници около собственика й Валери Симеонов, се спря строежът на джамията в ромското гето „Победа”, над която трябваше да се извисява 24-метрово минаре.
- Известно ли Ви е с какви пари стартира този градеж ?
- Мюсюлманските храмове се строят с пари на ислямски фундаменталисти от Близкия Изток, които минават през петнайсетина канала и накрая идват изпрани тук, но напоследък и с това се приключи, тъй като „спонсорите“ се убедиха, че много вярващи няма. В Крумовградско например преди години се строеше джамия в село, в което беше останал един жител, просто защото имаше кой да плаща за това.
В същото време над 1 100  православни църкви са построени или са в процес на строеж. Нашата дирекция  не смогва – ние не строим църкви, ние само помагаме в строителството им. Оня ден ходих в с. Стряма да видя как вървят нещата със строежа на църквата там. Това е село с 4 000 жители, а досега не са имали православен храм. Имат една малка джамийка, построена за едно ромско малцинство от 300 човека. Нищо лошо няма в това – нека да имат и те храм, да се молят. Нали всяка религия все пак внушава някакви ценности, някакъв морал – основно „Не кради“! И те там не крадат. Християните са положили много усилия и се очертава там да има една много красива църква. Как да не им помогнеш?! Дадохме им 30 000 лв. веднага, макар че те няма да им стигнат. В момента в България се строят огромни катедрални храмове – в Ловеч, във Варна, в Бургас... В Созопол пък се строи първата българска църква – всички досегашни храмове в града са гръцки! А що се отнася до джамията в Бургас, сега се чудя дали не може да я преустроим в християнски храм и съм на мнение, че има възможности това да стане.
- В бюджета са предвидени средства и за другите вероизповедания. Има ли за тях кандидати и къде ще се вложат те?
- На мюсюлманите сега не сме дали пари, защото нямат легитимен главен мюфтия и просто няма на кого да ги предоставим тези средства. Но от другите вероизповедания даваме пари на Будиската общност в България – 2000 лв., на Арменската апостолическа църква в София – 40 000 лв., на Религиозната общност на евреите – 30 000 лв., на Евангелските баптиските църкви – 5 000 лв., на Съюз на евангелските петдесятни  църкви – 5 000 лв.
- А какво стана с т. нар. секти – има ли ги, повече ли или по-малко от преди, противодействате ли им...
- Ако изпълняват условията на българския закон, няма проблеми. Те се регистрират у нас като различни вероизповедания. Както стана дума преди малко за будиските църкви например. В България те са две, като едната има странното име „Будиска църква на диамантения кръг“. Когато аз поех вероизповеданията, те бяха 101. Вече са 106. Не ние ги регистриаме, а съдът. От съда ни изпращат готово решение и това ни връзва ръцете. Защото може някои от църквите да са само с двама вярващи, но щом отговарят на българските закони, биват регистрирани. Но общо взето не можем да се оплачем от когото и да било.
 
Очаквайте в следващия брой как бяха използвани личните дарения на собственика на СКАТ ТВ и в.„Десант“ Валери Симеонов, които той раздаде през м.г. на новостроящите се църкви в Бургаско

Текст под снимка 1: 3 март, 2010 г. Строежът на православния комплекс "Св. Николай Чудотворец в бургаския жк "Меден рудник" е напреднал значително, а стартира на 6 декември 2008 г.


Снимка 1 Божидар Димитров

В категории: Вяра

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
валентин
07.03.2010 11:14:06
0
0
ей,помияри не закачайте министъра ,той ме урежда да си върна 150 000 евро ,къде ги дадох на кумеца на ,,независимият,, ортак ,ей как се полакомих да стана депутатин -купен ,сеа няма как требе да съм ,,независим,,щото пак кинти не ми се дават
2
dk.
06.03.2010 09:06:37
0
0
tip e kato giza na dan kolov,prostak dolen lentyai
1
история
06.03.2010 08:08:12
0
0
Какъв историк ,какъв министър, боже , та той не цени историческите цености и приказва неща които не са за устата на един историк и министър.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки