Радото наводни Сливенския съд


Радото наводни Сливенския съд
Безценна документация и оборудване са унищожени напълно - снимка автора
21 Февруари 2010, Неделя


8000 папки със съдебни дела са унищожени напълно, компютри и юпиеси плават във фекалии, но потопът се пази в тайна  
Сливенският съд се закани официално че ще съди фирма “Хидросистеми” ДЗЗД, която изпълнява ремонтите по водния цикъл в града. Причината е, че съдилището  е наводнено. И докато в цялата държава потопите станаха, заради валежи и снеготопене, то в Сливен магистратите бяха залети с вода от мръсния канал. И то два пъти – първият удар беше на 1 февруари и вторият, който донесе и сериозни поражения - на 11 февруари. Равносметката е 8000 повредени папки, от които 2500 са архивни граждански и наказателни дела на Окръжния съд.


Автор: Петър Василев

Накиснати и повредени са още 3000 дела на Районния съд, както и 15 компютъра, скенери, принтери и юпиеси. Унищожени са папките със съдебни спорове за имущество и делби и бракоразводни, унищожени са оригинални нотариални актове, данни за трудов стаж и изобщо дела, които трябва да се съхраняват 100 години. Повредени са уникални исторически документи - вековни владала и османски такрили(удостоверения за придобиване на собственост върху земи). Каналните води са залели и веществени доказателства, сред които газовите бутилки, в които бе открит хероин по наркоделото срещу Иван Терзиев-Беленски.

В Сливен от началото на седмицата върви слух, че наводнението е умишлено. Неформалният ръководител на фирмата „Хидросистеми“ - Радостин Русев Радото сам ръководел акцията по отводняването. Служители от съда разказват, че Радото дошъл на крака при тях и помолил да си мълчат, обещал да ги обезщети до стотинка. Радото е общински съветник от ГЕРБ, близък приятел на кмета Лечков. Двамата, заедно с ямболския кмет Георги Славов, също от ГЕРБ,  въртят общински поръчки на милиони левове в двете общини.   

В случая с наводнението в съда обаче Лечков заяви пред журналисти този понеделник, че строго е порицал гафовете на фирмата и  че общината няма да плаща за недобре свършена работа и щети.
 "Ако съм си пил с някой ракията, не значи, че не трябва да си изпълнява задълженията", отсече градоначалникът. Дали наистина смята да е строг с авера си, остава загадка. Но е факт, че в управленските кръгове на града усилено се говори за предстоящо „отстрелване“ на Радото, защото иначе можел да повлече към прокуратурата със себе си и кмета Лечков. 

Тектове под снимките:
Снимка 1: Радостин Русев - Радото опитал да потули потопа

Снимка 2: Така изглежда центърът на Сливен с техниката на "Хидросистеми", които навадниха съдебната палата, която е в близост /вдясно от жълтия билдинг, но липсва в кадъра/


Снимка 1 Снимка 2


2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
анонимен
25.04.2010 15:57:04
0
0
Жалко, много жалко. Отговорност носи не само фирмата ,но и тези, които са определили да се съхраняват делата , документите и веществените доказателства там. Архив - това е специално помещение, в което не трябва да се случва подобно нещо.
Престъпление за нехайство може би .... не зная.Това е голяма пародия. Ако трябва да мятат делата по радиаторите и да ги изсушават, защото просто не виждам кой е виновен.
1
тариката
26.02.2010 14:26:31
0
0
Защо си затваря очите прокуратурата когато има виновни за наводненията в съда, как ще се възстановат делата които вече ги няма отговорете корумпирана прокуратура
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки