Лейла – невинната облажена


Лейла – невинната облажена
Не се стряскайте - това е Лейла Блажева, която се крие от нашия фоторепортер във вторник вечерта - Снимки Николай Недев
03 Март 2010, Сряда


След като преметна Тодор Батков със заменките на нос Форос, жената на подкупния чиновник от трудовата инспекция Евгений Блажев притежава 2,2 млн.евро. Обвинение и съд няма да има!
През ноември м.г. ви разказахме за една афера със земя край морето с цена 2,2 млн.евро, извършена с благословията на Поземлената комисия в Бургас, на окръжната дирекция „Земеделие и гори“ под шапката на ДПС, на прокурори и съдии. Срещу беззаконието се води десетгодишна съдебна борба от легитимните наследници и собственици на тези земи, но случаят е напът да потъне в архивите,  а виновните да се изплъзнат от правосъдието.



Въпреки нашите разкрития материалите по проверката се прехвърлят от един прокурорски кабинет в друг, междувременно изтече и абсолютният давностен срок за разследване.
А беше толкова просто да се установи документната измама с подписи, в която главна роля играе 49-годишната Лейла, а Евгений Блажев (52 г.) е само изпълнител.
 Иде реч за екзотичният полуостров „Форос“ в бургаския кв.Крайморие, където собственикът на ФК „Левски“ Тодор Батков трябваше вече да е построил ривиера. Земята от 39 декара адвокатът почтено беше закупил преди 9 години по реални пазарни цени за 2,2 млн.лв.  от сем.Блажеви, представящи се за законни собственици. Блажев бе заловен през септември м.г. на работното си място в трудовата инспекция с рушвет от 1000 лева, които получил от кръчмар, за да не му състави акт. Едва след отстраняването му от работа, се разплете и историята със земите в Крайморие. Ние запитахме от страниците на „Десант“ защо му е било нужно на милионера да симулира бедносту кретайки за една чиновнишческа заплата и още повече – хленчейки за дребен рушвет.  
Оказа се, че човекът с евтиния пуловер, както стана известен от снимките при ареста му, просто е прикривал благосъстоянието си, направено от брутална заменка на мочурище за  първа линия на нос „Форос“. Замяната е извършена след като на 29 май 2000 година Лейла Блажева е предоставила в областна дирекция „Земеделие и гори“ в Бургас, председателствана  от Тончо Христов молба за замяна на земеделски терени в Северозападна България.  Заедно с молбата  е представила и два фалшиви документа -  протоколи за оценка на земята с подправените подписи на оценителя Атанас Георгиев, за 17 263 лева. По-късно графологическа експертиза потвърждава думите му. За същата сума е оценен и терена  в Крайморие, като квадратен метър на първа линия излиза 86 стотинки.
За нещастие обаче в изтъргуваните земи, които основно са  на брат и сестра от  Швеция, за които се предполага, че никога няма да узнаят за тях, попада и бащиният дом на бургаската пенсионерка Иванка Илчева. Тя до 2002 г.  не подозира, че домът й ще се превърне в плячка за безскрупулни хора, действащи на ръба на закона.  Блажеви притискат семейството на Илчева да освободи имота. Тя подава сигнал в прокуратурата, но след няколко месеца разследване прокурорът Райко Стоянов излиза с постановление, с което отказва да образува наказателно производство по случая. Междувременно къщата им в Крайморие изгаря мистериозно. Разследването е прекратено, защото не се установява умишлен палеж. В писмено становище до прокуратурата Марчела Стойкова - старши експерт в Областна дирекция „Земеделие и гори“ пък документите по замяната и посочва, че сделката е законосъобразна, разрешена е от министъра на земеделието Венцислав Върбанов, впоследствие  потвърдена и от наследника му Мехмед Дикме. С посочената замяна държавата е получила равностойни земи, казва Марчела Стойкова. Въз основа на това магистратът Райко Стоянов излиза със становище, че не е осъществен състав на престъпление, затваря си очите и за фалшивите подписи на оценителя.
Ние обаче не спряхме да ровим и установихме, че тази Марчела е съпруга на бившия председател на поземлената комисия в Бургас Мирослав Стойков, който пък през 2000 година всячески възпрепятства опитите на шведските наследници на истинския собственик на чифлик от 300 кв метра  на нос Форос - д-р Николай Николаев, осъден на смърт  през 1945 г., но оправдан след 1989 г.. Което автоматически връща земите му на веговите две деца. Същият д-р Николаев навремето е дарил част от земите на своя приятел - бащата на Иванка Илчева от Бургас.
Далаверата е преминала покрай безучастния поглед и на още един магистрат от Бургас - прокурор Величка Костова. Според нея, от събраните по делото доказателства не можело да се направи категоричен извод за извършени нарушения на служебни задължения, превишаване на власт или права от длъжностни лица от „Поземлена комисия“ в Бургас и от Областната дирекция „Земеделие и гори“ относно реституцията на земите на Форос. Така на 1 април 2008 г. Костова излиза с постановление  за прекратяване на наказателното производство.
И докато случаят се прехвърля от един прокурор на друг Блажеви успяват да спечелят делото срещу Илчеви за собствеността върху имота, на втора инстанция. Състав на Бургаския окръжен съд с председател Марияна Маринова излиза с решение в полза на Блажеви.

Равносметката

Лейла и съпругът й Евгений стават милионери. Бившият шеф на Областната дирекция „Земеделие и гори“ Точно Христов изчезва в Канада. Вероятно с част от същите пари, понеже без участието му измамата няма как да се осъществи. Оценителят Атанас Георгиев, чийто подпис е изфабрикуван, е привикван нон стоп в полицията да дава обяснения за престъпление, което не е извършил. Наследниците на д-р Николаев десета година не могат да върнат земите си.  Иванка Илчева се е превърнала в развалина – ръцете й треперят, страда от Паркинсон, живее от пенсия. Иде й да полудее.
Все пак в миналата публикация ние имахме надежда, че нещата могат да се преобърнат в полза на доброто. Писахме, че през февруари м.г., след поредицата от жалби до всички нива, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев излиза със становище: постановленията на бургаските магистрати, с които са прекратили наказателното производство по случая трябва да бъдат отменени, защото са необосновани и незаконосъобразни, а делото трябва да се върне за допълнително разследване. Гебрев дава и указанието, материалите в досъдебното производство, касаещи извършената замяна от Лейла Блажева  да се отделят в отделно производство, в хода на което да й бъде повдигнато и предявено обвинение за извършено престъпление по чл. 311, вр.чл 209 ал.1 от НК. Задължава наблюдаващият прокурор от Бургас да вземе мерки за приключване на производството  в срокове.
Резултатът от това производство обаче е нулев. Тази сряда наблюдаващият прокурор Димо Николов обяви пред „Десант“: Не мога да сглобя целия пъзел. Поискал съм от Окръжната прокуратура разрешение за удължаване на разследването с още два месеца. Показанията на свидетелите са противоречиви. Обвинение срещу Лейла Блажева, която е  представила подправените документи за замяната още не е повдигнато. За жалост всички давностни срокове са изтекли“, заключи Димо Николов.
Да са живи и здрави Лейла и Евгений Блажеви, да си харчат парите по ресторантите! Впрочем какво стана с мярката за неотклонение „домашен арест“ за подкупния чиновник от трудовата инспекция? Защо той се разхожда свободен? Или и тази показна акция на МВР и прокуратурата беше един медиен балон. 

Вечерята на милионерите
8,30 часа, този вторник. Бившият военен офицер, доскорошен чиновник в бургаската инспекция по труда  и настоящ милионер от заменки Евгений Блажев слиза от луксозния си автомобил „Лексус“ и се насочва към близкия до дома му ресторант „Каруцата“ в жк „Бр. Миладинови“. Настанява се в сепаре, където изчаква съпругата си Лейла. След десет минути тя влиза, вземат аперитив, а после вечерят със специалитета на заведението, поливат го с бутилка червено вино от реномираната марка „Тера Тангра“. Ресторантът е  празен заради задълбочаващата се икономическа криза, явно работи за семейство Блажеви. Звучи  „Лиляно моме“, ритмите галят слуха на Лейла Блажева.  Двойката говори тихо. След час и половина съпрузите решават да си тръгнат. Романтичната им вечер обаче е смутена от екип на „Десант“. На изхода те попадат на нашата засада. „Не съм Блажева! Не ме снимайте!“, хладнокръвно изрича госпожата, пуска ръката на Блажев и се насочва към входа на блока. Последвалите събития надминават и най-смелите ни представи за екшън от средновековен ритуал.  Тя сваля дебелото си черно палто, забулва главата си като призрак и бяга  в тъмното.
  „Изчезвайте! Ще ви съдя!“, просъсква бившият военен и изблъсква репортерката ни от входната врата. Лейла вече е успяла да отключи и да се скрие.  Унизителното отношение ни амбицира и към 8.30 сутринта на следващия ден, на излизане от  семейното гнездо успяваме да хванем в кадър Лейла. Защо ни е тя?

Текстове под снимките:
Снимка 1: Съпругът й Евгений е награбил репортерката ни Лалка Кипрова и съска в ухото й да се разкара веднага
Снимка 2: „Тези хора ме разсипаха“, казва Иванка Илчева, чийто бащин дом бе запален, а земите й  заграбени 
Снимка 3: На другата сутрин сем.Блажеви беше „уловено“ от нас докато се качваше в "Лексус"-а за 130 000 лева. Лейла не работи
Снимка 4: При заменките тези земи на нос Форос са оценени за 86 стотинки на квардат


Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4

В категории: Разследвания

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
АЗ!
04.05.2015 08:37:48
0
0
НАПИШЕТЕ НЕЩО И ЗА КАТЯ КИРИЛОВА И СЪПРУГ, ЗА АДВОКАТ ГЕОРГИ ПАНЕКОВ! ТЕ ВСИЧКИ СА В КЮПА ОТ ИЗМАМНИЦИ, ЗАГРАБИЛИ ПАРИ И ИМОТИ НА ДОСТА БУРГАСКИ ГРАЖДАНИ! ТЕПЪРВА ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ И ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА МРЪСОТИЯТА, В КОЯТО СА ЗАТЪНАЛИ! И НИКАК НЯМА ДА ИМ Е ЛЕСНО НА ТЕЗИ ГОДИНИ! ИЗМАМЕНИТЕ ИМАТ ПОКОЛЕНИЯ НАСЛЕДНИЦИ, КОИТО ЗНАЯТ И ПОМНЯТ!
2
НИКОС
06.07.2010 16:49:12
2
0
ТОЗИ МОШЕННИК, КОЙТО ИЗГОРИ СУМА ЧОВЕШКИ ДУШИ - ДА ГОРИ В АДА.ДА ИМ НАЦИОНАЛИЗИРАТ ВСИЧКИ ИМОТИ И ДА ГНИЯТ И ДВАМАТА В ЗАТВОРА.
1
uuuu
05.03.2010 10:41:47
0
0
Ne]asten westnik edna statiq nqma interesna- i pri towa izliza wednyv samo sedmi`no
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки