Боксьора този път отива в затвора


Боксьора този път отива в затвора
Снимки Николай Недев
24 Февруари 2010, Сряда


Племенник на бивш полицейски шеф го защитава в съда
Елитна компания за елитни мъже.  Луксозни визитки с този надпис се разпространяват свободно из Южното Черноморие. Всъщност те рекламират бардак в бургаския жк "Лазур", стопанисван от 37-годишния Диян Гайтанов-Боксьора, сочен за човека на Златко Баретата в региона. Картичките се раздават от доверени хора на Гайтанов, а от услугите на "елитната компания" са се възползвали клиенти от всякакъв калибър, сред тях има видни юристи и дори полицаи. Последните са ползвали сексуслуги безплатно - срещу покровителство на групировката.


Автор: Катя Касабова

Из Бургас даже обикаля виц по действителен случай.  Клиент, организирал ергенското си парти, получил погрешка телефона на погребалната агенция, стопанисвана от приближени до Боксьора мутри. Частните гробари останали втрещени, когато към полунощ чули заявка за доставка на две момичета на адрес: "Ама ние тука не возим на адрес, само взимаме от адрес"
 Бизнесът с проститутки е основният за Боксьора. Групировката му контролирала публични домове и във вътрешността на страната, където компаньонките били назначавани на  трудови договори като сервитьорки или барманки. Момичетата работели на твърда заплата - възнаграждението им се определяло според физичическите им данни, получавали и хонорар от 20 лева за всеки клиент. Иначе официалната тарифа за сеанс била 50 лева. 30 от тях се деляли между боса и нискостойщите сводници от групата. Бизнесът е рекламиран в печата - под прикритието на обяви за дискретна връзка, публикувани уж от името на "тайнствена блондинка", "пищна червенокоса дама" или "разведена жена, търсеща предан мъж, който да обича семейството".
Рекламната кампания обаче спряна през февруари м.г., когато Гайтанов и трима от хората му -  Велислав Евгениев, Илиян Златков и Васил Илиев бяха арестувани при зрелищна акция на полицията и обвинени  за участие в организирана престъпна група, склонявала жени към проституция. Според магистрати, събраните доказателства ясно очертавали структурата й и разпределението на задачите. При обиск в домовете и автомобилите им са открити ножове, пистолет, разтегателна палка, визитки, голи снимки, както и обяви в различни вестници с телефонните номера на Илиев и Евгениев, които недвусмислено показвали с какво са се занимавали - предлагане на свежа плът.
 Методите, с които  Гайтанов  държал проститутките в подчинение, са достойни за сюжет от филм на ужасите. Непълнолетни ученички са принуждавани да проституират „с бой и закани, шантажирани били с голи снимки и видеозаписи на сексуалните им контакти с клиенти.  Проститутка на име Стефка пък останала без пръст за непокорство и непослушание, след като отказала интимна вечеря с клиент. Друга била съблечена гола, остригана до корен, пребита и залята с нафта. Тя е превъртяла психическо, защото е била заплашена, че ще я изгорят жива. Садистите на Боксьора драснали клечката, но не я подали към нафтената плът, просто я оставили завързана в канавка на пътя за кв. Горно Езерово. Компаньонки, работили за Боксьора, твърдят, че са били затваряни за по няколко денонощия  в мазета и пребивани, понеже се опитвали да се скатаят от задълженията си.
В събраните доказателства повечето момичета признават, че доброволно са започнали работа като компаньонки. Парите, които получавали, били достатъчни за прехраната им, а Боксьора дори плащал и осигуровките им. Праоктикували под прикритието на миячки и чистачки в автомивката на Гайтанов, за която в един от миналите броеве ви разказахме, че се превърнала в „обществена баня“ за полицейски автомобили. Дори "Съдебна полиция" мие при Боксьора служебните си коли за конвоиране на задържани.
Любопитна подробност е, че подчинена на шефа на охраната на съдебната власт в Бургас Стоян Стоянов е Павлина - съпруга на един от адвокатите на Боксьора -  Радостин Пенев. Адвокат Пенев, е бивш военен какъвто е и Стоянов, но сега е нает да защитава Боксьора по обвинението за сводничество. Същият този Пенев е племенник на бившия шеф на Регионалната дирекция на вътрешните работи в Бургас Георги Пенев. Георги Пенев играеше ключова роля в МВР повече от 20 години - бил е шеф на Първо РПУ, после на началник на полицията, а от 1997 г. до 2001 г. беше и директор на РДВР. С идването на Бойко Борисов като главен секретар Пенев беше пенсиониран набързо, но за да не остане огорчен, Борисов го направи шеф на собствената си охранителната фирма “Ипон” за региона. тожва обаче трая твърде кратко. Сега бившето ченге Георги Пенев се препитава от частна практика като адвокат по наказателни дела.
Нож да се върнем към месец февруари м.г. , когато Боксьора и тримата му сподвижници бяха арестувани пто обвинение за сводничество. Тримата не успяха да се измъкнат веднага, но Диян само месец по-късно излезе на свобода срещу парична гаранция от 5 000 лева и диагноза за тежко страдание от възпалени хемороиди. Наскоро друг от групата му - Илиян Златков пък сключи споразумение с прокуратурата, получи ефективна присъда от 10 месеца и наказателното производство срещу него бе прекратено.
Сега предстои на подсъдимата скамейка да застанат само Гайтанов,  Велислав Евгениев и Васил Илиев. Делото срещу тях е внесено в съда и се очаква да бъде насрочена дата.
Боксьора два пъти се измъква от затвора. През 2006 г. след споразумение, одобрено от Бургаския окръжен съд, той получи две условни присъди по обвинение за сводничество и трафик на проститутки зад граница. Из Бургас се разказват легенди как групата е спретнала истински екшън, за да преведе компаньонки зад граница - с катер през Адриатика до бар "Трите папагала"  в Словения, а оттам в Испания. Сега обаче Боксьора няма да може да се спаси, тъй като престъплението, за което е обвинен, е извършено в условията на изпитателен срок.

От Бога до ада
 
 Диян Гайтанов е набожен, той ходи на църква всеки християнски празник. Малко известен факт е, че при големия пожар в сградата на бургаското ХЕИ преди две години, този криминален тип беше единственият доброволец, който върху плещите си държеше стълба, за да слязат от горящите етажи десетки служители. Огънят взе три жертви, десетки бяха ранените. Медиите тогава обаче снимаха шефовете на МВР и управниците, които чупеха китки на отсрещния тротоар. След това Областна управа раздаде награди за героизъм. Получиха ги полицаи и служители на "Гражданска защита". Боксьора дори не беше поканен на церемонията. "Някак си не е редно да го легитимираме", оправдаха се организаторите.
Върху съвестта на тази противоречива личност тежи неразкритото жестоко убийство на проститутката Донка Добрева (34 г.) от ж.к."Лазур". Тя беше намерена през 2003 г. гола, заметната с халат у дома си и с пръсната с бухалка глава. Според слуховете е работела за Боксьора и е била наказана за неспазване на дисциплината - направила е услуга на конкурентна група. Дали смъртта й е негова поръчка или лично той я е умъртвил, все още не се знае.
Днешното  обвинението на Боксьора, според собствените му думи, било скалъпено от полицай Златко Пеев, с когото през 2007 година имали спречкване при инцидент с автомобил. За това Диян -Боксьора е бил осъден по бързото производство, а за да няма бъдещи разправии с полицая, му платил две хиляди лева, за което има и документ. Същият полицай обаче е събирал доказателства срещу него по това производство цели три месеца. Наопълно тенденциозно. Според защитата на Гайтанов, това прави тези доказателства негодни.


Адвокат Радостин Пенев смята, че доказателствата срещу клиента му няма да издържат Визитните картички, с които групата рекламирала дейността си

В категории: Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
milica
04.03.2010 17:06:55
0
0
proverete blizkite otno6eniq megdu sadiqta v okr sad denica valkova na sapruga i s boksiora. mnogo e interesno
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки