Търсят 62 млн. лв. от арестуван за рекет общински съветник


Търсят 62 млн. лв. от арестуван за рекет общински съветник
Виктор Елщайн 8вторият отдясно наляво/ изтърпява двугодишна ефективна присъда за убийство на пътя, не за рекет
01 Март 2010, Понеделник


В момента русенският предприемач  и политик Виктор Епщайн изтърпява две години за причинена смърт при катастрофа
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе в Русенския окръжен съд най-големия си иск до момента. Процесното имущество, придобито от престъпна дейност, е на бившия общински съветник и бизнесмен Виктор Епщайн от Русе и е на обща стойност от 61 848 397 лева.


Автор: Иван Ванев

Събрани са данни, че за проверявания период Епщайн и жена му, в качеството си на физически лица, са направили разходи за придобиване на недвижими имоти, движимо имущество, издръжка на семейството, пътувания в чужбина, дялове в търговски дружества, разходи за откриване на депозити, платени данъци и глоби, и други разходи в общ размер от 82 229 минимални работни заплати.
Размерът на реализираните доходи от Епщайн от дейността му като предприемач, от трудови правоотношения и изборна длъжност и на неговата съпруга, са в размер на 169 минимални заплати. В изготвения икономически анализ комисията констатирала, че превишаването на разходите над доходите е 82 060 минимални работни заплати. Затова комисията "Кушлев" иска в полза на държавата да бъдат отнети от Епщайн апартаменти в София и Русе, бар в Русе, търговско помещение, магазини за хранителни стоки, мандра, поземлени имоти, автомобили.
Делото  ще се води в Русенския окръжен съд. В момента всички построени имоти от предприемача са блокирани и хората, които са платили за апартаменти, нито могат да си върнат парите, нито да се нанесат в платените жилища.
Виктор Епщайн е един от най-големите строителни предприемачи в Русе, известен е и с търговската верига ДАФ. През миналото лято, в ролята си на общински съветник, той бе задържан за рекет. Вмомента излежава двугодишна ефективна присъда, заради причинена смърт на магистралата Варна - Шумен. Всъщност, за поискания подкуп и обвинението, че е ръководител на престъпна група, Епщайн получи две години условно. Въпреки огромния шум, който се вдигна в Русе заради показното арестуване на председателя на група „Развитие” в Общинския съвет, съдиите направо се изложиха. Според окръжния прокурор Огнян Басарболиев обаче,  заради  признаването на вина от страна на Виктор Епщайн, съдът е бил длъжен  да замени наказанието му с такова от по-лек вид,  или под предвидения законоустановен минимум.


В категории: Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки