Време е за операция „Октопод“ и в Бургас


Време е за операция „Октопод“ и в Бургас
Двете служителки на Кремена Маркова в "Ман консулт" - Станка и Силвия (на преден план) се кълнат, че никога не са чували имената на "Приста корект" и собствениците й Пламен Дешков и Стойчо Стоев. Шефката им я нямаше тук, според момичетата тя рядко идвала
23 Февруари 2010, Вторник


Зам.кметът по строителството Костадин Марков направи поредния си удар - на 29 януари т.г. подари 2,4 млн.лв на бившите си работодатели от „Приста Корект“ ООД
За поредния мафиотски търг на община Бургас и как фирма за дограма „спечели“ строителна поръчка за над 1,2 милиона лева – в брой 41 на ДЕСАНТ от 12 февруари изнесохме поредната порция скандални факти. Всичките до един около дейността на зам. кмета по строителството Костадин Марков.



Автор: Севдалина Пенева

И осветихме, как се правят в неговия отдел конкурси така, че да печелят  приятелски фирми.  Заради огромния обем от информация спестихме подробности за това, кой грабна на 29 януари т.г. втората обществена поръчка за 2,4 млн. лв. Срещу тази сума „Приста корект“ ООД ще трябва да извърши строително-ремотни работи в други три училищни сгради в града. Кой стои зад това дружество обаче и как се стигна до избора на комисията? Отговорът на този въпрос шокира, заради наглата безпардонност на един общинар на висок пост, обсебил чрез обръч фирми цялата строителна програма на Бургас.    

Всичко започва преди 12 години, когато трима приятели от казармата решават да се пробват в съвместен бизнес, свързан със строителството. Пламен Дешков е от Велико Търново, а Стойчо Стоев и Станимир Георгиев са от Бургас. Фирмата им пък се казва „Спектър“ ООД.  Създадена през 1998 г, тя започва същинския си възход малко след 2002 г., покрай строителните предприемачи  Динко и Йордан Диневи.  Братята-милионери включват „Спектър“ като подизпълнител на всички обекти, изпълнявани от фирмата им „Венид“ в Свети Влас.
Захлебили покрай Диневи, Дешков и сие инвестират в изграждането на бетонов възел в село Тънково, което е на няколко километра от курорта Слънчев бряг. По това време в  комплекса кипи безконтролно строителство, а заради рескпекта, който Диневи имат там, строителните фирми буквално са притискани да купуват бетон от тримата млади бизнесмени.  
Идилията между „Венид“ и подизпълнителя се пропуква през 2004 г., когато десетки фирми започват да се жалват от качеството на бетона, забъркван в Тънково. Следват неустойки за братята, а имиджитът им на лидери в бранша е на път да рухне. Към директна разправа с триото Деишков-Стоев-Георгиев обаче не смеят да пристъпят, въпреки че губят много пари. В строителните среди усилено се говори, че зад „Спектър“ стои ДПС и, че лично лидерът на етническата партия Ахмед Доган покровителства вноса на некачествен цимент от Турция. Който освен всичко друго, се оказва и канцерогенен.
Като по поръчка, точно тогава се намесва НСБОП. Следват два удара на антимафиотите срещу „Спектър“ - през 2004 г. и през 2006 г. При втория униформите претърсват офисите в Тънково, задържат няколко бетоновоза, влезли в България от Турция и  огласяват, че „с обединените усилия на полицаи, следователи, митничари и прокурори е разбита съвършено нова схема за контрабанден внос на строителни материали от Турция чрез отклонение от режим "транзит". В официално съобщение се казва още, че „при проверка на вноса на турски цимент през ГКПП-Малко Търново за периода от януари 2004 до лятото на 2005 г. са установени общо 2500 влизания на камиони с цимент, насочени към Териториалното митническо управление-Бургас. От тях обаче 1086 камиона - с общо тегло около 35 000 тона - са минали през границата и са били отклонени, за да бъдат реализирани по-бързо на вътрешния пазар“. Край на съобщението, край и на скандала.
Няколко дни след показната операция, около собствениците на „Спектър“ спира да се шуми. Фирмата е пререгистрирана и постепенно старото й име е забравено. Като нейни правоприемници през годините се появяват „Алас Спектър“ и „Алас България“, а като съдружник в Търговския регистър е вписана офшорната фирма „Армистайс трейдинг“ ООД със седалище Никозия, Кипър.
След ударите на полицията обаче дейността на „Спектър“, независимо под какво наименование съществува, е компроментирана. Групата от приятели също се разбива - Станимир Георгиев се оттегля от общия бизнес с Дешков и Стоев.  Двамата регистрират нова строителна фирма - „Приста корект“ ООД и така започват на чисто. За да няма директна връзка със „Спектър“, първоначално „Приста корект“ е вписана като еднолично ООД, а като собственик на капитала в търговския регистър присъства името на Цветан Стоилов от Русе. Това междувпрочем вкарва в заблуждение всеки, надникнал в регистрите, че фирмата е русенска.
Нищо подобно – управлението й е в Бургас, а конците в нея дърпат Пламен Дешков и Стойчо Стоев. Те се афишират обаче едва в края на 2006 г., когато официално влизат в съдружие с Цветан Стоилов чрез акционерно си дружество „Самора“.
Чрез „Самора“ АД двамата държат сто процента от капитала на още едно дружество - „Радине Транс“ ЕООД.

Как „Приста корект“ и „Радине транс“ превзеха тихомълком община Бургас

Годината е 2007-а, в навечерието на изборите за местна власт. Един строителен предприемач с бизнес със затихващи функции отчаяно търси препитание. Казва се Костадин Марков и по това време е общински съветник от СДС. Късметът го отвежда до скандалните бизнесмени, известни с контрабандния внос на хиляди тонове опасен и некачествен цимент от Турция.
Дешков и Стоев предлагат на изпадналия в нужда син функционер да поеме строителния надзор и изготвянето на доклади за съответствие на всичките им строителни обекти. Тази дейност се осъществява чрез фирмата на Костадин Марков „Ман консулт“ООД.  
Никой от играчите не допуска, че само след няколко месеца Бургас ще избере за кмет гербаджията Димитър Николов (който е в СДС от 1998 г. и е дясна ръка на Йордан Цонев, а от 2000 г. до 2006 г. неформално ръководи партията, тъй като има авторитет сред членската маса, прехвърля се в ГЕРБ през пролетта на 2006 г.,б.р.). А Димитър Николов от своя страна ще покани за свой заместник по строителството седесарят Марков (който пък е общински председател на партията в града и с когото са в обща група в ОбС, б.р.) .
Високият пост дава неограничени възможности на досегашният консултант на „Приста корект“ и „Радине транс“ и той  се възползва максимално. Гмурва се целият в кацата с мед, защото няма гаранция, че ще остане на сладката позиция още един мандат.
Първо прехвърля „Ман консулт“ на жена си Кремена Маркова и я оставя да движи общия бизнес с фирмите на Дешков и Стоев. Пикантен факт е, че като съдружници на Маркова в търговския регистър са вписани Юлия Благоева Данова (дъщеря на бившата главна архитектка на общината Карамфилка Атанасова по времето на червения кмет Йоан Костадинов, запазена и сега от настоящия градоначалник Димитър Николов, поставена на ключовата позиция шеф на Дирекция „Строителство“), Мария Иванова Николова (съпруга на бившия член на общинското ръководство на СДС в Бургас и шеф на „Радио FM+” Ивайло Николов) и Таня Цоцоманска (съпруга на дългогодишния началник на охранителна полиция към ОД МВР в Бургас Костадин Цоцомански). На заплата като секретарка пък е назначена малката дъщеря на Карамфилка Атанасова - Силвия.
С това кръгът съвсем не се затваря обаче. Втората крачка на новоназначеният зам.кмет е да сложи на важни позиции в богати общински структури свои хора. А в ролята на консултанти този път влизат Пламен Дешков и Стойчо Стоев, за които общинският чиновник и досега работи, чрез фирмата на жена си Кремена. Новото трио Марков-Дешков-Стоев си заплюва общинското предприятие БКС и депото за строителни отпадъци на ул. „Комлушка низина“, зад магазините на „Мосю Бриколаж“ и „Гранити“.
След предрешен конкурс за шеф на общинската "Благоустройствени строежи"ЕООД (по-известна като БКС) е назначен Константин Косев. Абсолютно неизвестна за региона фигура. Никой от местната власт не се смущава от факта, че „ценният“ кадър пристига за надпреварата тук чак от Велико Търново. Никой не задава въпрси и за кого е работил преди това. Така тайната, че Косев е стар кадър на Дешков и Стоев, е опазена.И че връзката с него върви по линия на родното място - старопрестолния град.  
Пак в пълна тайна от Общинския съвет, Марков възлага стопанисването на депото за строителни отпадъци на „Радине транс“. С това прави втори подарък на вече цитираните многократно двама бизнесмени. Като гаранция, че няма да го преметнат, зам.-кметът все пак слага за управител на сметището свой човек – Красимир Крумов (член на ОбС на СДС), който да следи изкъсо нещата.
За капак и за потрес на строителните фирма в Бургас, на 29 януари т.г. Костадин Марков възложи на обвързаните с него Пламен Дешков и Стойчо Стоев ремонтите на три бургаски училища, на обща стойност 2,4 милиона лева. Те спечелиха конкурс, чрез фирмата си „Приста корект“, изпреварвайки по точки наложени лидери в бранша като „Билдникс“ ЕООД, „Главбулгарстрой“ АД, СМК „Монтажи“ АД, „ПОНСстройинженеринг“ ЕАД.
„Това е  удар на човек, който усеща, че се разделя с поста си и е решил да вземе като за последно каквото може. Без да прави опит да се прикрие и без да му пука от последствията“, коментират бизнесмени от строителния бранш. От няколко седмици на четвъртия етаж на сградата на общинската администрация темата е само една – дали Костадин Марков ще бъде изритан от работа или ще му бъде даден шанс да се оттегли сам. Както и, ще повлече ли със себе си своя приятел и шеф Димитър Николов или ще запази лоялност до края.
Както ДЕСАНТ вече писа, в края на 2008 година в Бургас се появиха няколко фирми, създадени от свързани с Марков и с кмета Николов лица. В серия от публикации вестникът изнесе скандални данни, как в бизнеса с малките обществени поръчки са се наместили „Дар строй“ и „Олимп строй“, за да обират „трохите“ от строителната програма на общината. Това, което не могат да лапнат Дешков, Стоев и още няколко съучиници и приятели на заместника по строителството. Собственици на двете дружества са бившият бодигард на Николов - Ружди Хасан, приятелят на Марков - Атанас Бошев (който е и съдружник на Кремена Маркова в „Кам строй инженеринг“) и гаджето на Бошев - Стела Нейчева. Само за няколко месеца работа с Община Бургас групичката се обогати достатъчно, за да инвестира във вили, общинска собственост, в парк „Росенец“. Отделно пък Костадин Марков и Атанас Бошев са сключили договор за строеж на 4-етажна сграда на пъпа на Бургас, на улица „Богориди“ 13, само на 50 метра от интерхотел „България“. Позакъсалият до преди две години заместник кмет, изведнъж демонстрира неограничени финансови възможности.
Нещо, което няма как да остане незабелязано от огладнелите строителни фирми, които едва оцеляват в условия на криза и се надяват да получат някаква работа от общината. Напразно - защото в обществените поръчки случайни играчи няма.

Текстове под снимките:

Снимка 1: Тази сграда до х-л "Аква" е на кръга около зам. кмета от СДС Костадин марков. Строителният й надзор е преминал през фирмата на жена му Кремена, в офиса й работи Сливия - дъщеря на Карамфилка Атанасова - видна архитектка от времето на червения кмет Йоан Костадинов.

Снимка 2: Базата на фирма „Спектър“, преименувана на „Алас България“. На входа, точно на стъклото на охранителната будка, има предупредителен надпис, че вътре се стреля по нежелани посетители и, че преминаването им си е за тяхна сметка. Впоследствие научихме, че Стоев и Дешков се движели с по 7-8 души охрана. Не разбрахме само, от кого се пазят толкова строго

Снимка 3: „Ако не се разкарате веднага, ще повикам подкрепление и ще видите какво ще ви се случи, не знаете с кого си имате работа“, заплаши екипа ни този пазач, след като видя колата на ДЕСАНТ, паркирана на 20 метра от бариерата

Снимка 4: От този бетонов възел в село Тънково до преди няколко години са купували всички строителни фирми в Слънчев бряг и Свети влас. Сега съоръжението ръждясва неизползваемо. Пламен Дешков и ортакът му Стойчо Стоев вече са в големия бизнес и доят общината от няколко места

Снимка 5: "Радине Транс" пък държи депото за строителни отпадъци на улица „Комлушка низина“, на което боклуци изхвърлят близо 94 на сто от строителните фирми в общината. Кога и как печелившата дейност е дадена на приятелите на Костадин Марков, би трябвало кметът на Бургас Димитър Николов да знае. Договорът за управление обаче със сигурност не е минал през Общинския съвет



Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3 Снимка 4 Снимка 5

В категории: Разследвания

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
до независим
23.02.2010 12:57:55
0
0
как да не дават свестни предложения-искат кучешко гробище до човешкото[devil]
3
зависим... от истината
23.02.2010 09:53:59
0
0
Къде го чукаш, къде се пука!
Пак Касабов виновен - и за Втората Световна война също!
А корумпираните общинари като Коца Маца са чисти като момини сълзици.
"Независим", ако на теб и на такива като теб ви харесва да ви правят на маймуни,да ви крадат и лъжат, на останалите може пък да не ни харесва.
Марков, Николов - все тая на какъв пост са,който е гафил,ще си плаща и това е.
Между другото, как Марков е подписал еднолично договор с тая "Радине транс" за депото?
Той има ли право да взима сам такива решения, зад гърба на Общинския съвет?
2
Независим
23.02.2010 09:40:42
0
0
Аз пак си мисля че четете прекалено много криминални романи:)Сградата на снимката до хотел Аква е на строителния предприемач Здравко Станчев("БМ";"РМ")и това може да се провери.На вас все измислени скандали са ви в главата.Как пак за толкова време едно свястно предложение не дадохте-след като си купихте земята под СКат и си пуснахте оптичен кабел до Ветрен изведнъж после всички станах много лощи че не ви пуснаха да си правите каквото искате.Какви са великите идеи на независимите от които нищо не зависи-най гениалната идея беше за смяна на името на булевард тодор грудов на захари стоянов с оято хиляди хора трябваше да си сменят адесната регистрация-и това е върха на мислата ви-ама пак какво-вие толкова си можете.Просто алкохолика касабов от яд че волен го излъга и не стана депутат сега целия свят му е крив-не с лошо Вальо,не с лошо:)[rolling]
1
обективен
23.02.2010 09:29:10
0
0
Аз мисля че е нужна такава операция и в Сливен и препоръчвам на в-к десант да се позаинтерсува по обстоино за скандала между Русев и Лечков вчера и двамата свикаха отделни пресконференции на които всеки извади компромати и обвинения срещу другия
Русев твърди че общината му дължи 22.9 милиона като е изброил 40 обществени поръчки по различни програми по които са работили фирмите му Лечков предостави снимки на които с които атакува изграждането на водопреносната мрежа по програмата испа точно тоя проект е ябълката на раздора .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки